Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Κ Ρ Ι Μ Α !

Άλλη μια λύκαινα νεκρή στον δρόμο...

Μετά το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε ένα αρκουδάκι πριν δύο μέρες, ένα ακόμη άγριο ζώο, μια λύκαινα 2,5 ετών βρήκε το θάνατο

στο δρόμο χτυπημένη από αυτοκίνητο. Είναι το 8ο περιστατικό με θύμα λύκο φέτος. Τέσσερα χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο και άλλα τέσσερα χτυπήθηκαν με όπλο από ασυνείδητους. 

Το νέο περιστατικό έγινε στον οδικό άξονα Αμυνταίου - Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου. Η ομάδα άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου» ειδοποιήθηκε από διερχόμενους οδηγούς και έσπευσε στο σημείο, όπου το άτυχο ζώο αιμορραγούσε και κατέληξε αμέσως μετά.

“Τα περιστατικά αυτά επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων σε οδικούς άξονες και σε σημεία όπου αποδεδειγμένα αποτελούν διαβάσεις πανίδας με στόχο την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας αλλά και την προστασία της πανίδας από τροχαία ατυχήματα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του “Αρκτούρου”.

Ο λύκος αποτελεί προστατευόμενο είδος σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα “τρωτό”.
newsit

Παζάρια για τα κλειστά επαγγέλματα


Φόρµουλα για όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις στις ρυθµίσεις για τα κλειστά επαγγέλµατα αναζητεί η κυβέρνηση. Οι αρµόδιοι υπουργοί ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαβούλευσης µε τις θιγόµενες οµάδες, σε µία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος προτού η Πολιτεία φέρει προς ψήφιση τις οριστικές της προτάσεις.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, η κυβερνητική βούληση για συναινετικές λύσεις ήτανκαι ο λόγος που επελέγη η αναβολήγια τις 16-17 Ιανουαρίου της προώθησης του νοµοσχεδίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, γίνονται δηµόσιες αλλά και άτυπες διαπραγµατεύσεις µε δικηγόρους, συµβολαιογράφους, φαρµακοποιούς και µηχανικούς. Η κυβέρνηση εκφράζει το επιχείρηµα ότι από τη στιγµή που η απελευθέρωση είναι µονόδροµος θα πρέπει να συµφωνήσουν σε ένα µίνιµουµπακέτο αλλαγών στον κλάδο τους που θα διευκολύνει και τις συζητήσεις µε την τρόικα. Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανεξάρτητα από τα όσα θα συµφωνήσουν κυβέρνηση και εµπλεκόµενοι, η τρόικα είναι εκείνη που θα αξιολογήσειτις προτάσεις και θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουνοι τελικές ρυθµίσεις.

Η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να παζαρέψει ορισµένα καυτά θέµατα, όπως αυτό της ελάχιστης αµοιβής που αφορά και δικηγόρους, µηχανικούς και συµβολαιογράφους . Με καλό µάτι βλέπει τουπουργείο ∆ικαιοσύνης το ενδεχόµενονα µην καταργηθούν τα γραµµάτια προείσπραξης (ελάχιστα όριααµοιβής)

για τους δικηγόρους,που αποτελεί και την κόκκινη γραµµή για τον κλάδο ενόψει τηςαπελευθέρωσης του επαγγέλµατός τους.

Για «ταυτότητα απόψεων των δικηγόρων µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης» κάνουν λόγο νοµικοί κύκλοι που είναι σε θέση ναγνωρίζουν όσα διαµείβονται στις «άτυπεςδιαπραγµατεύσεις» για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Επικαλούνται µάλιστα τις θέσεις που εγγράφως παρουσίασε η Ελλάδα το περασµένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της παραποµπής της χώρας µας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για το αγκάθι της κατάργησης τωνπροεισπράξεων των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι επισηµαίνουν επίσης ότι ο Χάρης Καστανίδης στην ΟλοµέλειατωνΠροέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων – και ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση για τοάνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων – είχε ταχθεί υπέρ τηςδιατήρησης των προεισπράξεων.

