Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

O ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΟ "DEFENCENET"

Άμυνας NetΣημαντική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ,και Σπουδαίος Κερκυραίος Πολιτικός Στέφανος Γκίκας στην μεγαλύτερη αμυντική ιστοσελίδα της χώρας, την  “Defencenet”. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

An Image SlideshowΗ Ελληνική πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης το πρώτο υπουργείο που καλείται να περικόψει τις δαπάνες του είναι αυτό της Εθνικής Άμυνας. Με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται από αυτές τις περικοπές τόσο στο ...
...έμψυχο όσο και στην κατάσταση του στρατιωτικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων ποια θεωρείται ότι πρέπει να είναι η ορθότερη πολιτική στο τομέα αυτό;
Εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί οι περικοπές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Αναφέρομαι βεβαίως και στις εξοπλιστικές δαπάνες που από περίπου 1% τα προηγούμενα χρόνια, μειώνονται στο 0.3% του ΑΕΠ ετησίως, αλλά και κυρίως στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν περικοπεί κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009. Η αντιμετώπιση των Ε.Δ. με «λογιστικά» κριτήρια είναι λάθος και οι αρνητικές επιπτώσεις στο Στράτευμα από τις απίστευτες περικοπές, είναι ήδη ορατές. Από την άλλη βέβαια, θεωρώ ότι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, ιδία κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι αναγκαίος και έπρεπε σαφώς να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι σ’ αυτό το βαθμό. Θεωρώ λοιπόν ότι περικοπές που επηρεάζουν το αξιόμαχο του Στρατεύματος  δεν πρέπει να αποτελούν ούτε στοιχείο συζήτησης, ούτε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με καμία Τρόικα.

-Η παρούσα δομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις Γενικές Διευθύνσεις σας ικανοποιεί; Αν όχι σκοπεύετε να την αλλάξετε και ποια τα σχέδιά σας.
Όπως γνωρίζετε, η παρούσα δομή, υλοποιήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας  Δημοκρατίας το 2006. Απετέλεσε τότε, μια μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, που θεωρώ ότι απέδωσε, αν και πάντα πιστεύω, ότι οι άνθρωποι κάνουν τις «θέσεις» και όχι οι «θέσεις» τους ανθρώπους.

-Υπάρχει μία διακρατική συμφωνία με την Ρωσία για τα ΒΜP-3HEL και ένα MoU με την Γαλλία για τις φρεγάτες FREMM. Τι σκοπεύει να πράξει η Νέα Δημοκρατία αν επανέλθει στην εξουσία αναφορικά με αυτές τις δεσμεύσεις;
Η Νέα Δημοκρατία θα πράξει με μόνο γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και επείγουσες ανάγκες των Ε.Δ. Και τα δύο αυτά προγράμματα αποτελούσαν βασικές προτεραιότητες των δύο Όπλων, γι αυτό άλλωστε υπεγράφησαν τότε οι σχετικές Συμφωνίες. Θεωρώ ότι οι διακρατικές Συμφωνίες πρέπει για λόγους αξιοπιστίας και συνέχειας του κράτους να τηρούνται, εφόσον βεβαίως καλύπτουν πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Τώρα, αν λόγω της οικονομικής κρίσης, τα προγράμματα μετατοπίζονται για το μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία. Για παράδειγμα, επειδή προέρχομαι από το Πολεμικό Ναυτικό και έχω μάλιστα διατελέσει Κυβερνήτης Φρεγάτας ΜΕΚΟ, σας λέω ότι τόσο ο εκσυγχρονισμός των Φρεγατών ΜΕΚΟ, όσο και η αγορά νέων Φρεγατών, είναι απαραίτητα προγράμματα, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Και εξ όσων γνωρίζω, έχουν συμπεριληφθεί στο νέο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

-Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας όσον αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, που θα μπορούσε να φέρει έσοδα στο Ελληνικό κράτος, είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) δεν αγοράζουν έστω και μικρή ποσότητα από τα συστήματα αυτά, ενώ η παρακράτηση του ΦΠΑ από τους εξαγωγείς στρατιωτικού υλικού και η απόδοσή του μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο. Τι προτίθεται να πράξει η ΝΔ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας?
Έχετε δίκιο. Η καθυστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ, αποτελεί πράγματι αποτρεπτικό παράγοντα. Γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή  νομοθεσία, η απόδοση του ΦΠΑ θα πρέπει να γίνεται εντός 90 ημερών και συνεπώς η προσπάθειά μας θα είναι, ακριβώς, να τηρηθεί η νομοθεσία. Πάντως, σε ότι αφορά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, υπό τα νέα δεδομένα που φέρνει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις Προμήθειες των Ε.Δ., ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι η εξωστρέφεια, με τη συμμετοχή τους δηλαδή σε ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, σε βιομηχανικές συμπαραγωγές, με επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία. Και βεβαίως η κυβέρνηση οφείλει εμπράκτως να ενισχύσει αυτή τη προσπάθεια. Είκοσι μήνες όμως, τώρα δεν έχουμε δει απολύτως τίποτε. 

-Το σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214 θεωρείτε ότι τελειώνει το 2002, ή συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας;
Καταρχήν να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη ή εκκρεμούν, έρευνες από τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ, τη Γερμανική Δικαιοσύνη κ.λπ. Βεβαίως, πριν από λίγες μέρες, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για δύο κακουργήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως σαφές ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που μας ταλανίζει εδώ και 10 χρόνια. Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, ναι πιστεύω απολύτως, ότι το «χρώμα» του σκανδάλου είναι «πράσινο» και μόνον.

-Με δεδομένο ότι τα ΑΩ μέχρι και την κατάργησή τους από τον νέο Νόμο περί προμηθειών, είχαν αποδώσει σοβαρά παραδείγματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από την εγχώρια πολεμική βιομηχανία θα επανεξετάσετε την ισχύ τους με τον εξορθολογισμό των όρων υλοποίησης αυτών?
Τα ΑΩ καταργούνται με το νέο νόμο. Ήταν άλλωστε και απαίτηση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλεπόταν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 81/2009. Κοιτάξτε, μπορεί σε κάποιο βαθμό μερικές συμβάσεις ΑΩ να βοήθησαν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά οι περισσότερες παρέμεναν ανεκτέλεστες και κατέληγαν τελικά σε επιβολή αμελητέων ποινικών ρητρών, με μόνη ουσιαστικά χαμένη, την αμυντική μας βιομηχανία. Αφήστε που ενίοτε, οι χρηματικές ροές από το εξωτερικό μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως δίαυλοι ύποπτων πληρωμών, με αποτέλεσμα, στην συνείδηση του κόσμου ο όλος μηχανισμός των ΑΩ να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, ορθώς καταργούνται.

-Ποια είναι η θέση της ΝΔ για την πρόσφατη τοποθέτηση του ΥΠΕΘΑ Π. Μπεγλίτη σχετικά με την διασύνδεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τις Ενώσεις Αποστράτων?
Θεωρώ ότι ήταν ατόπημα του νέου Υπουργού, στην πρώτη μάλιστα ομιλία του, να κατηγορήσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι «υποκινεί» τα εν ενεργεία στελέχη, μέσω των Ενώσεων Αποστράτων. Είναι έξω από τις πρακτικές και τη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας ο κάθε είδους επηρεασμός των Ε.Δ. Σεβόμαστε τους αποστράτους, την προσφορά τους στην Πατρίδα και βεβαίως τις Ενώσεις τους. Γι αυτό άλλωστε και δεν συμφωνούμε με τη μετατροπή των επισήμων Ενώσεών τους, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που θα οδηγήσει στην απαξίωση και στην πολυδιάσπασή τους. Ας προσέξει λοιπόν η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να μην εξαπολύει αστήρικτες κατηγορίες, γιατί ο ευαίσθητος χώρος των Ε.Δ. δεν είναι χώρος εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

-Ποια θα πρέπει να είναι κατά την Νέα Δημοκρατία η θέση των Ενώσεων Αποστράτων όσον αφορά θέματα που άπτονται τον χώρο της Εθνικής Άμυνας και της διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων?  
Αυτό είναι θέμα των Ενώσεων Αποστράτων και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας έλεγα πάντως - με την ιδιότητα του αποστράτου - ότι οι Ενώσεις πολύ σωστά πράττουν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εθνικής Άμυνας, γιατί είναι ο χώρος που υπηρέτησαν μία ζωή. Καλά κάνουν επίσης και διεκδικούν – ανεξάρτητα ποιος κυβερνά τον τόπο - τα μερίσματά τους, τις συντάξεις τους, την ποιότητα στην υγειονομική τους περίθαλψη, την αξιοπρέπειά τους. Ειδικά δε την παρούσα περίοδο, που η βάναυση επιδρομή στα εισοδήματά τους και στα δεδουλευμένα τους και αντισυνταγματική είναι, και δεν έχει προηγούμενο.


