Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Aυτός είναι ο Έλληνας που συνελήφθη στην Τουρκία - Φωτογραφία 2
Ένας 25χρονος Έλληνας είναι μεταξύ των 11 ξένων υπηκοόων που ανακρίνονται αυτή την ώρα από τις τουρκικές αρχές για το ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Πρόκειται για μεταπτυχιακό φοιτητή, που βρισκόταν στην Τουρκία με το πρόγραμμα Erasmus. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο φοιτητής είναι καλά στην υγεία του και εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Πληροφορίες ότι έφερε πάνω του διπλωματικό διαβατήριο, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι Γιώργος Ιατρίδης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" που επικαλείται δημοσίευμα της "Radical"...


....τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Ελληνας έχουν συλληφθεί απο τις αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Οι ξένοι υπήκοοι συνελήθησαν χτες, ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ότι ανακρίνονται από την αστυνομία.
Aυτός είναι ο Έλληνας που συνελήφθη στην Τουρκία - Φωτογραφία 1

Με βάση το δημοσίευμα της "Rαdical", τέσσερις εξ αυτών είναι φοιτητές που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος "Εrasmus".

Στην πλατεία Ταξίμ περιμένουν οι διαδηλωτές τον Ερντογάν

Στο μεταξύ, με σχετική ηρεμία πέρασε η χθεσινή νύχτα στην Κωνσταντινούπολη μετά από έξι ημέρες ταραχών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Το ξημέρωμα βρήκε τους διαδηλωτές σκεπασμένους με κουβέρτες, κάτω από τα δέντρα, καθώς έχουν δώσει «όρκο» να προστατέψουν το καταπράσινο πάρκο Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.

Η μουσουλμανική γιορτή Μιράτς, που ήταν χθες, έγινε σεβαστή και από τις δύο πλευρές: η αστυνομία δεν εμφανίστηκε πουθενά, ενώ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο τόπο όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις, στην περιοχή Μπεσίκτας, δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν όπως συμβαίνει μια βδομάδα τώρα. Από το πρωί διαδηλωτές συνέρεαν στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν το τελευταίο 48ωρο. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν ξανά από νωρίς και από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια, την ώρα που κόσμος ανέβαινε προς την Ταξίμ από την ιστορική οδό του Πέραν (Ιστικλάλ), που ξεκινάει από το Γαλατά.

Επίσης ομάδες διαδηλωτών εχθές συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέτ Αρίτς, συνάντηση που απέβη άκαρπη. Οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στον Αριτς, τα οποία επικεντρώνονταν στην ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης που αφορά την οικοδόμηση του πάρκου Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και στην παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας. Όμως στην Ταξίμ, πέρα από αυτά τα αιτήματα, πολλά συνθήματα συνέχισαν να στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από την περιοδεία του στην Αφρική. Η διαχείριση της παρούσας κρίσης θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει, μιας και οι διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας εξακολουθούν σταθερά να συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες. Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: protothema