Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΑΡΚΟΥΔΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ζημιές από αρκούδα προκαλούν αναστάτωση στην Καστοριά

Φωτογραφία για Ζημιές από αρκούδα προκαλούν αναστάτωση στην Καστοριά
Η ζημιά που προκάλεσε μία αρκούδα στην περιοχή μεταξύ Δισπηλιού και Μακεδνών έχει σταθεί αιτία αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία του νομού Καστοριάς. Πρόκειται για την ίδια αρκούδα η οποία είχε πιαστεί από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» λίγες ημέρες πριν, προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) στην οποίο είχε φτάσει κολυμπώντας. Η αρκούδα...
... είχε τότε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ και δύο 24ωρα, η Ομάδα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για την αντιμετώπιση του περιστατικού, στο πλαίσιο του έργου LIFE το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της «ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ» με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, έχει ήδη τοποθετήσει ειδικές παγίδες προκειμένου το ζώο να αναισθητοποιηθεί και αφού επαναπρογραμματιστεί το ραδιοκολάρο το οποίο του έχει τοποθετηθεί (ώστε να λαμβάνει η Ομάδα πιο συχνά στίγματα των θέσεων του), να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απώθησης του από την περιοχή. Τονίζουμε για μία ακόμα φορά πως το έργο LIFE το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή του νομού Καστοριάς, αφορά στη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο και όχι στην εξόντωση όσων αρκούδων προκαλούν ζημιές.

Η περίοδος αυτή, είναι περίοδος μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων με σκοπό την αναζήτηση τροφής. Για το λόγο αυτό προωθείται η χρήση μέτρων πρόληψης από τους παραγωγούς αλλά πιέζει και την Πολιτεία ώστε οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές να αποζημιώνονται επαρκώς.
zougla.gr