-Ποια η γνώμη σας για τον Συνδικαλισμό στο Στρατό?
Θεωρώ ότι ο Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του Στρατιωτικού οικοδομήματος. Οι Ε.Δ. πρέπει να μείνουν μακριά από τέτοια πειράματα.

Όταν ανέλαβε η Ν.Δ. την εξουσία το 2004, ο Τομέας της Άμυνας είχε επεξεργαστεί το «Σχέδιο 21» για την πλήρη αναδιάρθρωση των Ε.Δ., το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο αποσπασματικά και μη αποτελεσματικά. Υπάρχει κάποιο σχέδιο ανασυγκρότησης των Ε.Δ. στα συρτάρια του κόμματος αυτή την στιγμή;
Θα σας πω ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις και ίσως τα λάθη, την περίοδο 2004 – 2009, έγιναν πολλά θετικά βήματα προς τη κατεύθυνση της  αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε καίριους τομείς, όπως στη Δομή Διοίκησης και στη Δομή Δυνάμεων, στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, στη μέριμνα του προσωπικού, στην υγιεινή και ασφάλεια, στις Προμήθειες των Ε.Δ. κ.λπ, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και έγινε μετρήσιμο έργο.
Τώρα, σαφώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ένας στατικός οργανισμός. Οφείλουν να προσαρμόζονται στις προκλήσεις της κάθε εποχής, στην τεχνολογία, στις απειλές, στις δυνατότητες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως και έχουμε επεξεργαστεί σε βάθος, σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Ε.Δ. και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του αξιόμαχου, το οποίο θα ανακοινωθεί όταν θα έλθει η ώρα.

-Περιγράψτε μας τα βασικά σημεία του προγράμματος του κόμματος για την Εθνική Άμυνα
Το πρόγραμμά μας το οποίο αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς, είναι ρεαλιστικό, καινοτόμο, σύγχρονο και κυρίως εφαρμόσιμο, θα ανακοινωθεί δε στο σύνολό του, την κατάλληλη στιγμή. Όμως μπορώ να σας αναφέρω ορισμένα βασικά σημεία: Θα προβλέπει καταρχήν την αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, την ανασυγκρότηση του Στρατεύματος με έμφαση στο αξιόμαχο και στην  αποτρεπτική του ικανότητα, θα προβλέπει επίσης την αναθεώρηση του πρόσφατου νόμου του ΠΑΣΟΚ  «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών», την αναθεώρηση του  τρόπου εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, την απόλυτη διαφάνεια στις Συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τον  ορθολογικό προγραμματισμό των εξοπλιστικών δαπανών, την στήριξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την εξυγίανση και βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων, την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και πολλά άλλα…

-Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας τα βασικά σφάλματα της νυν κυβέρνησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Εκτιμώ καταρχάς ότι συμπεριφέρθηκε στα εν ενεργεία στελέχη με απαξιωτικό τρόπο, τους εξομοίωσε με τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν ελάμβανε υπόψη τις προτάσεις των Επιτελείων σε μείζονα θέματα, «εκτέλεσε» την αξιοκρατία προς χάριν της «κομματοκρατίας» στις τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών, περιέκοψε κατά βάναυσο τρόπο τις λειτουργικές δαπάνες των Ε.Δ., δεν έδωσε λύσεις στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. που δοκιμάζονται έντονα, απαξίωσε πλήρως τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, ενώ, πέταξε «λευκή πετσέτα» στη διαπραγμάτευση για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, αφού η χώρα μας, έμεινε μόνη χωρίς Στρατηγείο. Θέλετε κι άλλα?
                                                                                             Nikola Souris