Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Η πιο πάνω ανάρτηση είναι αναδημοσιευμένη από http://akrasakis.blogspot.gr  ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ του Σπουδαίου   Κερκυραίου  Δασκάλου κ. Αντώνη Κρασάκη  ο οποίος έχει  κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ευχόμαστε να τον μιμηθούν και πολλοί άλλοι......






 Τον όμορφο σταυρό μου
τον έχω στο λαιμό,
τον θέλω σύντροφό μου
κι αχώριστο φρουρό.

Καθόλου δε φοβάμαι
και δεν καρδιοχτυπώ,
γιατί έχω το σταυρό μου
σα φάρο φωτεινό.
Τον όμορφο σταυρό μου
τον έχω στο λαιμό,
κι έχω πάντα μαζί μου




 

 

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 

Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου το 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος εξέφραζε τη νέα εποχή, σε αντίθεση με τους συναυτοκράτορές του, οι οποίοι εξέφραζαν και προσπαθούσαν να συντηρήσουν τον παλιό κόσμο που κατέρρεε ραγδαία. Ο Μεγάλος Αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.

Ήταν 28η Οκτωβρίου του 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Χαράχτηκε παντού, στις ασπίδες των στρατιωτών, στα κράνη, στα λάβαρα, και αλλού. Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του, η Αγία Ελένη. Με τη γενναία επιχορήγηση του Κωνσταντίνου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών επί των ιερών προσκυνημάτων. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου.
Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, Ναό της Αφροδίτης. Πρώτη ενέργεια της Αγίας Ελένης ήταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος είχε ριχτεί από τους Ρωμαίους σε παρακείμενη χωματερή.

Σύμφωνα με την παράδοση, οδηγήθηκε εκεί από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, το γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

  ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

 


Όλοι γνωρίζουμε ότι τον Χριστό μας τον σταύρωσαν. Τον κάρφωσαν δηλαδή, πάνω σ' έναν ξύλινο σταυρό κι εκεί ξεψύχησε. Τον ξύλινο σταυρό οι χριστιανοί τον έθαψαν βαθιά στο χώμα, για να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν. Έτσι, ο Τίμιος Σταυρός έμεινε χρόνια πολλά θαμμένος μέσα στη γη.

Όταν, έπειτα από καιρό, επικράτησε ο χριστιανισμός, η Αγία Ελένη αποφάσισε να βρει και να ξεθάψει τον Τίμιο Σταυρό και να τον στήσει μέσα στην εκκλησία στα Ιεροσόλυμα, για να τον προσκυνούν οι χριστιανοί. Πήγε λοιπόν η ίδια στα Ιεροσόλυμα και ζήτησε να μάθει σε ποιο μέρος ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός. Όμως, κανένας χριστιανός δεν ήξερε τι να της πει. Εκείνοι που πριν από πολλά χρόνια τον είχαν θάψει βαθιά στο χώμα, είχαν πια πεθάνει.

Έβαλε, λοιπόν, η Αγία Ελένη χιλιάδες εργάτες κι άρχισαν να σκάβουν όλα τα χωράφια εκεί γύρω. Είχε ακλόνητη πίστη πως κάπου θα τον έβρισκε. Πολλούς μήνες δούλευαν οι εργάτες, χωρίς αποτέλεσμα. Κάποια μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ' ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα.

"Τι ωραία μυρωδιά είναι αυτή", είπε από μέσα της η Αγία Ελένη.

"Από πού να χύνεται αυτή η γλυκιά μοσχοβολιά;"

Καθώς κοίταξε γύρω της, έσκυψε κι έκοψε ένα κλαδάκι απ' το φυτό που πάτησε, το μύρισε και τότε κατάλαβε πως το χορτάρι εκείνο ήταν που σκορπούσε την γλυκιά ευωδιά. Μεμιάς ο νους της φωτίστηκε, φώναξε έναν εργάτη και του είπε να σκάψει σ' εκείνο το μέρος. Σε λίγο, τι θαύμα! Ο εργάτης βρήκε εκεί τον Τίμιο Σταυρό, όπου επάνω ξεψύχησε ο Χριστός μας.

Από εκείνη τη στιγμή, το μυρωδάτο αυτό φυτό λέγεται βασιλικός, γιατί φύτρωσε στο σημείο που ήταν θαμμένος ο Σταυρός, όπου είχε σταυρωθεί ο βασιλιάς του κόσμου. Γι' αυτό, μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.




                    ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ




Το έτος 326 η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη ν' αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στον Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές.

Σε κάποιο σημείο βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων, Μακάριος, με αρκετούς ιερείς, αφού έκαναν δέηση άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήρθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό που ήταν του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.



Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το Τίμιο Ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος ψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.
 

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελεί το κατ΄ εξοχήν όπλο κατά του διαβόλου. Η μέρα έχει καθιερωθεί ως αυστηρά μονοήμερη αλάδωτη νηστεία για την εκκλησία μας, εκτός αν συμπέσει την Κυριακή.