Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ!

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα σε Λαμία και στην Εγνατία - Χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη από αύριο 

- Διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμία-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα

- Αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας
- Tι προβλέπει για τις επόμενες ώρες ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός
- Διαβάστε πως να αντιμετωπίσετε την κακοκαιρία 

Χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνουν! Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η δυτική και βόρεια Ελλάδα είδε... 

...«άσπρη» μέρα, αφού τις τελευταίες ώρες χιονίζει ασταμάτητα. Στην Αττική βρέχει επίσης χωρίς διακοπή, ενώ έχει χιονίσει στην Πάρνηθα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων για την επιδείνωση του καιρού, από τα δυτικά. 

Διεκόπη, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, από το 12ο χιλιόμετρο. Περιπολικά της αστυνομίας έχουν απαγορεύσει την άνοδο των οχημάτων προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα για να δοθεί η δυνατότητα στα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν το χιόνι από το δρόμο και παράλληλα να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό ορισμένων αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στο ρεύμα καθόδου προς Λαμία.

Η έντονη χιονόπτωση λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ακινητοποίησε όσα Ι.Χ. δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες αλλά και βαριά φορτηγά με συνέπεια να δημιουργηθεί πρόβλημα και στα εκχιονιστικά μηχανήματα. Το πλέον επικίνδυνο τμήμα του δρόμου είναι από το 12ο έως το 22 χλμ όπου εκτός από την χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει το οδόστρωμα σε… πίστα πατινάζ.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Πάνω από 70 οχήματα έχουν εγκλωβιστεί από τη σφοδρότατη χιονόπτωση στην Εγνατία Οδό στον κόμβο Καλαμιάς που συνδέει την Κοζάνη με τα Γρεβενά. Ακόμα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να προσεγγίσουν το σημείο, αλλά οι πληροφορίες μέχρι τώρα αναφέρουν πως όλοι οι οδηγοί είναι καλά στην υγεία τους. 

Αυτές τις ώρες πέρα από τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και είτε να μην ξεκινούν για μετακινήσεις σε επικίνδυνα σημεία είτε να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους αφενός και αφετέρου να μην δημιουργούν προβλήματα στα οδικά δίκτυα.

Από το πρωί χιονίζει στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Κοζάνη (το χιόνι έχει φτάσει ήδη τα 50 εκατοστά), στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στην Ημαθία και στην Πιερία ,ενώ στο Μέτσοβο το χιόνι έχει φτάσει τους 60 πόντους.
Η Κοζάνη σήμερα
Η Κοζάνη σήμερα
Το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου στη δυτική και κεντρική Μακεδονία έχει κλείσει εξαιτίας της σφοδρότατης χιονόπτωσης. Κλειστός είναι ήδη ο δρόμος από Αθαμάνιο προς Θοδώριανη, από την Άρνησσα ως το χιονοδρομικό Βορρά στην Πέλλα. 
Φωτογραφία από το LamiaReport
Φωτογραφία από το LamiaReport

Κλειστή και η επαρχιακή οδός που συνδέει το Περιβόλι με το Μέτσοβο, ο δρόμος προς το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, η επαρχιακή οδός από Φλώρινα προς Αμύνταιο και Γιάννενα. Όλο το επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς, η επαρχιακή Τρικάλων-Άρτης-Ιωαννίνων, οι δρόμοι σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Καλαμπάκας και ο επαρχιακός δρόμος προς τη λίμνη Πλαστήρα.
Το χιόνι στη Ράχη Τυμφρηστού έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο και η κυκλοφορία στο νομό Φθιώτιδας γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, εκατοντάδες ταξιδιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι εξαιτίας μιας χαμηλής νέφωσης, που δεν επιτρέπει στα περισσότερα αεροσκάφη να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο και να προσγειωθούν. Παρά το γεγονός πως κάποια αεροπλάνα κατάφεραν να προσγειωθούν, το πρόβλημα παραμένει και πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού έχουν ακυρωθεί. 

