Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ....


Σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία της καρδιάς προκαλούν οι καταστάσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που πραγματοποίησε ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, επιμελητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έγινε στη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
Μελετήθηκαν τα περιστατικά του εμφράγματος του μυοκαρδίου στον Νομό Μεσσηνίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι ότι την τρέχουσα πενταετία υπήρξε αύξηση κατά...


... 45% των εμφραγμάτων σε σχέση με το προ της κρίσης χρονικό διάστημα.
Από την ανάλυση των επιπτώσεων σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες φαίνεται ότι επλήγησαν ιδιαίτερα οι άνω των 45 ετών, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, οι γυναίκες και οι ανασφάλιστοι. Το ψυχικό στρες και η αβεβαιότητα που προκαλούν η ξαφνική και θεαματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών υποχρεώσεων, η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι επιβαρυντικές καταστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 


Πηγή: Έθνος