Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΠΑ....

Περιμένοντας τον νέο Πάπα

ΒΙΝΤΕΟ
Ο πυκνός μαύρος καπνός, που αναδύθηκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίναστις 20:40 ώρα Ελλάδος το βράδυ της Τρίτης, δύο περίπου ώρες μετά την έναρξη του Κονκλαβίου, σήμανε το γεγονός ότι η περίοδος της «άδειας έδρας» (sede vacante) συνεχίζεται, τουλάχιστον για ακόμα ένα 24ωρο.
Σήμερα οι 115 Καρδινάλιοι-εκλέκτορες που έχουν ως καθήκον να αναδείξουν με την ψήφο τους το διάδοχο του «επίτιμου Πάπα» Βενέδικτου ΙΣτ΄ θα ακολουθήσουν κατά γράμμα το αυστηρό τελετουργικό τυπικό, θα ξαναμπούν στο ιστορικό παρεκκλήσι για να πραγματοποιήσουν συνολικά ...

...τέσσερις ψηφοφορίες. Δυο θα διεξαχθούν το πρωί γύρω στις 12:00 ώρα Ιταλίας (13:00 ώρα Ελλάδας) και ισάριθμες το απόγευμα στις 17:00 ώρα Ιταλίας (18:00 ώρα Ελλάδας). Το μοναδικό σημάδι ότι το Κονκλάβιο βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι ο καπνός από την καμινάδα. 
Αν ο νέος ποντίφικας εκλεγεί, ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δυο σταθερά «ραντεβού» που έχουν οριστεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο λευκός καπνός θα βγει άμεσα και ταυτόχρονα θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Αιώνιας Πόλης. 
Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του 75ου Κονκλαβίου της ιστορίας, ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός αποτύπωσαν ολόκληρο το αυστηρό και ισχυρά συμβολικό τελετουργικό για την ανάδειξη του Πάπα της Ρώμης. 


Οι 115 Καρδινάλιοι το πρωί συμμετείχαν στην -ειδική για την περίσταση- θεία λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου ακολούθως έδωσαν τον όρκο σιωπής για ό,τι θα εξελιχθεί μπροστά τους μέσα στο Κονκλάβιο, ενώ το απόγευμα σε πομπή εισήλθαν στην Καπέλα Σιξτίνα. Έλαβαν τις θέσεις τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κάτω από τις περίφημες οροφογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και προχώρησαν σε μια πρώτη διερευνητική ψηφοφορία. 
Αμέσως μετά αποσύρθηκαν στον πολυτελέστατο «ξενώνα της Αγίας Μάρθας» ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων εντός του Βατικανού για ενδοσκόπηση και προσευχή. 
Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν το γνωρίζει και δεν πρόκειται να το μάθει κανείς εκτός των τειχών του παπικού παρεκκλησίου –λόγω του όρκου σιωπής που πήραν οι εκλέκτορες. Για τους Καρδιναλίους που συμμετείχαν, όμως, ήταν σίγουρα καθοριστικό για να κατευθύνουν ανάλογα την ψήφο τους στη συνέχεια
Σύμφωνα με αναλυτές και γνώστες της ιστορίας του Βατικανού και των Κονκλάβιων είναι πολύ πιθανό ότι ούτε και σήμερα θα αναδειχθεί κάποιος από τους εκτιμώμενους ως υποψηφίους, Πάπας. Ωστόσο, κοινή πεποίθηση όλων των Καρδιναλίων είναι να μην διαρκέσει η διαδικασία εκλογής επί μακρόν καθώς έτσι θα δοθεί η εντύπωση ότι στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπάρχει διχογνωμία. Πόσο μάλλον τώρα που το φλέγον ζήτημα των vatileaks αλλά και η περίφημη έκθεση για τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα αναμένουν το νέο Πάπα για τα περαιτέρω.
Το Κονκλάβιο, όπως εκτιμούν αυτοί που έχουν άμεση αντίληψη της κατάστασης, ενδέχεται να καταλήξει στο πρόσωπο του διαδόχου του Βενέδικτου ΙΣτ΄το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: real.gr