Απορρίφθηκαν
τα προσωρινά μέτρα, στις 12/2 τα ασφαλιστικά για τους απολυμένους του Δήμου
Αρνητική ήταν η απόφαση για την έκδοση προσωρινής διαταγής παραμονής στην εργασία τους των 35 απολυμένων του Δήμου και των 24 της ΔΕΥΑΚ από το Δικαστήριο, καθώς η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι παραπέμπει για την εκδίκαση των ασφαλιστικών στις 12 Φεβρουαρίου.
Έτσι, οι 59 που βρέθηκαν σε μία νύχτα εκτός δουλειάς με απόφαση του Υπουργού Κ. Μητσοτάκη, περιμένουν με αγωνία την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλλει κατά του Δημοσίου, ζητώντας να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές τους με τις οποίες ζητούν να χαρακτηριστούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου.
Το Πρωτοδικείο Κέρκυρας δεν ανακοίνωσε κάποιο σκεπτικό για την απόρριψη των προσωρινών μέτρων, ωστόσο, όπως δήλωσε στο Corfupress.com ο δικηγόρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ κ. Παλαιολόγος, η συγκεκριμένη απόφαση δεν προδικάζει τίποτα αφού η ουσία αναμένεται να συζητηθεί στη συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Εκεί, το Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την προσφυγή και θα διατάξει την πλευρά του Δημοσίου να κρατήσει τους εργαζόμενους στη δουλειά τους μέχρι να εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει και οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ με παλαιότερες αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, πρόκειται για συμβάσεις που υποκρύπτουν ή ενέχουν θέση αορίστου χρόνου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους στο Δήμο ή τη ΔΕΥΑΚ.
Ας σημειωθεί ότι οι 24 της ΔΕΥΑΚ έχουν πάρει δικάσιμο για την «κανονική» τους προσφυγή στις 11 Μαρτίου, μετά τη μη εκδίκαση της υπόθεσής τους τον Οκτώβριο λόγω ασθένειας του τότε δικηγόρου τους που δεν παρέστη στο Δικαστήριο.
Τρεπεκλής: Δεν έχουμε το δικαίωμα
να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα
Για άσχημη εξέλιξη έκανε λόγο όσον αφορά την απόφαση του Δικαστηρίου ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Σαμοΐλη.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα που έχει ανακύψει με την απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Κέρκυρας και τη ΔΕΥΑΚ. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε τον κ. Σαμοΐλη για την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου στην προσφυγή των εργαζομένων που απολύονται, μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη και τώρα θα πρέπει να απαιτήσουμε η κυβέρνηση και το Υπουργείο να δώσουν λύση. Πρέπει να δώσουμε κι εμείς μια δυναμική απάντηση, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε το Δήμο να γίνεται ανίσχυρος και να αιμορραγεί καθημερινά. Εργαζόμενοι 20 ετών είδαν την πόρτα εξόδου, δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
«Πράγματι το θέμα της απόλυσης των εργαζομένων είναι πολύ σοβαρό και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, αλλά και για την κερκυραϊκή κοινωνία. Ακόμα κι αυτοί που θα μείνουν απαθείς στην εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι επιπλέον άνεργοι επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της τοπικής αγοράς. Νομίζω ότι θα πρέπει ο Δήμος να αντιμετωπίσει το θέμα με τρόπο καθοριστικό και δυναμικό. Κανείς δεν πρέπει να καπελώνει το Δήμο», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης.
Ανακοίνωση ΕΡΓΑΚ για τις απολύσεις
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της, η Συντονιστική Επιτροπή της ΕΡΓΑΚ συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτήν την στιγμή, με τις χιλιάδες απολύσεις, περίπου 6000 εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα (μεγάλο μέρος τους είναι εργαζόμενοι σε Δημοτικές υπηρεσίες - στην Κέρκυρα περίπου 60 απο τον Δήμο και την ΔΕΥΑΚ - προωθούμενα λουκέτα δημόσιων φορέων) που δρομολογούν αμέσως - αμέσως με την έναρξη του νέου χρόνου η εγχώρια κυβέρνηση εθνικής εξάρτησης - λαικής εξόντωσης και τα ξένα κέντρα, στα οποία η κυβέρνηση υπακούει τυφλά. Η περιβόητη για τον κυνισμό και τις ακαριαίες προβλέψεις της "εγκύκλιος Μητσοτάκη" αποτελεί - ξεκάθαρα - αφετηρία και οδηγό για τα όσα σχεδιάζονται και μεθοδεύονται μέσα στο 2014. Η ΣΕ της ΕΡΓΑΚ καλεί όλους τους συνάδελφους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ταλαιπωρημένους και συνήθως απλήρωτους "εργαζόμενους" των πεντάμηνων - οχτάμηνων κλπ, κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, ολόκληρο τον λαό, σε συμβολή, επαγρύπνηση - αγωνιστικό συναγερμό για να ματαιωθούν τα σχέδια απολύσεων εργαζομένων, για να βάλουμε φραγμό στην αντεργατική αντιλαϊκή ασυδοσία και επιθετικότητα, στον εργασιακό μεσαίωνα που κατασκευάζουν, στην "νέα" Ελλάδα της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης που δημιουργούν. Καλούμε πρωτίστως τα Σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις βαθμίδες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έξω απο την κυρίαρχη, ακόμα σήμερα, γραμμή του συμβιβασμού, της διάσπασης και του πολιτικαντισμού. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα επιβίωσης και τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χτες τα θύματα ήταν κάποιοι άλλοι, σήμερα είναι αυτοί, αλλά και αύριο κάποιοι θα έχουν σειρά...