Έλυσαν κάβους τα πλοία - Ελάχιστα προβλήματα παραμένουν

Από νωρίς το πρωί είχε απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων από όλα τα λιμάνια, αλλά λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι κόπασαν και τα πλοία έλυσαν κάβους, με τα προβλήματα που παραμένουν να είναι ελάχιστα.
 Μέχρι στιγμής δε γίνονται τα δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών προς τον Αργοσαρωνικό. Προβλήματα υπάρχουν επίσης απο την Αλεξανδρούπολη για τη Σαμοθράκη, στο προρθμείο Πρίνου-Καβάλας, ενώ δε φεύγουν και τα επιβατηγά δρομολογιακά πλοία δεν κάνουν τη διαδρομή Πέραμα-Παλούκια-Πειραιάς.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Τι προέβλεψε για το Νewsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ
Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές στα πεδινά, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ιδιαίτερα στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και χιονοπτώσεις στα δυτικά και στα βόρεια ακόμη και στα πεδινά.
Αυτή τη στιγμή χιονίζει
στα Γιάννενα με 2 βαθμούς
στην Άρτα με 3 βαθμούς
στην Παραμυθιά με 0 βαθμούς
στη Βέροια με 2 βαθμούς
στα Τρίκαλα με 1εναν βαθμό
στην Κοζάνη με 1εναν βαθμό
στη Νάουσσα με 2 βαθμούς
στην Πτολεμαϊδα με - 1εναν βαθμό
στην Φλώρινα με - 1εναν βαθμό
στο Κιλκίς με 1εναν βαθμό κελσίου.

Η Αθήνα έχει 14 βαθμούς, η Θεσσαλονίκη 4 βαθμούς, η Αλεξανδρούπολη 5 βαθμούς, σε όλες αυτές τις πόλεις βρέχει, στην Πάτρα 10 βαθμούς, στην Καλαμάτα 13 βαθμούς, στο Ηράκλειο 14 βαθμούς, στη Μυτιλήνη 13 βαθμούς και στην Κέρκυρα 7 βαθμούς.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σήμερα για όλη την ημέρα και ιδιαίτερα το βράδυ με τις χιονοπτώσεις να κατηφορίζουν ακόμη νοτιότερα και να φτάνουν ακόμη και στην Αττική.
ΑΤΤΙΚΗ
Βρέχει από τα ξημερώματα ενώ στις νοτιότερες περιοχές του νομού θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το μεσημέρι δεν αποκλείεται να βγει λίγος ήλιος αλλά από το απόγευμα και μετά περιμένουμε νέες βροχές. Η θερμοκρασία από 6 εώς 13 με 14 βαθμούς. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ αλλά στο Ευβοϊκό ακόμη και 7 με 8 μποφόρ. 
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Περιμένουμε σχετική βελτίωση στα δυτικά με λίγες νεφώσεις δηλαδή στην Ηπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, αλλά στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των περιοχών αυτών αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη όμως χώρα περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι και έντονα. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση από το απόγευμα καιαπό τα βόρεια και από τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο, 6 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 9 μποφόρ με προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, -4 εώς 5 με 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, 0 εως 12 βαθμούς στα κεντρικά, 7 εώς 12 στα νοτιότερα.
ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις και βροχές το πρωί, αρχικά στα βόρεια του νομού και αργότερα σε όλη την Αττική όπου μαλιστά τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, στο Κιθαιρώνα, στην Πεντέλη ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στις βορειότερες περιοχές του νομού από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο και πάνω ενώ θα έχουμε χιονόστρωση από τα 800 μέτρα και πάνω δηλαδή και στον Υμμητό θα έχουμε χιόνια και στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λιγάκι και θα φτάσουν στον Ευβοϊκό τα 7 μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν 5 με 6 μποφόρ.
 Που είναι κλειστοί οι δρόμοι 

Γ.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επ. Ο. Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου. 

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΗΠΕΙΡΟΥ
Α.Δ. ΑΡΤΑΣ
Επ. Ο. Αθαμανίου – Θεοδώριανα, στη θέση «Σταυρός». 

Που χρειάζονται αλυσίδες

Γ.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ε.Ο. Θεσ-νίκης Σερρών, από 30ο χλμ. 
Επ. Ο. Ζαγκλιβερίου- Πετροκέρασα και στις περιοχές Ασσήρου, Όσσα,
Χορτιάτη, Περιστέρα, Λιβάδι και σε λοιπές ορεινές περιοχές. 

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ 
Επ. Ο. Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας», από το 15ο έως το 25ο χλμ.
Α.Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Βέροιας – Κοζάνης, από το 91,4ο έως 98,3ο χλμ. (μέσω Καστανιάς) έως όρια με Ν. Κοζάνης. 
Επ. Ο. Βέροιας – Χ/Κ Σελίου από το 4,5ο έως το 26ο χλμ. 
Δ.Ο. Νάουσας – Χ/Κ «3-5 Πηγάδια» 
Δ.Ο. Νάουσας – Ροδοχωρίου
Επ. Ο. Νάουσας - Σελίου

