Στέφανος Γκίκας: «Βασικός παράγων για την ανάπτυξη του τόπου, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων»
...τουριστικής προβολής κ.α.
Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο θεσμός του Επιμελητηρίου είναι από τους πιο σημαντικούς στην κοινωνία μας και το έργο το οποίο επιτελεί είναι ουσιαστικό, μετρήσιμο και αναγνωρισμένο.
Στο πλαίσιο λοιπόν των επαφών μου με τους φορείς του τόπου μας, ζήτησα αυτή τη συνάντηση με την νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου, την οποία και συγχαίρω για την ευρεία νίκη της στις πρόσφατες εκλογές. Ως εκ τούτου, ενημερώθηκα από τον κ. Πρόεδρο για μια σειρά από ουσιαστικά θέματα. Πρώτον, συμφώνησα με τον κ. Χονδρογιάννη για την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, ώστε να εξισωθεί με τον ΦΠΑ του Αιγαίου, που είναι και διακηρυγμένη θέση της Ν.Δ.
Στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, ενημέρωσα την Διοικούσα Επιτροπή για την επιστολή που απέστειλα στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μουρμούρα, με την οποία ζήτησα την παρέμβασή του για την μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην Κέρκυρα. Θεωρώ πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την οικονομία του νησιού μας, θα επιτείνει την ύφεση, την ανεργία και θα αυξήσει τα λουκέτα στην αγορά. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Επίσης διαφωνώ απολύτως με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που εγγίζουν το 12 %, διότι οι αυξήσεις ευνοούν την ύφεση και μειώνουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών.
Συμφωνήσαμε επίσης για την αναγκαιότητα του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο νησί, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την όποια αναπτυξιακή διαδικασία ή και επενδυτική πρόταση. Ετέθη το θέμα της συχνότητας των αεροπορικών δρομολογίων με Αθήνα, όπου θα πρέπει σαφώς να βελτιωθεί, καθώς και ορισμένα θέματα τουριστικής προβολής.
Συζητήσαμε και για το ΕΣΠΑ το οποίο αποτελεί από μόνο του, μέγα αναπτυξιακό εργαλείο και συμφωνήσαμε, ότι τα έργα του ΕΣΠΑ στο νησί μπορούν και πρέπει να επιταχυνθούν τώρα που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε η γραφειοκρατία του «Καλλικράτη». Στο πλαίσιο αυτό τα δύο έργα που αφορούν το Επιμελητήριο, δηλαδή η μετατροπή του κτηρίου του επιμελητηρίου σε βιοκλιματικό, όπως και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών του, είναι έργα προς την θετική κατεύθυνση και με σημαντικό ανταποδοτικό όφελος.
Τέλος συνεχάρην την Διοικούσα Επιτροπή για την διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, της ασφαλιστικής κάλυψης και νοσοκομειακής περίθαλψης των μελών του Επιμελητηρίου.
Ανέφερα στον κ. Πρόεδρο ότι βασικός παράγων για την ανάπτυξη του τόπου μας, θα πρέπει να αποτελεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η απλοποίηση του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού μας συστήματος που τις αποθαρρύνει.»