Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ


Κλιμακώνονται οι πιέσεις εναντίον του Μουμπάρακ...


egypt-plateia11
Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην Αίγυπτο μόλις μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη και οι οποίες πιθανολογείται ότι θα πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της αναταραχής, ανακοίνωσε άμεσα διάλογο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα και ανασχηματισμό, απομακρύνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και ειδικά των Εσωτερικών, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους εξεγερμένους. Εκείνοι με τη σειρά τους όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ικανοποιηθούν παρά μόνο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, από τον προεδρικό θώκο, έπειτα από 30 χρόνια εξουσίας. Παράλληλα καλούν τον στρατό να συμπαραταχθεί μαζί τους, καθώς απεύχονται ένα νέο αιματοκύλισμα -κι οι ένοπλες δυνάμεις ανταποκρίνονται θετικά, ανακοινώννοντας πως δε θα χρησιμοποιήσουν βία. Η ΕΕ κάλεσε σήμερα τον Μουμπάρακ να αρχίσει άμεσα διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση αληθινών μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα σοβαρό είναι το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου αλά και στις διεθνείς χρηματαγορές, όπου το πετρέλαιο πλησίασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.
                                     Εν αναμονή των μαζικών διαδηλώσεων

egypt-diadilwseis1Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία Ταρίρ του Καΐρου για έβδομη ημέρα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία παρατάθηκε και κατά μία ώρα. Η αστυνομία έχει ξαναπάρει θέσεις σε κεντρικούς κόμβους, ενώ και η παρουσία του στρατού είναι έντονη. Για την Τρίτη η αντιπολίτευση προγραμματίζει πορείες με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μην λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.
Ο στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο του τα ΜΜΕ διενεργώντας ελέγχους στο υλικό των δημοσιογράφων και κατάσχοντας πολλές φορές τον εξοπλισμό τους. Μάλιστα συνελήφθησαν για λίγες ώρες και πέντε δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα, του οποίου σημειωτέον χθες η κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία του στη χώρα. Πάντως, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν νόμιμες τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, που διαδηλώνει εδώ και μια εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους.
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ και νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και περιμένει την αυριανή ημέρα, η οποία έχει ανακηρυχθεί και ημέρα γενικής απεργίας. Στο μεταξύ, μεγάλες είναι πλέον και οι ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ κλειστές παραμένουν επ' αόριστον οι τράπεζες.


egypt-diadilwseis9
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις τελευταίες ημέρες πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε «το στρατό να συνεχίσει να δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι των νόμιμων διαμαρτυριών» και προειδοποίησε ότι «στρατιώτες και αστυνομικοί μπορεί να υποστούν διώξεις αν ανοίξουν πυρ χωρίς λόγο εναντίον διαδηλωτών ή δώσουν εντολή για κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την αναταραχή στην Αίγυπτο, όμως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50 άτομα συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να εισβάλλουν στο αρχαιολογικό μουσείο ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση για λεηλασίες που σημειώθηκαν σε αποθήκες με αρχαία σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου.
Επισπεύδεται η απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο. Πολλές εταιρείες αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους.
Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες τουρίστες και ξένοι υπήκοοι στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πολλές ξένες κυβερνήσεις επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα.
Δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν καταστρώσει σχέδια ....

egypt-aerodormio9
έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των χιλιάδων υπηκόων τους που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τη μετεπιβίβασή τους σε άλλους προορισμούς.
Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες.
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ' αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο. Η αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου Egyptair ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των εσωτερικών και των εξωτερικών της πτήσεων μεταξύ των ωρών της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ζήτησε επίσης από τους επιβάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με την Egyptair για να ενημερωθούν για τις αλλαγές των ωραρίων των δρομολογίων της.
Παράλληλα, πολλές άλλες εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Λουκόιλ, επίσης αποφάσισαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.
Συστάσεις της διεθνούς κοινότητας προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση
Η ΕΕ κινητοποιήθηκε από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς μετά από την απαθή στάση της έναντι της Τυνησίας δείχνει αυτή τη φορά να έχει ταχύτερα αντανακλαστικά.
Το θέμα απασχόλησε τους 27 υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό τους συμβούλιο. Στη διακήρυξηπου υιοθετήθηκε οι υπουργοί κάλεσαν τις αιγυπτιακές αρχές να προχωρήσουν "σε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέσω μίας κυβέρνησης συνασπισμού που θα οδηγήσει σε μία πραγματική διαδικασία ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων".
Σημείωσαν ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει "με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, ανοίγοντας το δρόμο για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές". Επίσης, καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο και κάλεσαν τις αρχές να "απελευθερώσουν αμέσως όλους όσοι διαδήλωναν ειρηνικά και συνελήφθησαν".
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις για την αξιολόγηση των οποίων αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή. Παράλληλα, συμφώνησαν ότι τα αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες τους.
Πήρε "φωτιά" το πετρέλαιο
Οι ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο διακοπής του διάπλου της Διώρυγας του Σουέζ από δεξαμενόπλοια λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο και πιθανής διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή ώθησαν σήμερα, προς στιγμήν, την τιμή του αργού τύπου Μπρεντ σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, οι αγορές καθησυχάστηκαν προς το παρόν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της παρακολούθησης του διάπλου του καναλιού ότι τα πλοία διέρχονται φυσιολογικά και χωρίς καθυστερήσεις από τη Διώρυγα.
Την ίδια ώρα και ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά προς το παρόν δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο.
Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο