Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΖΩΗ ;



  H μας κρύβουν κάτι ;


Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι αποψινές ανακοινώσεις της NASA (21.00 ώρα Ελλάδος), η οποία έχει προαναγγείλει μία σημαντική ανακάλυψη που αφορά στο πεδίο της αστροβιολογίας.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε ένα καταιγισμό φημών ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη κάποιας εξωγήινης μορφής ζωής σε άλλο ουράνιο σώμα. 
Ειδικότερα, η NASA αναμένεται να αναφερθεί σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science». 
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη βακτηρίου είτε στον δικό μας πλανήτη, είτε σε δορυφόρο του Κρόνου, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως τοξικό, εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε. 
Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό μιας λίμνης, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο όμως τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει. 
Σύμφωνα με τον δρ. Λιούις Ντάρντελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».
Πρωτοπόρος και κατ' εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει "εξωγήινη" ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη! 



Το... εξωγήινο βακτήριοΤην ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής ανακοίνωσαν επιστήμονες

Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρέθηκε στο βυθό της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια. Ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.
Η πολυαναμενόμενη ανακάλυψη της NASA δεν αφορά... πράσινα ανθρωπάκια, αλλά ένα περίεργο πλάσμα, καθώς τα νερά της λίμνης Μόνο της Καλιφόρνια περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια, ενώ κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη αυτή.
«Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.
Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.
Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη. 
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρπουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά. 

ΣΚΑΙ.GR