...ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία ελεγχόμενης και συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
“Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ...
...Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.”
...Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.”
Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ. “Μόνον σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, θα είχε η χώρα μια προοπτική.” Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να “ευημερήσει”.
Στην παρούσα φάση και με το έλλειμμα της Ελλάδας περίπου στα 2 δισ. ευρώ το μήνα, είναι φθηνότερο να χρηματοδοτείς την χώρα παρά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει η Credit Suisse σε έρευνα της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση στην οικονομία έχει χειροτερεύσει. Εκτιμάται, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά τοποθετείται χρονικά από τους αναλυτές σε δυο μεταγενέστερες χρονικές περιόδους: είτε μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, είτε την άνοιξη. Κατά την Credit Suisse το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης έχει σε σημαντικό βαθμό τιμολογηθεί στις αγορές. Έτσι, θα λειτουργήσει περισσότερο «καθαρτικά». Η Ελλάδα είναι «μικρότερη» από τη Lehman Brothers, υποστηρίζει. Δεδομένου ότι το πόσο είναι εκτεθειμένοι οι επενδυτές σε αυτή είναι γνωστό, δεν θα έχει το ίδιο αντίκτυπο.
Θεωρεί πάντως το “κούρεμα” που απαιτείται στο χρέος για να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ, κινείται στο 56% και θα φτάσει το 73% στο τέλος του 2012.Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο σενάριο, συμπληρώνει και τονίζει πως κούρεμα των ομολόγων κατά 50% θα κοστίσει στο τραπεζικό σύστημα 80 δισ. ευρώ.
«Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα»
Οι επιλογές δεν είναι μόνο δύο και τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή άσπρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από την σημερινή έκθεση της Fitch Ratings στην οποία ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως υπάρχει και «Τρίτος Δρόμος» για την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα προβλέπει «χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα». Η Fitch επισημαίνει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης για τα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς τα ευρωόμολογα, η Fitch απορρίπτει τα επιχειρήματα της Angela Merkel υποστηρίζοντας πως «δεν ισοδυναμούν με ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και τονίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ad hoc για κατά περίπτωση στήριξη κρατών ή ακόμη και χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Η αξιολόγηση της Fitch στηρίζεται στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την ευρωζώνη και είναι βέβαιη πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει ότι η κρίση ρευστότητας στην αγορά δεν θα εξελιχθεί σε ένα άσκοπο και τυχαίο πιστωτικό γεγονός». Ως προς την Ελλάδα, «η Fitch εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη». Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «οικονομικά παράλογη» ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα «δυσάρεστο προηγούμενο» που θα «υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών- μελών.
Φινλανδία: “να μην μιλάμε δημοσίως για χρεοκοπία”
Στο μεταξύ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σχολίασε ωστόσο πως εν γένει ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» μέτρο. Ακόμα και αν ένα κράτος κηρύξει πτώχευση θα συνεχίσει να χρειάζεται τη βοήθεια άλλων χωρών», δήλωσε ο Katainen στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο φιλανδικό σταθμό MTV3.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία, ο Katainen αποκρίθηκε πως οι πολιτικοί που διακρίνονται από υπευθυνότητα δεν θα έπρεπε να μιλούν για αυτό δημοσίως. «Δεν είναι δυνατό να κάνουμε απλά υποθέσεις για τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι επενδυτές που περιμένουν τους πολιτικούς να αρχίσουν τις εικασίες για την αναδιάρθρωση του χρέους για να αρχίσουν να ποντάρουν», είπε. Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, είναι δουλειά των πολιτικών τώρα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες.
ΠΗΓΗ:NEWS247.GR
ΠΗΓΗ:NEWS247.GR