Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ....


Στέφανος Γκίκας: «Άμεσος ο κίνδυνος να ανασταλούν λειτουργίες του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού»

EPISKECH NOSOKOMEIO 7 DEK 11 004.jpgΕνημερωτική επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, ο  οποίος ενημερώθηκε από τον Διοικητή του ΓΝΚ, Κώνσταντίνο Γρηγορόπουλο, για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την λειτουργία του Νοσοκομείου. Ο κ. Γκίκας συνοδευόμενος από τον κ. Γρηγορόπουλο,  επισκέφτηκε επίσης τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου καθώς και...
... διάφορες Κλινικές όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους.
Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Αποχωρώ από το νέο Νοσοκομείο ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη 3 ωρών, πολύ προβληματισμένος και ανήσυχος, για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί αν δεν γίνουν άμεσα οι διαδικασίες για την αντικατάσταση ή αναπλήρωση των 50 εργαζομένων του επικουρικού και εποχικού νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι απολύονται σε 1 μήνα, τότε – όσο απίστευτο και αν ακούγεται – θα ανασταλούν λειτουργίες του Νοσοκομείου και θα υποβαθμιστούν μοιραία οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν ακόμη και ολόκληρα τμήματα, να μην λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες κλπ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λοβέρδος δεν έχει δώσει λύση και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Αντίστοιχο είναι και το θέμα της έλλειψης διοικητικού προσωπικού το οποίο είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού οι ελλείψεις ξεπερνούν το απίστευτο 60% και όπως μου είπαν οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες, έχουν φτάσει πια στα όρια των αντοχών τους. Αντίθετα η έλευση 30 και πλέον ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, περιόρισε σημαντικά τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό, γεγονός πολύ θετικό.
Με ικανοποίηση άκουσα στην ενημέρωση του κ. Διοικητού, ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές οικονομίες από την περιστολή των δαπανών, την γενικότερη περικοπή της σπατάλης, πχ από υπερκοστολόγηση φαρμάκων, προϊόντων συσσιτίου, αναλωσίμων κλπ. Μάλιστα το κόστος των φαρμάκων – κατά τον κ. Διοικητή - έχει μειωθεί κατά 50%, χωρίς καμία μείωση στην παροχή, γεγονός που προβληματίζει και χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής.
Αξιοσημείωτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι η νοσηλευτική κίνηση έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το παλαιό Νοσοκομείο, που σημαίνει ότι οι διακομιδές ασθενών στα Γιάννενα έχουν περιοριστεί. Όμως ακόμη και σήμερα, το 70%  των διακομιδών αφορούν καρδιολογικά περιστατικά. Ο αριθμός αυτός θα μειωνόταν δραστικά, αν υπήρχε κατάλληλη υποδομή στο Νοσοκομείο, όπως Αιμοδυναμικό Τμήμα με τους απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό. Πραγματικά η οικονομία που θα επιτυγχάνονταν από τον περιορισμό τόσων διακομιδών, θα ήταν ουσιαστική και τα οφέλη για την τοπική μας κοινωνία, τεράστια. Γι αυτό η δημιουργία ανάλογης υποδομής θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και πρέπει – είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού – να επιδιωχθεί χωρίς καθυστέρηση. 
Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα Ταμεία, χρωστούν στο Νοσοκομείο μεγάλα ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Συζητήσαμε βεβαίως και άλλα θέματα, όπως τα προβλήματα με το ΕΚΑΒ, με τον μαγνητικό τομογράφο, με διάφορες ελλείψεις υλικών που κατά καιρούς παρατηρούνται, συζητήσαμε για την πορεία των εργασιών στην Ψυχιατρική Πτέρυγα που αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του χρόνου κ.α.   
Από την πλευρά μου, ανέφερα στον κ. Διοικητή, ότι με την κομματική μου ιδιότητα, θα αποστείλω επιστολή τόσο στον αρμόδιο Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, όσο και στον νέο υφυπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο, όπου θα τους επισημαίνω την αναγκαιότητα για άμεση πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Επιθυμώ τέλος να συγχαρώ τους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν, ώστε το Νοσοκομείο παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, να λειτουργεί ικανοποιητικά.»