..μπίζνα στην Ελλάδα!
sportculture.gr
Ένα από τα αμέτρητα ελαττώματα μου είναι ότι αξιολογώ τα πράγματα γύρω μου με κριτήριο την αισθητική. Όχι την ομορφιά ή την ασχήμια αλλά την καλαισθησία. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η λανθασμένη μέθοδος με οδηγεί συνήθως σε σωστά μονοπάτια. Την ώρα που ο Βλάσης Τσάκας βρισκόταν στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και κατέθετε πρόταση αγοράς μετοχών της ομάδας εκπροσωπώντας τον...
... Σουλτάν Μπιν Νάσερ Φαρχάν Αλ Σαούντ άκουγα ραδιόφωνο. Το γεγονός μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς δε περίμενα ότι το πλάνο Παμπούκη για δημόσιες επένδυσες με πετροδόλλαρα στη χώρα θα είχε τόσο άμεσα αποτελέσματα.
Αναζητώντας την είδηση πέτυχα μία φωτογραφία του εκπροσώπου του Σαουδάραβα κροίσου. Ένας χοντρός( δεν είναι στα κιλά το ζήτημα αλλά στο “λίπος” που σου αποπνέει η εικόνα του) με γυαλί “παπάκια” που βάζει κόντρες στη Χαμοστέρνας και χυτό πουκάμισο Ντέμη Ρούσσου κατέβαινε από ταξί. “Βρε ποιόν μου θυμίζει?” Ο τύπος ήταν μία πλαδαρή version του Μπέου. Το δημοσιογραφικό μου βίτσιο με ωθεί στο να αναζητήσω το προφίλ αυτού του τριτοκοσμικού Τσάκα. Τουριστικός επιχειρηματίας που φημολογείται ότι έχει “δαγκώσει” τους μισούς ξενοδόχους της Χαλκιδικής και το 2001 είχε επιχειρήσει να εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως πληρεξούσιος εταιρείας από την Αργεντινή.
Κάπου εδώ μπαίνει και το κριτήριο της αισθητικής. Βλέπεις έναν άνθρωπο που παραπέμπει σε τυπική παραγοντική φιγούρα των 90s και δηλώνει κατ΄επάγγελμα εκπρόσωπος των απανταχού κροίσων που αδημονούν να επενδύσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό ότι είναι “βαζέλα” μέχρι το μεδούλι και στον ΠΑΟΚ έκανε μπίζνα. Νιώθεις ότι η ομάδα σου βρίσκεται σε καλά χέρια? Σα να τον ακούω “Αγαπούλες, (μόρτες, αλάνια και λοιπά παρατσούκλια της πιάτσας) η Πανάθα θα τα σαρώσει όλα φέτος, καθαρίζει ο Τσάκας”.
Σε αυτή τη χώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η λήθη. Το καλοκαίρι του 2001 ο Ψωμιάδης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του βασιλιά της μπανάνας, Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, που θα αγόραζε την ΑΕΚ από την Enic. Ο Σκλαβενίτης έγινε φάντασμα και ο Μάκαρος έφτασε να ελέγχει την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ. Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίχθηκε και στον Άρη. Ο Ζαχουδάνης έφερε στη Θεσσαλονίκη δύο άραβες που κυκλοφορούσαν στην πόλη με σχολική τσάντα και ταξί που πλήρωνε η ΠΑΕ και φερόντουσαν ως υποψήφιοι επενδυτές. Οι Άραβες εξαφανίστηκαν και ο Άρης δύο χρόνια μετά έμπαινε στο άρθρο 44. Όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι-επιχειρηματίες (απροσδιορίστων επιχειρήσεων) χρησιμοποίησαν ως δούρειο ίππο τον κάθε Σκλαβενίτη και Αλ Σαούντ Σουπερτρία για να εισβάλλουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να στήσουν τα “πλυντήρια” τους. Οι ίδιοι άνθρωποι το έσκασαν μέσα στη νύχτα αφήνοντας πίσω τους υπερχρεωμένες ΠΑΕ. Οι ίδιοι άνθρωποι επέστρεψαν στο προσκήνιο ως σωτήρες της Καβάλας, του Ολυμπιακού Βόλου κ.α. για να ξανακάνουν την “μπίζνα”.
Δε ξέρω εάν ο Τσάκας εκπροσωπεί πραγματικά κάποιον σοβαρό και αξιόπιστο επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει στο τριφύλλι. Η δυσπιστία μου έγκειται στο προφίλ και το φτηνό λαϊκισμό που πουλάει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπούχτισε από τέτοιους παράγοντες και έφτασε στον πάτο από αυτούς. Τρέμω στην ιδέα ότι ο κόσμος θα ξαναμασήσει στο ίδιο παραμύθι του βασιλιά της μπανάνας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου με την ίδια ευκολία που εμπιστεύτηκε το “λεφτά υπάρχουν”. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας επέλεξε το χειρότερο τρόπο για να συστηθεί στο ελληνικό κοινό. Και σε αυτό τον τομέα αποδεικνύεται ξυπόλητος… Ίδωμεν