Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

H ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ....


Από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η σταδιακή αποδέσμευση 105 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση της Πομπηίας...
χάρη και σε ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού Αντόνια Πάσκουα Ρέκια.

Υπέρ της άμεσης έναρξης των έκτακτων παρεμβάσεων τάχθηκε και ο νέος Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Τσέκι, ο οποίος δήλωσε ότι "μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου, μέχρι να ...

...μπορέσει να ελεγχθεί λεπτομερώς η κατάσταση κάθε οικοδομήματος, δεν θα υπάρχει βεβαιότητα πως αποκλείονται και νέες καταρρεύσεις". 

Η απόφαση για το έκτακτο κονδύλι ελήφθη μετά την νέα κατάρρευση στύλου της "οικίας του Λορέιο Τιμπουρτίνο", της ρωμαϊκής εποχής, στην Πομπηία. Το 2009 είχαν σημειωθεί καταρρεύσεις στον Ναό της Αφροδίτης, πέρυσι τον Ιούνιο στον Οίκο των Μονομάχων, ενώ την 1η Δεκεμβρίου-πριν από τρεις εβδομάδες-κατέρρευσε ο τοίχος του Μικρού Χαμαιτυπείου. 

Όλες αυτές οι αλλεπάλληλες καταρρεύσεις των μνημείων είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας , το οποίο παραμένει κλειστό έως και αυτή την περίοδο. Η πρόσβαση στους τουρίστες απαγορεύεται, ενώ η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει πληγεί. 

Η ιταλική ένωση αρχαιολόγων ζήτησε "την άμεση πρόσληψη νέων ειδικών που να υποστηρίζουν μόνιμα την συντήρηση διότι αυτή είναι η μόνη λύση για να μπορέσει να σωθεί η ρωμαϊκή πόλη ανεκτίμητης αξίας".
 tromakriko.gr