Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο το 1/4 των γερμανών πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να βοηθηθεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης, αποκαλύπτει δημοσκόπηση των Fianancial Times/Harris
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε ότι ενώ υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφωνίες μεταξύ ευρωπαίκού Βορρά και Νότου για την κρίση στην ευρωζώνη, το ζήτημα της Ελλάδας είναι αυτό που διχάζει περισσότερο.
Μόνο το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι...

... η Ελλάδα θα «μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της», σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς που σε ποοστό 77% και 57% αντίστοιχα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής.
Ομοίως, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της επαρκώς ώστε να απελευθερωθεί από την διεθνή στήριξη, όταν το 88% των Ιταλών και το 70% των Ισπανών είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.
Στη Γαλλία, η εικόνα για την Ελλάδα είναι περισσότερο μεικτή. Αν και μόνο το 32% θεωροεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, -έναντι 54% των Γερμανών – οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται εξίσου διστακτικοί με τους Γερμανούς για την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα.
Μόνο το 25% των Γάλλων θεωρεί ότι «άλλα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να διατηρήσουν την Ελλάδα στην νομισματική ένωση, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με αυτό (26%) των Γερμανών.
Οι Γάλλοι εμφανίζονται επίσης απαισιόδοξοι, όπως και οι Γερμανοί, για την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεσμευθεί από την διεθνή βοήθεια, αν και είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι ότι η χώρα θα μπορέσει τελικά να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Παρά τον διχασμό για την ελληνική περίπτωση, οι πολίτες των τεσσάρων αυτών χωρών της ευρωζώνης, παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κρίση,
Οι Βρετανοί είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι από τους υπόλοιπους εταίρους με το 44% να μην πιστεύει ότι οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Επίσης, μοιράζονται την απαισιοδοξία τους με τους Γερμανούς αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά διαφέρουν στην άποψη ότι η αυστηρή λιτότητα μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος στο σύνολό του.
press-gr