Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ....

...σε συνεργασία για τα έργα του Ε Σ Π Α
Σπ. Σπύρου: Απαιτούνται δράσεις με συγκεκριμένη στόχευση

   Με το Δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, είχε σήμερα συνεργασία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Νήσων, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση των ήδη ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων και ταυτόχρονα να διερευνήσουν τη δυνατότητα ένταξης νέων, με βάση τις προτάσεις του Δήμου.

   Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ...
...συνεργασιών που έχει ξεκινήσει ο Περιφερειάρχης με τους δημάρχους των νησιών, που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Σπύρου, «πρώτο μέλημα, αυτό το χρονικό διάστημα, είναι να «ξεμπλοκάρει» τα έργα που έχουν «κολλήσει», να εξετάσει τις προτάσεις των δήμων και το βαθμό ωρίμανσης των έργων, αφού το πρώτο στάδιο ελέγχου της απορρόφησης κονδυλίων λήγει στο τέλος του χρόνου.

    «Προσπαθούμε», δήλωσε, «μέσα από αυτές τις συνεργασίες με τους δημάρχους, να προχωρήσουμε το ΕΣΠΑ όχι μόνο στην κατεύθυνση απορρόφησης κονδυλίων αλλά και στην κατασκευή έργων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα».

   Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στο έργο – Σημαία για την Κέρκυρα, το Μόλο Κρουαζιεροπλοίων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συνέχιση του έργου, ωστόσο, τόνισε, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Έργο προς έργο ο έλεγχος για την Κέρκυρα

   «Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη», είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, «είναι καθημερινή κι αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν αφήνει άλλα περιθώρια και ελπίδα για έργα, πλην του ΕΣΠΑ και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτή τη χρηματοδοτική δυνατότητα».

    «Η σημερινή συνεργασία στόχο έχει», σημείωσε ο Δήμαρχος, «να ελέγξουμε όλα τα ενταγμένα έργα, να εξετάσουμε λεπτομερώς τις εκκρεμότητες και να διεκπεραιώσουμε άμεσα ό, τι απαιτείται για την ολοκλήρωση των έργων αυτών.
Τα περισσότερα των έργων αυτών», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, «βρίσκονται είτε στο στάδιο σύμβασης με τον ανάδοχο είτε σε στάδιο αποπληρωμών, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και σε έργα, για τα οποία οι εκκρεμότητες είναι μικρές, όπως για παράδειγμα το Τουριστικό λιμάνι των Μπενιτσών στο οποίο υπάρχει εκκρεμότητα με το φωτισμό.

   Ο κ. Τρεπεκλής, συμμετείχε στη διαδικασία με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, προκειμένου να υπάρχει αμεσότητα στις απαντήσεις, ενώ παρών ήταν και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου, ο οποίος υπαγόρευε τα σχετικά των εκκρεμοτήτων και διερευνούσε άμεσα τη δυνατότητα ένταξης νέων έργων.

Έργα που προτάθηκαν από τη ΔΕΥΑΚ

    Το πρόγραμμά μας για την εκτέλεση έργων, είπε ο Δ/ντής της ΔΕΥΑΚ, Σπύρος Μπουχάγιαρ, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, είναι μεγάλο και πρόσθεσε ότι πολλά από τα προτεινόμενα αναγκαία έργα δεν είναι ακόμη ώριμα προς ένταξη, ενώ διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
   Σημειωτέον ότι, πέρα από τις προτάσεις και την ωριμότητα των έργων, η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ιδίας χρηματοδότησης που απαιτείται από το ΕΣΠΑ και του Φ.Π.Α. που υποχρεώνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν, κάτι που δυσκολεύει πολύ την εκτέλεση έργων.   

   Η πρόταση της ΔΕΥΑΚ, που κρίθηκε ώριμη και θα υποβληθεί άμεσα, αφορά στο εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού της Κασσιώπης, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ωριμάσουν τα έργα:
    Α. Αποχέτευση Συναράδων – Πέλεκα και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο Βιολογικό Σταθμό.
   Β. Αντικατάσταση τμημάτων του υφιστάμενου υδραγωγείου Γαρδικίου, που χαρακτηρίστηκε από το Δ/ντή της ΔΕΥΑΚ μείζονος σημασίας έργο, που, αν δεν εκτελεστεί άμεσα θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης της πόλης της Κέρκυρας στο προσεχές διάστημα.

Προτάσεις Δήμου Κέρκυρας

    Ξεκινώντας από το μεγάλο έργο κατασκευής χώρου στάθμευσης στην πλατεία Σαρόκο, οι τεχνικοί του Δήμου αναφέρθηκαν σε προτεραιότητες, σε σχέση και με το βαθμό ωριμότητας των έργων.
   Συγκεκριμένα, συζήτηση και διερεύνηση ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ έγινε για τα κτήρια που βρίσκονται εντός του «Μον Ρεπό», την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη της Κέρκυρας (αναστήλωση, μετατροπή της σε Μουσείο – Εκθεσιακό Χώρο) κλπ.

Η παράκαμψη του αεροδρομίου

   Σύμφωνα με το Δήμαρχο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συνέχιση του έργου και την ολοκλήρωσή του, καθώς το θεωρεί σημαντικό για ολόκληρο το νησί.      
  
Απαιτούνται δράσεις με συγκεκριμένη στόχευση

   Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εξέτασης των προτάσεων ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, δήλωσε ότι απαιτούνται δράσεις με συγκεκριμένη στόχευση από κάθε Δήμο, προσήλωση στο στόχο αυτό και άμεση διεκπεραίωση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότητα.