Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1200 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ....

   Καταστροφές που θυμίζουν το τσουνάμι του 2004

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι (Pics+Vid)
Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες εκφράζονται φόβοι ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στις Φιλιππίνες, όπου άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές προτού μετακινηθεί σήμερα στο Βιετνάμ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην...
... παράκτια πόλη Τακλομπάν και τουλάχιστον 200 στην επαρχία Σαμάρ εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν, δήλωσε σήμερα η Γκουεντολίν Πανγκ, γενική γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων επικαλούμενη τις πρώτες πληροφορίες από τις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στις δυο αυτές περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το χθεσινό πέρασμα του τυφώνα.
"Πάνω από 1.000 πτώματα εθεάθησαν στην Τακλομπάν. Στη Σαμάρ, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 200", τόνισε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η καταμέτρηση των θυμάτων στις περιοχές αυτές.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων, πάντως, είναι 138, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.
Ο Χαϊγιάν από την κατηγορία 5 του "σούπερ τυφώνα" εξασθένησε σήμερα στην κατηγορία 4, αλλά οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μπορεί να ενισχυθεί εκ νέου πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας καθ΄οδόν προς το Βιετνάμ.
Ο τυφώνας πέρασε χθες από τις Φιλιππίνες και κατευθύνεται προς το Βιετνάμ με ανέμους που πνέουν με 185 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ απέστειλε ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Τακλομπάν, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που απέστειλε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση από την Γενεύη. Η οργάνωση πρόκειται να αποστείλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας με τους οποίους μπορούν να τραφούν 120.000 άτομα σε μία μέρα ή 17.000 σε μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οργάνωση αποφάσισε την εκταμίευση δύο εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τις Φιλιππίνες.
Ο Σεμπάστιαν Ρόουντς Στάμπα, επικεφαλής μίας ομάδας συντονισμού και αξιολόγησης των Ηνωμένων Εθνών, παρομοίασε την καταστροφή που προκάλεσε ο Χαϊγιάν με εκείνη από το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία το 2004 που ακολούθησε τον σεισμό των 9 βαθμών.
"Η τελευταία φορά που είδα κάτι τέτοιο αυτής της κλίμακας ήταν μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό", είπε ο ίδιος.
Ο Στάμπα έφθασε στην Τακλομπάν των 220.000 κατοίκων και πλέον για να προετοιμάσει την έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά όπως είπε η "επιχείρηση θα είναι πολύ δύσκολη" καθώς οι δρόμοι μεταξύ του αεροδρομίου και των πόλεων που επλήγησαν είναι αδιάβατοι.
Ο στρατός των Φιλιππίνων μεταφέρει βοήθεια, φάρμακα, ομάδες ιατρών και διασωστών στις πληγείσες περιοχές με αεροσκάφη C130 και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Φιλιππίνες.
"Εχοντας πολύ πρόσφατα ματαιώσει την επίσκεψή μου στις Φιλιππίνες εξαιτίας μίας άλλης ισχυρής καταιγίδας, γνωρίζω ότι αυτές οι φοβερές φυσικές καταστροφές είναι ένα βάρος με το οποίο έχετε παλέψει κι έχετε αντιμετωπίσει με θάρρος στο παρελθόν. Το ηθικό σας είναι υψηλό", είπε ο Κέρι.

Ο πάπας Φραγκίσκος μέσω Twitter δήλωσε: "Ζητώ από όλους εσάς να προσευχηθείτε μαζί με εμένα για τα θύματα από τον τυφώνα Χαϊγιάν (Γιολάντα για τους ντόπιους) και ειδικά εκείνους στα αγαπημένα νησιά των Φιλιππίνων".
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο Χαϊγιάν είναι ο σφοδρότερος τυφώνας στον κόσμο μετά τον τυφώνα Τιπ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1979 στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους στην Ιαπωνία και τη νήσο Γκουάμ.
Είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τις Φιλιππίνες, όπου καταγράφονται τουλάχιστον 20 κυκλώνες κάθε χρόνο και είναι σφοδρότερος από τον Μπόπα, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 1.800 νεκρούς ή αγνοούμενους στη νότια περιοχή του Μιντανάο το 2012--το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νews247