Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Euro-flag_ParthenonΚρίσιμη για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ευρώπη, ως απάντηση στις αγορές, εντείνονται ημέρα με την ημέρα, με τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις να φαίνεται να καταλήγουν σε...
... συγκεκριμένα σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πρόοδο στις διαβουλεύσεις ιδιωτών επενδυτών για τη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας και για τη βιωσιμότητα του χρέους της, διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της. Έχει σημειωθεί πρόοδος και συνεχίζονται οι συνομιλίες» τονίζει σε ανακοίνωσή του IIF.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών όπως φαίνεται έχουν καταλήξει στα επικρατέστερα σενάρια για την «τύχη» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος», η λύση που φαίνεται να προκρίνεται συνδυάζει τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών και την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία κλειδιά, όπως να υπάρχουν απώλειες, αν και διαχειρίσιμες, για τους ιδιώτες επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης να θεωρήσουν ότι θα υπάρξει κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στη κρίσιμη Σύνοδο είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που την Κυριακή έλαβε ισχυρό μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές προτάσεις και θέσεις.
«Είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη» τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος.
«Το διεθνές κεφάλαιο δεν πρέπει να χάσει τα λεφτά που στοιχημάτισε στα CDS. H ζημιά ο μόχθος και ο ιδρώτας ενός ολόκληρου λαού, σαφώς δεν λαμβάνεται υπόψη», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και οι πολιτικές λύσεις που χρειάζονται για την υπέρβασή του. Λύσεις, που επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία των αγορών και των τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, βουλιάζοντας ακόμα περισσότερο στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια τις χώρες του Νότου», σχολίασε ο Συνασπισμός.
«Η Ε.Ε. με αφορμή την κρίση στην ευρωζώνη και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις», εκτίμησε η ΔΗΜΑΡ.
Μπροστά στις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απεύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.
Ταύτοχρονα ζήτησε εθνική συσάστρευση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συγκρότηση και η έκφραση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου προς το εξωτερικό είναι αναγκαία, προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό για τη χώρα αποτέλεσμα»
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ FM
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος