Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ....

                                            ...Μητρόπολης Κέρκυρας!
 
Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα


Πραγματικά εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, αναφορικά με το φιλανθρωπικό της έργο τον χρόνο που πέρασε. Το συνολικό ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε πέρσι για φιλανθρωπικές δράσεις, μαζί με το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων, ξεπέρασε το 1.400.000 Ευρώ, ποσό που υπερσκέλισε  κατά 150.000 Ευρώ το δαπανηθέν ποσό το 2010. Αποδεικνύοντας έτσι ότι η φιλανθρωπία, παρά την κρίση, «κράτησε» και χιλιάδες ...
...συνάνθρωποί μας βοηθήθηκαν ουσιαστικά.

Η δράση της Μητρόπολής μας, ήταν και το 2011 πολυσχιδής, με τα συσσίτια στην Μανδρακίνα, στον Ανεμόμυλο και στο Μαντούκι να εξυπηρετούν εκατοντάδες άπορους συμπολίτες μας, με το Κοινωνικό Παντοπωλείο να βοηθά ουσιαστικά τις φτωχές οικογένειες, με το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων, που φροντίζει 65 ηλικιωμένους, με το ειδικό Σχολείο των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (που συντηρεί η Ιερά Μητρόπολις χωρίς κανένα έσοδο), με τις παιδικές κατασκηνώσεις, τον βρεφονηπιακό σταθμό, τη βοήθεια προς τις πολύτεκνες οικογένειες, κ.α. Δράσεις οι οποίες φανερώνουν ανάγλυφα το εύρος των δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια, υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Φανερώνουν επίσης την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Νεκτάριο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, επιμένουν και επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατόν.

Παρότι το τεράστιο αυτό φιλανθρωπικό έργο αναγνωρίζεται από όλους, εντούτοις, η Ελληνική Πολιτεία δεν επιφυλάσσει κάποια διαφορετική μεταχείριση στην Εκκλησία, σε ότι αφορά επί παραδείγματι, στο φορολογικό. Το κράτος εισπράττει τεράστιους φόρους, στερώντας την Εκκλησία από χρήματα τα οποία θα πήγαιναν σε φιλανθρωπία. Έτσι για παράδειγμα εδώ στην Κέρκυρα μέσα σε ένα χρόνο οι φόροι πρακτικά διπλασιάστηκαν,  ο Άγιος «πλήρωσε» το 2011 φόρο 14.000 Ευρώ, ενώ το Ίδρυμα 23.200 Ευρώ. Συνολικά η Μητρόπολη πλήρωσε 41.640 Ευρώ, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσε τις 28.000 Ευρώ. Επίσης δυσβάσταχτη ήταν η φορολογία στις Ενορίες, οι οποίες πλήρωσαν στο κράτος φόρο που ανέρχεται στο 40% των εισοδημάτων από ενοίκια της εκκλησιαστικής περιουσίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι καμία εταιρεία δεν πληρώνει φόρους σε τέτοια ποσοστά.

Στις περιόδους κρίσεως που διανύουμε, κρίσεως οικονομικής, ηθικής, αξιών, ακόμη και ταυτότητας, η Εκκλησία παίζει σημαίνοντα ρόλο για το Έθνος. Αφενός διατηρεί άσβεστες τις παραδόσεις μας και αφετέρου, με την διακονία των Πατέρων, έννοιες όπως η Πατρίδα, η ορθόδοξη πίστη, η οικογένεια, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η πρόταξη του «εμείς» από το «εγώ», η αλληλεγγύη κλπ , παραμένουν ζωντανές και  είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ, επίκαιρες. Ακριβώς αυτή η διαχρονική προσφορά προς το Έθνος, κάνει την Εκκλησία μας μοναδική. Και ως τέτοια, θα πρέπει να τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης από την Πολιτεία. Δεν ήταν επί παραδείγματι αναγκαίο, να διακοπεί η μισθοδοσία των νέων κληρικών από το κράτος, ή να διπλασιαστεί ο καταβαλλόμενος φόρος από την Ιερά μας Μητρόπολη, σε σχέση με το 2010, όταν ταυτοχρόνως οι φιλανθρωπικές δράσεις της , έχουν πολλαπλασιαστεί.  Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, αλλά όχι και ισοπέδωση των πάντων, ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Κάποιοι θεσμοί, που απετέλεσαν βασικό συστατικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, όπως η Εκκλησία, η Ελληνική Παιδεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις κ.α., θα πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής και δράσης της Πολιτείας, για να μην αλλοιωθούν,  πριν είναι πολύ αργά….