Δραματική η κατάσταση στις σχολικές μονάδες της Κέρκυρας – Χωρίς θέρμανση τα σχολεία, μαθητές επιτίθενται για ένα κομμάτι ψωμί, καθηγητές κάτω από το όριο της φτώχειας
«Πρέπει», είπε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, Νίκος Μεταλληνός, «να κάνετε κάτι, προκειμένου να απαλύνετε την κοινωνική ανέχεια, γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής» και πρόσθεσε:
«Ανήλικα παιδιά πεινάνε – και υπάρχει σχετική καταγραφή – υποχρεώνονται να μένουν στο σχολείο και μετά το πέρας των μαθημάτων, αναζητώντας ζεστασιά και φως, αφού τα σπίτια τους όχι μόνο δε θερμαίνονται αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται κιόλας!
Μερικά από αυτά έχουν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά, επιτίθενται σε άλλους συμμαθητές για να τους «αρπάξουν» ό, τι φαγώσιμο έχουν!
Η δραματική κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μεταλληνός, «έχει ξεκινήσει και εντείνεται σταδιακά από τη φετινή χρονιά, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών σε μισθούς αλλά και την ανεργία που έχει εξαπλωθεί σε πολλές, πλέον, οικογένειες.
Σε ότι αφορά στις σχολικές μονάδες, η μεγάλη μείωση των λειτουργικών εξόδων έχει φέρει σε απόγνωση τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να θερμάνουν τα σχολεία και να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τα ακραία περιστατικά ένδειας των μαθητών.
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στους μαθητές», είπε ο κ. Μεταλληνός, «αλλά και στους καθηγητές, ιδιαίτερα εκείνους που δεν είναι Κερκυραίοι αλλά και τους ωρομίσθιους, αφού οι μισθοί των 650 και 700 ευρώ δεν επαρκούν για την επιβίωσή τους, με κίνδυνο να αποχωρήσουν και να μείνουν τα σχολεία χωρίς καθηγητές».
Η πρόταση της ΕΛΜΕ
«Δεν θέλουμε επουδενί», είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, «να θεωρηθεί ή να εκληφθεί από κάποιους η πρωτοβουλία μας και η προσπάθεια να απαλύνουμε το πρόβλημα, ως πράξη ελεημοσύνης. Αυτή τη στιγμή», τόνισε, «καίγεται το σπίτι μας», «τα περιστατικά πληθαίνουν και αυτό που απομένει στην τοπική εξουσία είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αφού καμία αξία δεν έχει ένα έργο, όταν οι πολίτες δεν έχουν να φάνε!
Οφείλετε», πρόσθεσε ο κ. Μεταλληνός, «να συμπράξετε με το Δήμο Κέρκυρας και να βρείτε τρόπο χρηματοδότησης για τη θέρμανση των σχολείων, την παραμονή των μαθητών που το έχουν ανάγκη στο σχολείο και πέραν των διδακτικών ωρών (υπό την επίβλεψη των καθηγητών), καθώς και την προσφορά ενός μικρού γεύματος σε αυτά, ενώ για το πρόβλημα των πενιχρά αμειβόμενων καθηγητών ζήτησε τη μίσθωση ενός ξενοδοχείου από εκείνα που τους χειμερινούς μήνες είναι κλειστά για την παραμονή των καθηγητών».
Απαντώντας ο Περιφερειάρχης στις εκκλήσεις – προτάσεις των καθηγητών, αναφέρθηκε στη δυσκολία άσκησης της τόσο απαραίτητης – για την περίοδο της κρίσης – κοινωνικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε ακριβή στοιχεία για την κατάσταση, προκειμένου να κοστολογηθεί κάθε είδους παρέμβαση.
Οφείλουμε, είπε ο Περιφερειάρχης, πέρα από τις διαπιστώσεις, να κάνουμε καταγραφή των περιπτώσεων, να δούμε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, να σχηματίσουμε σαφή εικόνα, για να αιτιολογηθεί, ίσως, η παρέμβασή μας σε έναν τομέα που το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να επιλύσει το πρόβλημα.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε να θέσει και αρμοδίως το αίτημα, να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας για την κατάσταση και να εξετάσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων στην κατεύθυνση άσκησης κοινωνικής πολιτικής.