Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: H ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ....

 ...καταγγελλει την περιφερειακή αρχή της ΝΔ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, για την κατ’ επανάληψη άρνηση της (σε δύο συνεδριάσεις του Π. Συμβουλίου) να συζητήσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος και προ ημερήσιας διάταξης την εισήγηση της λαϊκής συσπείρωσης που αφορούσε στην αντιπυρική προστασία και θωράκιση στην επικράτεια της ΠΙΝ και μάλιστα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.
 Η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής έχει να κάνει...
... τόσο με τις δικές της ευθύνες όσο και με τις ευθύνες της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που αφορούν στην δραματική έλλειψη ανάλογων κονδυλίων και μέτρων. Αυτή η έλλειψη κονδυλίων  με την σειρά της έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υποβάθμιση των υποδομών, των μέσων αλλά και του προσωπικού πυρόσβεσης. Γι’ αυτό και προωθούν μέσω των λεγόμενων ΜΚΟ την εθελοντική εργασία στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, πράγμα που είναι και επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των εθελοντών. Είναι επίσης απαράδεκτο εργασιακά, γιατί χρησιμοποιείται απλήρωτη ανθρώπινη εργασία. Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα Δάση και τις δασικές εκτάσεις πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης και την εμπορευματοποίησης της. Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων (Αίνος, Παντοκράτορας, Βραχιώνας, δασικές περιοχές κ.α), η συντήρηση του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παραμένουν κενό γράμμα και για αυτή την χρονιά.  

            Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει καταρχάς τη σκόπιμη  μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών πυρόσβεσης από την κεντρική διοίκηση στην τοπική, προκειμένου αυτές να «χάνονται» και τελικά να εξυπηρετείται ο στόχος παράδοσης του δημόσιου αγαθού του δάσους, της γης, σε καταπατητές και επιχειρηματικούς ομίλους. Τονίζει επίσης ότι η τοπική διοίκηση και εν προκειμένω η περιφερειακή αρχή, διευκολύνει την κυβέρνηση σε αυτήν την καταστροφική για το λαό πολιτική από την στιγμή που ποτέ δεν διεκδίκησε ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Γι’ αυτό άλλωστε έκανε ότι είναι δυνατόν το θέμα για να μην συζητηθεί το θέμα στο Π. Συμβούλιο.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι:

Άμεση χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
Να ακυρωθούν οι αντιδασικοί νόμοι της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις.
Να θεωρείται παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Απαλλοτρίωση των γεωργικών εκτάσεων που είναι μέσα στα Δάση
Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα την συγκρότηση και στο επίπεδο της ΠΙΝ συντονιστικού οργάνου για άμεση αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο και ευαίσθητες περιοχές π.χ. ελαιώνες  με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της τοπικής διοίκησης.
Το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών να πέσει στις επίγειες δυνάμεις με την άμεση ενίσχυση το πυροσβεστικού σώματος και πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό.
Άμεση ενίσχυση των υποδομών της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων για την αναδάσωσή τους.
Να αποζημιώνονται  άμεσα οι πληγέντες όλων των  πυρκαγιών για σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις για κατεστραμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.