Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«ΦΕΣΤΙΒΛ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
Συνέντευξη τύπου σχετικά με τους σκοπούς και το πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», δόθηκε σήμερα στην Κέρκυρα από τ
ην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού», κ. Άντζελα Γκερέκου. Στην ενημέρωση που έγινε, η κ. Γκερέκου ανέφερε τα εξής:...

...«Ξεκινώντας, θα πρέπει να σας πω ότι η ιδέα για τη διοργάνωση αυτή, δεν είναι πρόσφατη αλλά έχει πίσω της πολλά χρόνια συζητήσεων. Η Κέρκυρα και τα Επτάνησα, ανέκαθεν είχαν μια προνομιακή σχέση με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες – εδώ και αιώνες, τα δύο αυτά στοιχεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Νησιών του Ιονίου. Παρά το ότι η σχέση αυτή παραμένει ακόμη προνομιακή σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι αναμφισβήτητο γεγονός το ότι εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται μια σαφής κάμψη στην πολιτιστική κίνηση τόσο της Κέρκυρας, όσο και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, για πολλούς και διάφορους λόγους – οι οποίοι είναι λίγο–πολύ γνωστοί σε όλους μας αλλά δεν είναι ίσως επί τους παρόντος, να τους συζητήσουμε τη στιγμή αυτή. Και φυσικά είναι απολύτως λογικό, ότι η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, δεν δημιουργεί με μια πρώτη ματιά, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες σχετίζονται με τον Πολιτισμό.

Επομένως, προκύπτει η ερώτηση «γιατί τώρα»; – «γιατί τη στιγμή αυτή, που μέσα στα τόσα προβλήματα, ο Πολιτισμός και οι Τέχνες μπορεί και να θεωρούνται ‘περιττές πολυτέλειες’»;; Και θα έλεγα, ότι κατ’ αρχήν η απάντηση, βρίσκεται ακριβώς μέσα στο ίδιο το ερώτημα…

Πρώτα απ’ όλα, ο Πολιτισμός δεν έχει μία καθαρά πνευματική, ή ακόμη αν το θέλετε, και «ψυχαγωγική» διάσταση αλλά και μία πολύ σοβαρή και πολύ ισχυρή Αναπτυξιακή Διάσταση. Και πρωτίστως αυτή μας ενδιαφέρει τη στιγμή αυτή, χωρίς φυσικά να αδιαφορούμε και για τις υπόλοιπες διαστάσεις του θέματος. Το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι οι τοπικές οικονομίες της Κέρκυρα και των Επτανήσων, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό – και στον Τουρισμό, οφείλεις να καλλιεργείς και να προβάλλεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα εάν θέλεις να έχεις θέση στον παγκόσμιο, σκληρό ανταγωνισμό. Και για την Κέρκυρα, η σχέση μας με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, είναι ακριβώς ένα από τα πλεονεκτήματα αυτά. Η Παλαιά Πόλη ήδη βρίσκεται στον Κατάλογο Προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – κι αυτό είναι ακριβώς μία επιπλέον απόδειξη αυτού του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος. Εκείνο που μας λείπει είναι οι «αιτίες», οι «αφορμές» και οι «λόγοι», για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα μας αυτό, με τον τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτούς τους «λόγους», οφείλουμε να τους δημιουργήσουμε οι ίδιοι.

Το δεύτερο σημείο που απαντά στην ερώτηση «γιατί τώρα;», είναι η πολύ απλή σκέψη, ότι ακριβώς στις στιγμές αυτές, οφείλουμε να μην τα παρατήσουμε, να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να μην μπούμε σε μια λογική παθητικής αντιμετώπισης της κατάστασης. Ό,τι περνά από το χέρι μας, πρέπει να το κάνουμε. Ό,τι πιθανότητα και δυνατότητα έχουμε, πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Ό,τι μπορεί να μας δώσει θετικά αποτελέσματα αυτή τη δύσκολη στιγμή, οφείλουμε να το προσπαθήσουμε. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ίσως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να δραστηριοποιηθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες – όσο κι αν φαινομενικά, το συνολικό κλίμα συνηγορεί προς το αντίθετο.

