Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ....

Οι κουμπάρες και τα 244 πλαστά επιδόματα
Πώς η σπείρα μοίραζε σε συγγενείς και γνωστούς τα λεφτά του Ταμείου
Το μεγάλο φαγοπότι που φέρονται να είχαν στήσει υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας, με ομοτράπεζους συγγενείς και φίλους τους, περιγράφεται αναλυτικά στη δικογραφία από την οποία προκύπτει ότι η ζημία στα ταμεία του Δημοσίου υπερβαίνει κατά πολύ τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Σύζυγοι, αδέλφια, ανίψια, γαμπροί, κουνιάδοι, θείοι, ξαδέλφια, νύφες, μέχρι κουμπάροι και κουμπάρες των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση εμφανίζονται ως αποδέκτες μέρους των...
... συνολικά 244 περιπτώσεων επιδομάτων του ΙΚΑ, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που απολογούνται σήμερα στον ανακριτή για πέντε βαρύτατα κακουργήματα κατηγορούνται ότι χορηγούσαν επιδόματα: μητρότητας σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, νοσοκομειακής περίθαλψης σε μη ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι μάλιστα ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν, ασθενείας σε ανασφάλιστους ή εργαζομένους, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια που εμφανίζονταν ως ασθενείς, εκείνοι ως εκ θαύματος βρίσκονταν κανονικά στην εργασία τους.
Η αξιόποινη δράση των κατηγορουμένων ξετυλίγεται μέσα από το πολυσέλιδο - αριθμεί 72 σελίδες - διαβιβαστικό της Αστυνομίας, στο οποίο καταγράφονται οι 244 ύποπτες περιπτώσεις χορήγησης διαφόρων επιδομάτων, μεγάλο μέρος των οποίων καρπώνονταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, που πλέον έχει αποκτήσει ποινικές διαστάσεις.
Τα ποσά που φέρεται να έχουν εκταμιευτεί από το Δημόσιο είναι εντυπωσιακά καθώς σε μία μόνο περίπτωση κουμπάροι της κατηγορουμένης Χριστίνας Πατεράκη εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κατά καιρούς από διάφορες παροχές συνολικά 404.000 ευρώ!
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, το πεδίο δράσης των κατηγορουμένων είχε τρεις άξονες:
n τους ασφαλισμένους συνεργούς τους, οι οποίοι και τους απέδιδαν μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών
n τα πρόσωπα στα οποία ερήμην τους οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν τις επίμαχες παροχές διανέμοντας τα χρήματα μεταξύ τους
n τους ασφαλισμένους που πείθονταν από τους κατηγορουμένους να τους δώσουν τα στοιχεία τους για τις παράνομες παροχές, λαμβάνοντας βέβαια και αυτοί με τη σειρά τους ένα μέρος των χρημάτων.

ΤΟ SMS. Τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, φρόντιζαν να ενημερώνουν τους δικαιούχους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν αν η Οικονομική Αστυνομία έφτανε στα ίχνη τους.
Ενας μάλιστα από τους δικαιούχους αυτούς στο στάδιο της προανάκρισης προσκόμισε γραπτό μήνυμα που είχε αποθηκευμένο στο τηλέφωνό του με αποστολέα την κατηγορουμένη Ελένη Μπουραζάνη, η οποία έδινε οδηγίες για το πώς θα αντιδρούσε και τι θα έλεγε αν έπεφταν στην τσιμπίδα της Οικονομικής Αστυνομίας.
«Καλημέρα, σε πήρα χθες, αλλά δεν με πήρες. Εχεις κάτι μαζί μου, εγώ δεν είμαι καλά, με έχουν πάει στο Παγκράτι. Αν σε πάρει κανένας αστυνομικός και σε ρωτήσει αν έχεις πάρει χρήματα από το ΙΚΑ, να πεις "ναι, έχω πάρει". Θα σε πάρω τηλέφωνο το μεσημέρι», έγραφε το SMS που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο ο ύποπτος δικαιούχος, ο οποίος χωρίς να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις είχε πάρει 186.500 ευρώ.
TANEAONLINE