Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ...

Φρένο στις μεταστάσεις του καρκίνου βάζουν νανοσωματίδια ενισχυμένα με πρωτεΐνη, που δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς
                                                                                                            Της Ανθής Κουτσουμπού
                    Ενισχυμένα νανοσωματίδια κατά του καρκίνου

Ελπιδοφόρο μήνυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου δίνουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δημιούργησαν νανοσωματίδια, που μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της νόσου, όπως έχει προκύψει από την έρευνα τους.
Με βάση ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο του καρκίνου είναι όταν αυτός κάνει μεταστάσεις και εξαπλώνεται σε διάφορα σημεία και όργανα του σώματος, επιστήμονες του πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ, δημιούργησαν νανοσωματίδια που περιέχουν την πρωτεΐνη trail και τα οποία διοχετεύονται στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ενισχυμένα με την προαναφερόμενη πρωτεΐνη νανοσωματίδια προσκολλώνται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποκτούν τη δυνατότητα να "χτυπήσουν" τα καρκινικά κύτταρα και να διακόψουν την εξάπλωση της νόσου. Μάλιστα, τα νανοσωματίδια δεν έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν βλάπτουν άλλα κύτταρα του αίματος ή τα αιμοφόρα αγγεία.
"Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα. Μετά από δύο ώρες στη ροή του αίματος, τα καρκινικά κύτταρα έχουν κυριολεκτικά αποσυντεθεί" δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μάικλ Κινγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να γίνει μέχρι η ανακάλυψη αυτή να εφαρμοστεί σε ασθενείς.
Πηγή: BBC-news247