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Επ. Ο. Γρεβενών – Μετσόβου, από το 15ο έως το 40ο χλμ (όρια Ν. Ιωαννίνων)
Επ. Ο. Γρεβενών – Τρικάλων, από το 25ο έως το 30ο χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Περιβολίου, από το 13ο έως το 43ο χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 13ο έως το 54ο χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας , από το 13ο έως το 45ο χλμ.
Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από το 13ο έως το 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 30ο έως το 50ο χλμ. (μέσω Νεστορίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Αμύνταιου, από το 27ο έως το 43ο χλμ.
Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ολόκληρο το Εθνικό & Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού.
Α.Δ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Ολόκληρο το Εθνικό & Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού, καθώς και στην Εγνατία Οδό.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α.Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και επιτρέπεται μόνο στα Ι.Χ.Ε. αυτ-τα στα παρακάτω σημεία:
Ε. Ο. Τρικάλων - Άρτας, από 20ο χλμ. 
Επ. Ο. Πύλης - Μεσοχώρας, από το 4ο χλμ. 
Ε.Ο. Τρικάλων – Γρεβενών, από Γέφυρα Μουργκανίου.
Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων, από γέφυρα Μουργκανίου.
Λοιπό ορεινό επαρχιακό δίκτυο Δήμου Πύλης. 
Επαρχιακό δίκτυο των ορεινών του Δήμου Καλαμπάκας.
Την 21-12-2011/23.00 στο 31ο χλμ. Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (γέφυρα Μουργκανίου), ακινητοποιήθηκαν προληπτικά (3) λεωφορεία με (150) περίπου επιβάτες που είχαν προορισμό την Αλβανία, (13) φορτηγά – νταλίκες και (16) Ι.Χ.Ε. αυτ-τα, μέχρι αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Τα Ι.Χ.Ε. αυτ-τα, ακινητοποιήθηκαν προσωρινά και ακολούθως συνέχισαν την πορεία τους με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην ανωτέρω εθνική οδό εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνει απαραίτητα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ατόμων.

Α. Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επ. Ο. Μουζακίου – Άρτας, από 19ο έως 35ο χλμ. (θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου – Πετριλίου, από 19ο έως 30 χλμ. (θέση Αγ. Νικόλαος προς Ανατ. Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνης Ν. Πλαστήρα, από 10ο έως 20ο χλμ. & περιμετρικά της Λίμνης. 
Επ. Ο. Καρδίτσας – Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου), από 16ο χλμ.
Επ. Ο. Καρδίτσας – Ρεντίνας – Καρπενησίου, από 56ο έως 62ο χλμ. (θέση Ζαχαράκι).
Επ. Ο. Καρδίτσας – Λίμνης Σμοκόβου, από 30ο χλμ. 
Επ. Ο. Δ/ση Μεσενικόλα – Ι.Μ Κορώνης – Τσαρδακίου, από 14ο χλμ. 
Ορεινό επαρχιακό δίκτυο Νομού Καρδίτσας. 

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΗΠΕΙΡΟΥ
Α.Δ. ΑΡΤΑΣ
Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων
Επ. δίκτυο Κ. Τζουμέρκων, από το 61ο χλμ. (Αθαμάνιο).
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας.
Επ. Ο. Βουλγαρέλι – Κυψέλη.
Επ. Ο. Αθαμάνιο – Μεσούντα – Τετράκωμο. 
Επ. Ο. Άρτας – Καρδίτσας, από 47ο χλμ. (θέση Ξηρόκαμπος έως γέφυρα Κοράκου).
Επ. Ο. Άρτας –Σκουληκαριάς, από θέση Χελώνα έως θέση Σκουληκαριά
Επαρχιακό οδικό δίκτυο από Ξηρόκαμπο έως Καστανιά – Μεγαλόχαρη.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 59ο έως 65ο χλμ.

Α.Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Π.Ε.Ο Λαμίας – Καρπενησίου (θέση Ράχες Τυμφρηστού).
Ε.Ο. Αγρινίου –Καρπενησίου , από 75ο έως 85ο χλμ (Σωτήρα Ανατ. Φραγκίστας).
Επ. Οδός Καρπενησίου – Φουρνά - Καρδίτσας (θέση Βράχος, Σερμιτζέλι, Ζαχαράκι).
Επ. Οδός Καρπενησίου – Κρικέλλου- Δομνίστας.
Επ. Οδός Καρπενησίου – Σελλά –Φιδάκια.
Επ. Οδός Καρπενησίου – Στενώματος.
Επ. Οδός Καρπενησίου – Αγρινίου (μέσω Προυσού), θέση Αραποκέφαλα

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο;

Να φροντίσω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).
Να φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
Να ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
Να φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
Να μη φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
Να έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
Να οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
Να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.
- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

Να μην προσπαθήσω να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
Να μετακινήσω δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
Να ειδοποιήσω αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
Να παραμείνω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.
Σε περίπτωση που μετακινηθώ εκτός πόλεως:

Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστώ:

Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και φροντίζω να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
Τοποθετώ στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μου από τις διασωστικές ομάδες.
Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