Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...


συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλή για την συνεδρίαση του Π.Σ. στο Αργοστόλι

Κεφαλονιάς στις 17 και 18/09/11


Την πρώτη μέρα προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκαν 3 σημαντικά θέματα:
Α) Για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Προτείναμε ένα σχέδιο. Απόφαση (σας το δίνουμε) που απαιτούσε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα χαράτσια και καλούσε το λαό σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής τους μέσω Σωματείων, Συλλόγων, επιτροπές Πρωτοβουλίες.
Η πλειοψηφία έφερε ένα ανώδυνο  ψήφισμα που καλούσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω μόνο το ...
...χαράτσι στα σπίτια, το οποίο και πέρασε.
Β) Για την διακοπή των δρομολογίων πολλών πλοίων γεγονός που χτυπάει ιδιαίτερα τα Διαπόντια Νησιά και τους Παξούς αλλά και τα άλλα νησιά Λευκάδα- Μεγανήσι- Κεφαλονιά- Ζάκυνθο ιδιαίτερα στις μεταξύ τους συγκοινωνίες που διακόπηκαν εντελώς. Προτείναμε απόφαση να λυθεί άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης (αφού υπάρχει η αρμόδια υπηρεσία: Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων) και την δημιουργία κρατικού φορέα ( νηογνώμονα.) ελέγχου των πλοίων.
Γ) Πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για χρηματοδότηση  10 νέων δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών, που κυρίως αφορά την Κέρκυρα.

  • Προτείναμε και άλλα σημαντικά θέματα όπως απόφαση ενάντια στην περικοπή των κονδυλίων στέγασης των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και για το ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων τα οποία αν και συμπεριλήφθηκαν, δεν συζητήθηκαν.
Δ) Για τις Ιχθυοκαλλιέργειες καταψηφίσαμε συνολικά την εισήγηση γιατί:
α) Κινείται στο πλαίσιο της Κ. Αλ. Πολιτικής της Ε.Ε. που ενισχύει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε βάρος της μικρομεσαίας Αλιείας.
β) Γιατί δεν γίνεται από κρατικά όργανα κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες, που μολύνουν ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον.
γ) Γιατί χωροθετούσε νέους θαλάσσιους χώρους στη Νότια Κεφαλονιά όπου ήδη έχει αναπτυγμένη σοβαρή τουριστική υποδομή και άλλες δραστηριότητες. Τη δεύτερη μέρα ξεσηκώθηκε από φορείς της νότιας Κεφαλονιάς θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση, που πήρε η πλειοψηφία του Π.Σ.
Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που καταψήφισε. Ενώ υπερψήφισαν την εισήγηση όλα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο κ. Καλούδης, ο κ. Θ. Γαλατσιάτος καθώς και οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ.
  • Για το ΕΣΠΑ καταθέσαμε πρόταση (σας την δίνουμε ) που ζητάει το διπλασιασμό του συνολικού ποσού και μια σειρά έργων που εξυπηρετούν σοβαρές λαϊκές ανάγκες. Οι άλλες δυνάμεις όλες μαζί ψήφισαν μια απόφαση που ζητάει απλά να μην μειωθεί το αρχικό ποσό ενώ δεν συμπεριλαμβάνουν έργα για τις λαϊκές ανάγκες.

Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τα νταμάρια στον Τρουμπέτα Κέρκυρας, επιδίωξή μας ήταν να μη συζητηθεί σ’ αυτήν την συνεδρίαση του Π.Σ. αλλά σε συνεδρίαση στην Κέρκυρα. Ο Περιφερειάρχης επέμενε να συζητηθεί εκεί στο όνομα του ενιαίου της  Περιφέρειας! Τελικά δεν του βγήκε ο χρόνος και φαίνεται ότι θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. τις προσεχείς μέρες.
Καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό, τη Νεολαία, τους φορείς τους να είναι σε ετοιμότητα και να παραβρεθούν μαζικά στη συνεδρίαση του Π.Σ.