Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣΘέμα: Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Την ανάγκη να κινητοποιείται η ΕΕ όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο εσωτερικό της αλλά και για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τονίζει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση:

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature[1] επισημαίνεται ότι τα δέντρα του Αμαζονίου, το οποίο αποτελεί σημαντική δεξαμενή απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, πεθαίνουν με επικίνδυνους ρυθμούς, κυρίως λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το 1997 η παγκόσμια κοινότητα υιοθέτησε, και το 2002 επικύρωσε η ΕΕ, το Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση-Πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. Με αυτό τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεν αναλαμβάνουν μόνο χωριστές υποχρεώσεις αλλά επίσης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται προς την εκπλήρωση του σκοπού της Σύμβασης. Το ίδιο προβλέπει και η Σύμβαση για την Κλιματική Αλλαγή. Αλλά και η ΣΕΕ προβλέπει ότι η Ένωση οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον στο εσωτερικό της, αλλά και να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη (άρθρο 3 παρ. 5).
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή/το Συμβούλιο:
Πώς σκοπεύει να συμβάλει στην υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 3 παρ. 5 ΣΕΕ και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της συναφούς προς αυτό συρρίκνωσης των δασών παγκοσμίως;