Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ....

Ιονίων Νήσων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα

Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων – Θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Μαντζουράτος.jpg    Η κατάσταση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρη Μαντζουράτο(Φωτο), ενώ το σώμα αποφάσισε να αναθέσει στον Περιφερειάρχη την εξέταση του ζητήματος και να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση.
   
Εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων

     Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλες τις βαθμίδες της...

... εκπαίδευσης. Η πολιτική της κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» με την καθοδήγηση της ΕΕ και των εφοπλιστών προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία όλων των δομών ναυτικής εκπαίδευσης. Προωθεί την προσαρμογή των σχολών στις νέες ανάγκες του εφοπλιστικού κεφαλαίου για φθηνούς - ευέλικτους και ιδεολογικά χειραγωγημένους ναυτεργάτες. Με τα ίδια κριτήρια και την επιχειρηματολογία με τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε το «μη βιώσιμο» για το ναυτικό ΕΠΑΛ Ιθάκης επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων. Οι προσπάθειες της διοίκησης της σχολής και του προσωπικού της για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δε μπορούν να ευωδούν όταν η γενικότερη πολιτική για τις ΑΕΝ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
    Η υποβάθμιση της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων δρομολογήθηκε ήδη με το χτύπημα μίας σειράς καταχτήσεων των σπουδαστών της σχολής με πρώτο το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση. Το ελάχιστο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, η απουσία ακόμη και σήμερα ορισμένων βιβλίων, τα προβλήματα στις υποδομές (μη εκσυγχρονισμός και ενίσχυση εργαστηρίων, απουσία αναγκαίας συντήρησης εγκαταστάσεων, απουσία γυμναστήριου, ελλειμματική διαμόρφωση χώρων για τη διαμονή των φοιτητριών της σχολής κ.ο.κ.), η άρνηση των ναυτιλιακών εταιριών να ναυτολογήσουν σπουδαστές προκειμένου να κάνουν τα δύο εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια τα οποία είναι υποχρεωτικά σήμερα δένονται με τη γενικότερη προσπάθεια για κατάργηση της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων ή της συγχώνευσής της με άλλες.
    Οι εφοπλιστές και η Ένωση Εφοπλιστών για να εξασφαλίσουν τη ναυτολόγηση των σπουδαστών αξιώνουν να επιδοτούνται για το σύνολο των εκπαιδευτικών ταξιδιών, ακόμα και για τους απόφοιτους των ναυτικών ΕΠΑΛ, των Επαγγελματικών Λυκείων.
    Με το Προεδρικό Διάταγμα 251/2002, καθορίζεται ότι οι εφοπλιστικές ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές που αποστέλλονται από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για να ναυτολόγηση. Η ναυτολόγηση των σπουδαστών γίνεται με την εποπτεία του Υπουργείου και οι σχετικές δαπάνες αποστολής και παλιννόστησης βαραίνουν τους πλοιοκτήτες. Τώρα, με τις ευλογίες του μνημονίου, έρχονται πάλι οι εφοπλιστές να ξαναπάρουν και άλλες επιδοτήσεις, και άλλο χρήμα για να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Και κρατούν όμηρους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως επίσης και τους πρώτους μηχανικούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μετεκπαίδευσής τους.
    Η άθλια κατάσταση που υπάρχει στη ναυτική εκπαίδευση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), στα πλαίσια της συνολικής αντιλαϊκής υποβάθμισης της παιδείας στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδαστές να αναγκάζονται να αποχωρούν από τις ΑΕΝ, αλλά και οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού να καθυστερούν να αποκτούν τα διπλώματά τους, με σοβαρά προβλήματα στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες σπουδαστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, γιατί ενώ απευθύνονταν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και των ΑΕΝ, καθώς και στις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν ναυτολογήθηκαν σε πλοία για να κάνουν το τμήμα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (sandwich courses) τα εκπαιδευτικά ταξίδια.
Η κατάσταση στο ΚΕΣΕΝ είναι επικίνδυνη: κλειστές αίθουσες λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων του κτιρίου, γενικότερα μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.
    Οι εφοπλιστές συμμετέχουν στο «task force» που έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν όλα τα επίσημα στοιχεία (UNCTAD, ΙΜΟ, EUROSTAT, κ.α.) επιβεβαιώνουν τον μαζικό διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την αντικατάστασή τους με φτηνότερο ναυτεργατικό δυναμικό. Οι προσχηματικοί ισχυρισμοί των εφοπλιστών για την δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα επαναλαμβάνονται στο «task force» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αποκομίσουν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της νέο πακτωλό κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, να συνεχίσουν την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Πρόταση

    Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το πρόβλημα αφορά όλο το λαό. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων πρέπει να τοποθετηθεί για την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων.
Να απαιτήσει:
       Κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΝ και την ένταξή τους σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο υπουργείο Παιδείας.
       Καμία κατάργηση – συγχώνευση ΑΕΝ και Ναυτικού ΕΠΑΛ.
       Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΝ.
       Αποστρατικοποίηση των Ακαδημιών, κατάργηση της «εναλλασσόμενης εκπαίδευσης».
       Να αρθεί τώρα η περικοπή παροχής σίτισης στους σπουδαστές και να διασφαλιστεί η στέγασή τους. Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα υλικά - στολές κ.λ.π.. Εστιατόρια, κυλικεία, στέγαση στην ευθύνη του κράτους. Δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών με όλα τα μέσα.
       Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση εργαστηρίων, συντήρηση εγκαταστάσεων, διαμόρφωση κλειστών γυμναστήριων. Χώροι για τη διαμονή των φοιτητριών των ΑΕΝ. Εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν πρόσβασης σε αθλητισμό – πολιτισμό.
       Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ – ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.
       Ουσιαστική αναβάθμιση των βιβλίων της σχολής, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς.
       Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους.
    Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να προσκληθούν αντιπρόσωποι της διοίκησης, των εκπαιδευτικών, των σπουδαστών της σχολής αλλά και φορέων του λαού των νησιών μας.   Να στηριχθεί κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία των φοιτητών προκειμένου να λυθεί τώρα το πρόβλημα της σίτισης και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.