Αυτό ακριβώς ήταν και το σκεπτικό όλης της ομάδας των ανθρώπων – εκ μέρους των οποίων έχω το προνόμιο σήμερα να απευθύνομαι σε εσάς – με τους οποίους προχωρήσαμε στην ίδρυση του η Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού». Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν άνθρωποι αναγνωρισμένοι ο καθένας στο χώρο του, με καταγεγραμμένη πίσω τους μια θετική πορεία και ιστορία ο καθένας. Όχι, δεν μας ενώνουν «πολιτικές», «κομματικές» ή άλλου τύπου «ιδεολογικές» τοποθετήσεις και κοσμοθεωρίες – ούτε καν η κοινή καταγωγή όλων μας από την περιοχή των Νησιών του Ιονίου. Μας ενώνει πρώτα απ’ όλα, η αγάπη μας για τα Επτάνησα και την Κέρκυρα και μας ενώνει όλο αυτό το σκεπτικό που σας ανέφερα μόλις προηγουμένως: ότι τώρα ακριβώς είναι που οφείλουμε να κάνουμε κάτι.

Εξ’ αρχής ο σκοπός μας ήταν διπλός: να αναζωογονήσουμε την Πολιτιστική κίνηση στην Κέρκυρα και στα Επτάνησα αλλά και να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους «λόγους», για να προβάλλουμε  την εικόνα των νησιών μας στο διεθνή χώρο και κυρίως στη διεθνή τουριστική αγορά, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την επισκεψιμότητά τους.

Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Πολιτισμό ως ένα «μοχλό ανάπτυξης» και ενίσχυσης του Τουρισμού της περιοχής μας – και υποθέτω ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος να διαφωνήσει με το σκοπό αυτό. Και θα πρέπει να προσθέσω εδώ, ότι στόχος του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» είναι να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να διοργανώνει εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στο χρόνο διεξαγωγής του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας». Πιστεύουμε ότι μπορούμε με τον τρόπο αυτό, να συμβάλουμε κι εμείς σε ένα μικρό βαθμό στον απώτερο στόχο όλων μας, που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου. 

Θα ήθελα να επισημάνω πριν κλείσω και ένα τελευταίο στοιχείο. Υπήρξαν ορισμένες πηγές, που άσκησαν ήδη πολύ αρνητική κριτική στο Φεστιβάλ – και μάλιστα μερικές, προτού καν πληροφορηθούν περί τίνος επρόκειτο. Πέρα από αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα συνολικά έντονο αρνητικό κλίμα, με τα καθημερινά περιστατικά και τις πράξεις βίας κατά προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική. Για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα, έχω συγκεκριμένη άποψη, την οποία είμαι πρόθυμη να την καταθέσω δημόσια ανά πάσα στιγμή μου ζητηθεί – αλλά θα παρακαλούσα η στιγμή αυτή, να μην είναι τώρα. Κι αυτό γιατί, θέλω να κάνω απολύτως ξεκάθαρο και σαφές, ότι το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει όλους μας, ανεξαιρέτως κομματικών ή πολιτικών διαφορών. Στις εκδηλώσεις αυτές, θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να τους δει ζωντανά. Όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό και κανένας να χάσει. Εάν και αυτό το δούμε σαν μια ευκαιρία για να «λύσουμε τις διαφορές μας», δεν θα κάνουμε τίποτε περισσότερο, από το να αποδείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο αυτοκαταστροφικοί είμαστε. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι μπορούμε αλλά και πρέπει όλοι μας να κάνουμε ένα είδος «ανακωχής» για αυτές τις λίγες ημέρες και να ασχοληθούμε περισσότερο με το τι είναι συνολικά καλό για το νησί μας, και λιγότερο με το που – δικαίως ή αδίκως – θα εκτονώσουμε το θυμό μας.

Είπα και στην ανάλογη παρουσίαση που κάναμε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και θα ήθελα να επαναλάβω και εδώ τα όσα είπα για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, το Διονύση  Γραμμένο. Ο Διονύσης Γραμμένος, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του με συμβολικό τρόπο, όλα αυτά που χρειαζόμαστε και μας λείπουν τη στιγμή αυτή: ταλέντο, δημιουργικότητα, νιάτα, αισιοδοξία, εργατικότητα, και ήθος. Είναι ένα μέλος της «Ελλάδας που ακόμη ακτινοβολεί προς όλο τον κόσμο» - και είναι ένας «δικός μας άνθρωπος», ένας νέος Κερκυραίος για τον οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι για την πορεία και την καριέρα του στο εξωτερικό. Η επιλογή του για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ήταν από όλους μας ομόφωνη και αυτονόητη.

Ποντάρουμε στη συμβολή του για την εξέλιξη του Φεστιβάλ σε έναν αναγνωρισμένο θεσμό, ποντάρουμε στο ταλέντο του και στη φρεσκάδα της σκέψης του, ποντάρουμε στην αγάπη του για την τοπική του πατρίδα την Κέρκυρα».
                                                                                Nikola Souris