Αντίστοιχη είναι η ατµόσφαιρα στην κυβέρνηση και για το θέµα των κατώτατων αµοιβών των µηχανικών – ως γνωστόν, η ενδεχόµενη κατάργησή του αποτελεί κόκκινο πανί για το ΤΕΕ. Σύµφωνα µε πηγές τουυπουργείου Υποδοµών, εξετάζεται το ενδεχόµενο να καταργηθεί µεν η κατώτατη αµοιβή, αλλά να καθοριστείστη θέση της η «νόµιµη» ή «αντικειµενική» – έτσι που ναµπορεί σε κάθε περίπτωση να αποδοθεί η ασφαλιστική εισφορά για κάθε έργο από τον µηχανικό. Οπως παρατηρούσαν ειδικοί του χώρου, η θέσπιση µιας τέτοιας αµοιβής θα λειτουργεί προφανώς και ως «πάτωµα» για το κόστος της εργασίας του µηχανικού.

Οι συµβολαιογράφοι
Σε ανοιχτή γραµµή µετο υπουργείο ∆ικαιοσύνης βρίσκονται καιοι συµβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τους αρµοδίους για τις συνέπειες που θα έχει το άνοιγµα του δικού τους επαγγέλµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες µάλιστα, έχει ληφθεί απόφαση να αναθέσουν στο ΙΟΒΕ (Ιδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών) τη σύνταξη οικονοµικής µελέτης για να καταγραφεί µε τον πλέον επίσηµο τρόπο ποια θα είναι τα ενδεχόµενα οικονοµικά οφέλη τηςελληνικής κοινωνίας από το άνοιγµατου συγκεκριµένου κλάδου.

Σήµερα είναι η κρίσιµη συνάντηση των φαρµακοποιών µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πακέτο µέτρων που συνιστούν την απελευθέρωση του κλάδου. Οι συνδικαλιστές απειλούν πως θα βάλουν λουκέτο διαρκείας στα φαρµακεία σε περίπτωση διαφωνίας, αν και τα πνεύµατα φαίνεται να έχουν ηρεµήσει µετά την άρση της πρότασης για κατάργηση της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση φαρµακείου. 
τα ΤΑΜΠΟΥ
Στο τραπέζι βρίσκεται για την κυβέρνηση και το θέµα των ελάχιστων αµοιβών για τους δικηγόρους

Μπαράζ νοµοσχεδίων στο αυριανό Υπουργικό

Μια ντουζινα νοµοσχέδια συζητά σήµερα η κυβέρνηση στο Υπουργικό Συµβούλιο, το τελευταίο της χρονιά, προκειµένου να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση χρόνου και να προωθήσει τις µεταρρυθµίσεις που θα της εξασφαλίσουν την 4η δόση του δανείου.

Ο κ. Παπανδρέου σήµερα θα ορίσει τους επτά γενικούς γραµµατείς των αποκεντρωµένων διοικήσεων σε συνεννόηση µε τον υπουργό Εσωτερικών. Το θέµα θα περάσει από το Υπουργικό Συµβούλιο και σύµφωνα µε πληροφορίες η βασική εισήγηση του κ. Ραγκούση θα είναι να αξιοποιηθεί µεγάλο τµήµα των γενικών γραµµατέων περιφερειών που διόρισε η κυβέρνηση µε τις διαδικασίες opengov, καθώς κρίθηκε ότι στην πλειονότητά τους έχουν προσόντα και εµπειρία για να εφαρµόσουν τις αποκεντρωµένες διοικήσεις. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ουσιαστικά εισάγει την ηλεκτρονική εποχή στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και αντιµετωπίζει την διαφθορά. Πλέον οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη µε το ∆ηµόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά. 


Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Υποδοµών και ∆ικτύων ∆ηµήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για τη διαφάνεια στις αναθέσεις των δηµοσίων έργων. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί Αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη και θα παρακολουθεί τις αναθέσεις από το στάδιο της προκήρυξης ενός διαγωνισµού, έως την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου καθώς και την ολοκλήρωσή του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργολάβοι δηµοσίων έργων θα υποχρεώνονται να υπογράφουν Σύµφωνο, µε το οποίο θα δεσµεύονται ότι δεν έχουν προβεί σε ενέργειες (π.χ. λάδωµα) για να τους ανατεθεί το έργο που αναλαµβάνουν.
ta nea online