Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ MAIL ΚΑΙ SMS!

Του Κωστή Πλάντζου

Συστήματα IRS με κατασχέσεις μέσω email ή SMS, αλλά και με «σπάσιμο» τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε 24 ώρες, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτές και άλλες διατάξεις-σοκ θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Βουλή. Με αυτές καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων!

Η διάταξη που θα αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων είναι εκεί που προβλέπει πως με ένα απλό e-mail ή ένα και χωρίς άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα ειδοποιούν όσους αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους, ότι η εφορία προχωρά σε κατάσχεση με διαδικασίες-εξπρές στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια ή τις καταθέσεις τους.
Η αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο: ταχυδρομικώς, μέσω e-mail, με SMS. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη ξεκινά η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους.
Τέτοιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνουν στον υπολογιστή τους και τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα από τα οποία έχουν απαιτήσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου. Για παράδειγμα το email θα πηγαίνει:
-          στους εργοδότες των οφειλετών από τους οποίους περιμένουν να πάρουν το μισθό τους,
-          στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρει το δημόσιο τις συντάξεις τους οφειλέτη,
-          στους ενοικιαστές για να αποδώσουν στο δημόσιο τα ενοίκια αντίς στον ιδιοκτήτη τους
-          στις τράπεζες αν οι οφειλέτες έχουν εκεί καταθέσεις.
Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις πάντως ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Άρση απορρήτου σε 24 ώρες
Με άλλη διάταξη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.
Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα ανοίγουν με διαδικασίες-εξπρές. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.
Με το τρόπο αυτό, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πιάνει «στα πράσα» τους υπόπτους, πριν προλάβουν να βγάλουν λεφτά σε τρίτους ή στο εξωτερικό. Για να ικανοποιήσουν τέτοια αιτήματα, οι τράπεζες ως τώρα καθυστερούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα ή μέχρι και ένα χρόνο για να δώσουν στοιχεία. Έτσι οι ελεγχόμενοι, αν αντιλαμβάνονταν πως έχουν μπει στο στόχαστρο, είχαν το περιθώριο ακόμα και να σπεύσουν στην εφορία να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να δηλώσουν τα κεφάλαια που θα αποκάλυπτε ο έλεγχος και να αποφύγουν κατασχέσεις και διώξεις για ξέπλυμα αδήλωτου βρώμικου χρήματος.
Το σχέδιο συνδυάζεται με την λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) που θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr