Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΝΑ.....

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου

Θέλω να επικοινωνήσω με όλους τους πολίτες της Επτανήσου, αλλά και με τους Επτανησίους της διασποράς, από την έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που ανέλαβα και αναλάβαμε με τους συνεργάτες μου αλλά και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, την ευθύνη διοίκησης της πρώτης αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Όταν πριν ένα χρόνο, οι πολίτες της Επτανήσου με την...
... ψήφο τους μας εμπιστεύτηκαν αυτή την υψηλή αποστολή – αποστολή ευθύνης, δεσμευτήκαμε ότι θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, στηριζόμενοι στην εμπειρία μας, στην εργατικότητα μας και την ανιδιοτέλεια μας, προκειμένου η Περιφέρεια να λειτουργήσει με κανόνες ισονομίας και ισοτιμίας αλλά και δικαιοσύνης για όλα τα νησιά μας και για όλους τους Επτανήσιους.

Θεμελιώσαμε έτσι το νέο θεσμό σε υγιείς βάσεις και πετύχαμε να ενώσουμε τη νησιωτική μας περιφέρεια σε μια ενιαία διοικητική και οικονομική οντότητα, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε κάποιους που καλλιεργούσαν και ενίοτε συνεχίζουν να καλλιεργούν, τη λογική της διάσπασης της Περιφέρειας μας.

Κληρονομήσαμε προβλήματα μικρά και μεγάλα, που έχουν σχέση με οικονομικές ατασθαλίες, οικονομικές υποχρεώσεις και δικαστικές εκκρεμότητες, συναντήσαμε και προβλήματα που έχουν σχέση με τη βαθειά οικονομική κρίση, την έλλειψη και μείωση προσωπικού, τη γιγαντωμένη γραφειοκρατία, το δύσκαμπτο και βαρήκοο κράτος, τις ασάφειες και τις στρεβλώσεις του Καλλικράτη.

Παρά ταύτα δημιουργήσαμε μια νέα διοικητική πραγματικότητα, που ήδη λειτουργεί ως ατμομηχανή για την υλοποίηση των στόχων μας.
Και αυτό γιατί πιστεύσαμε στις δυνατότητες μας, στην εμπειρία μας, στην εργατικότητα μας, μα περισσότερο εμπιστευόμαστε τους πολίτες της Επτανήσου, κληρονόμους μιας μακράς ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής που διατηρούν όλα εκείνα τα αντανακλαστικά αλλά και χαρακτηριστικά, για να μπορούν να συνεχίζουν και σήμερα να δημιουργούν και να παράγουν, όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά και πνευματικά αγαθά και τέχνη και πολιτισμό.

Δικαιούμαι λοιπόν να λέγω ότι οι πολίτες της Επτανήσου ήταν ενωμένοι με πολλά κοινά χαρακτηριστικά πολύ πριν τον Καλλικράτη.

Από την πλευρά μας, αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε με τους μειωμένους εθνικούς πόρους αλλά και το ΕΣΠΑ που προ 6 μηνών παραλάβαμε για να επανακινήσουμε σημαντικά έργα υποδομής σε όλα τα νησιά, κάτι που θα είναι πολύ πιο ορατό το νέο χρόνο.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό και προγραμματίσαμε τις συμμετοχές μας και τις δράσεις μας για το 2012, προκειμένου τα Ιόνια Νησιά να είναι και να παραμείνουν ένας ξεχωριστός και ελκυστικός προορισμός, με την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας.

Καλλιεργούμε και εμπεδώνουμε την περιφερειακή συνείδηση με την παρουσία του Περιφερειακού μας Συμβουλίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε σήμερα η Περιφέρεια να αποτελεί ανάχωμα στην κρίση και θεσμό που οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται.

Ο νέος χρόνος θα είναι δύσκολος ιδιαίτερα γι αυτούς (και είναι οι περισσότεροι) που το εισόδημα τους έχει συρρικνωθεί ή  έχει εξανεμιστεί αλλά πολύ περισσότερο, γι’ αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τη Δημοκρατία μας, για την Ειρήνη αλλά και για την Εθνική μας ανεξαρτησία.

Η χώρα μας και οι πολίτες βρέθηκαν ανοχύρωτοι στην επίθεση κερδοσκόπων, ξένων και ντόπιων, θύματα ανήθικων και ανίκανων κυβερνώντων αλλά και επιλησμόνων κρατικών λειτουργών.

Χρειαζόμαστε δύναμη, πίστη και εμπιστοσύνη στα θετικά στοιχεία που έχει μέσα του ο Έλληνας, γιατί η Ελλάδα, είτε μεγάλη, είτε μικρή, φώτιζε πάντοτε την οικουμένη με φως πνευματικό και ήταν η Ελλάδα ανέκαθεν πυξίδα για τους λαούς της Ευρώπης, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος της Ε.Ε  Όπως είναι και σήμερα πυξίδα για να τους αφυπνίσει, γιατί η κρίση που ήλθε δεν ήταν μόνο Ελληνική αλλά κυρίως Ευρωπαϊκή και μάλιστα βαθειά πολιτική.

Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι Ειρηνικός και Δημιουργικός για όλους μας.
Θα τον διαβούμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια, στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας και στην εμπιστοσύνη μεταξύ μας.
Να είστε βέβαιοι ότι η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, παρά τους δύσκολους καιρούς.
Εύχομαι και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.