Η ΕΡΓΑΚ θεωρεί πως στις σημερινές συνθήκες, με την ανεργία να καλπάζει ασταμάτητα προς τα πάνω, η απόλυση εργαζόμενου και μάλιστα απο το κράτος, ισοδυναμεί με κανονική "δολοφονική" απόπειρα, με ψυχρή "εκτέλεση". Εδώ στην Κέρκυρα, ούτε δύο εργαζόμενους ΑΜΕΑ δεν σεβάστηκαν, δεν ξέφυγαν της εγκυκλίου του κ.Μητσοτάκη..Η τύχη ενός απολυμένου είναι προδιαγεγραμμένη και "διασφαλισμένη"..Ονομάζεται αδιέξοδο, ονομάζεται εξαθλίωση. Το θέμα είναι ουσιαστικά και σαφέστατα πολιτικό. Κανένα "τυπικό" και δήθεν νομότυπο επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί πειστικά και να τεκμηριώσει αυτές τις "πολιτικές". Για τους εργαζόμενους με "δικαστικές αποφάσεις" τους οποίους σήμερα επιδιώκουν να απολύσουν, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες πολιτικών, κυβερνητικών, υπηρεσιακών και δημοτικών εξουσιών σχετικά με την λεγόμενη "εκκρεμότητα", καθώς πολλοί απο αυτούς εργάζονται για πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες σε χρήσιμες θέσεις και τομείς. Η γενικότερη απόπειρα διάλυσης των δημοτικών μηχανισμών, η αποδυνάμωση βασικών, τεχνικών δημοτικών υπηρεσιών και άλλων σημαντικών υπηρεσιών όπως ύδρευσης - αποχέτευσης που έχουν τεράστια κοινωνική αξία και σημασία, υποκρύπτει ουσιώδη πολιτική σκοπιμότητα και σχετίζεται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υποβάθμισης - ιδιωτικοποίησης δημοτικών και ευρύτερα κοινωνικών υπηρεσιών, που πληρώνει και θα πληρώσει περισσότερο και με πολλούς τρόπους τελικά, ο ίδιος ο λαός. Γι αυτό το αίτημα ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ήταν και είναι γενικό παλαιικό αίτημα.
Η Σ.Ε της ΕΡΓΑΚ δεν έχει "εντυπωσιαστεί" απο το γεγονός, αφού είναι σχετικά συνηθισμένο, όμως,σημειώνει και υπογραμμίζει την γκρίζα, υποτονική (και πιο σωστά σχεδόν ανύπαρκτη) αντίδραση της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο κύμα των απολύσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με το "καλημέρα" στο νέο χρόνο.. Η ίδια πολιτική παρατήρηση ισχύει και για την στάση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών του λεγόμενου ευρύτερου φάσματος..Στην Κέρκυρα - τουλάχιστον - παρατηρούμε και ορισμένα άλλα "διαδικαστικά" και πολιτικά δρώμενα, σχετιζόμενα με το πρόβλημα, που δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε δημόσια.. Η ΕΡΓΑΚ χαιρετίζει δημόσια το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Κέρκυρας και τις κινητοποιήσεις αντίστασης που διεξάγει.Καλούμε το Σωματείο να βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστικό συναγερμό. Επίσης απευθυνόμαστε (αυτονόητα και ιδιαίτερα) σε όλους τους συνάδελφους που αυτή την στιγμή στοχοποιεί άμεσα η κυβερνητική πολιτική των απολύσεων. Τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους. Τους καλούμε να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η ουσία του θέματος τους σχετίζεται αναμφίβολα - αλλά - και υπερβαίνει τις δικαστικές αποφάσεις. Τέλος απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο και άνεργο λαό για να του θυμίσουμε και πάλι πως ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι τα όπλα της εργατικής τάξης. Διάσπαση, διχασμός, διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους, είναι όπλα της πλουτοκρατίας για να κάνει τις δουλειές της και να επιβάλλει τα συμφέροντα της.
Πηγή: corfupress.com