Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ

Φωτογραφία για ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗΕλάχιστες ώρες απομένουν πια, όπως φαίνεται, από την απόφαση προκήρυξης των εκλογών που προγραμματίζει για την Μ. Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Επιστρέφοντας από το επίσημο ταξίδι του στην Κύπρο, ο κ. Παπαδήμος είχε διαδοχικές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, με υπουργούς για τα ζέοντα κυβερνητικά θέματα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχε επικοινωνία με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τους κ. Βενιζέλο και Σαμαρά.

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς περιστράφηκε και γύρω από την προκήρυξη των εκλογών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά εκκρεμή ζητήματα - κάτι που επιβάλλει εκ των πραγμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερη προσοχή ως προς την επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών.

Οι εκκρεμότητες, για αυτήν την εβδομάδα των... 


...τραπεζών (σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης), αφορούν συν τοις άλλοις και το νομοθετικό έργο.

Χθες πάντως, μετά τον Αντώνη Σαμαρά που είχε μιλήσει για εκλογές στις 6 Μαΐου, την ίδια ημερομηνία ανέφερε ως την πλέον πιθανή και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εκτιμώντας μάλιστα ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν λήξει όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της παρούσας κυβέρνησης.

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό την τελευταία στιγμή, οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στις 6 του μήνα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αποφεύγουν να αποκλείσουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μικρής αναβολής για τις 13 Μαΐου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει την έγκυρη δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ των τελευταίων νόμων, ενώ... έρχεται και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει των βημάτων που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αύριο το μεσημέρι, μπορεί (εκτός μη προβλεπόμενων αιτιών) να κλείσει η Βουλή, όχι πάντως να «διαλυθεί». Και αυτό γιατί η προκήρυξη θα βασιστεί το πιθανότερο στο άρθρο 41 (παρ. 1 και 2) του Συντάγματος.

Υπουργικό Συμβούλιο

Έτσι ο κ. Παπαδήμος τη Μ. Τετάρτη θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, για να λάβουν την απόφαση να στηθούν κάλπες (στις 6 ή 13 Μαΐου) και με τη «σφραγίδα» ανά χείρας να μεταβεί εν συνεχεία στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Ποιος θα είναι ο εθνικός λόγος, που βάσει του Συντάγματος πρέπει να υπάρχει για να αποφασίσει ο πρωθυπουργός πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Πληροφορίες τονίζουν ο λόγος ύψιστου εθνικού συμφέροντος σχετίζεται με τη διάσωση της οικονομίας και τη σταθεροποίηση της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος θα απευθυνθεί μέσω δήλωσής του το βράδυ της Μ. Τετάρτης και προς τον ελληνικό λαό, για να μιλήσει για την οριακή και κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, για τα όσα έχουν γίνει και πρέπει να διαφυλαχθούν και για την ανάγκη η νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση του δύσκολου και «απαιτητικού» προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών.

πηγη:newsnow