Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ;

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Καναδά να συλλάβει τον Τζ. Μπους Τζούνιορ

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από τις καναδικές αρχές να συλλάβουν και να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του στον Καναδά στις 20 Οκτωβρίου, κατηγορώντας τον για "εγκλήματα", και κυρίως για "βασανιστήρια".

Το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται σε ένα υπόμνημα που έχει υποβληθεί από τη...

... διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση στις καναδικές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμνηστία.

"Ο Καναδάς δεσμεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις του να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Μπους, δεδομένης της ευθύνης του για εγκλήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως τα βασανιστήρια", δήλωσε η Σούζαν Λι, διευθύντρια της Αμνηστίας για την Αμερική.

"Καθώς οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής παραπέμψει στην δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Μπους, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει. Εάν ο Καναδάς αποφύγει να ενεργήσει κατά την επίσκεψή του, αυτό θα συνιστά παραβίαση τη Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και θα είναι μια εκδήλωση περιφρόνησης κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες της Αμνηστίας αφορούν κυρίως το μυστικό πρόγραμμα της CIA που εφαρμόστηκε μεταξύ του 2002 και 2009 και επέβαλε στους κρατούμενους, σύμφωνα με την οργάνωση, "βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς και αναγκαστικές εξαφανίσεις".

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αποκαλύπτει ακόμη η Αμνηστία, ο Μπους είχε εγκρίνει "βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης", ανάμεσά τους και ο εικονικός πνιγμός.
Ελευθερος Τυπος