Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ DNA ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΜΟΥΘ

Βρέθηκε δείγμα DNA που επιτρέπει την "ανάσταση" των μαμούθ;


 Η "αναγέννηση" των μαμούθ 10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, αποτελεί εδώ και καιρό ένα "στοίχημα" για πολλούς επιστήμονες. 
  Μία πρόσφατη ανακάλυψη, φέρνει την κλωνοποίηση των τριχωτών ζώων, ακόμη πιο κοντά!
  Πρόκειται για ένα μηριαίο ιστό, μέσα στο οποίο έχει διατηρηθεί ο...
... μυελός των οστών σε καλή κατάσταση, γεγονός που εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντικό από τους Ιάπωνες και Ρώσους γενετιστές που ονειρεύονται να επαναφέρουν στη ζωή τα  μαμούθ!
Η προσπάθεια για κλωνοποίηση των μαμούθ, έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια!

   Το πολύτιμο οστό, που περιείχε το μεδούλι, ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο, στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές έφερναν στο φως μαμούθ διατηρημένα σε πάγο, κανένα όμως δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση ώστε να αξιοποιηθεί στο πρόγραμμα κλωνοποίησης τους, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
  Ηδη, από το 2008,  η ομάδα των γενετιστών, υπό τον Τερουχίκο Γιακαγιάμα, είχε καταφερει  να κλωνοποιήσει ποντίκια χρησιμοποιώντας μόνο κύτταρα νεκρών ποντικών που ήταν κατεψυγμένα επί 16 χρόνια! Οπως είχε ανακοινώσει τότε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Βιολογίας της Ανάπτυξης του Ινστιτούτου RIKEN, το σημαντικό αυτό επιστημονικό επίτευγμα θα μπορούσε να βοηθήσει να «αναστηθούν» ζώα που έχουν εκλείψει προ πολλού, όπως τα μαμούθ. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν τα σώματά τους να έχουν ανακαλυφθεί κατεψυγμένα σε καλή κατάσταση!

  "Δείξαμε στην πράξη ότι για την παραγωγή κλώνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατεψυγμένος ζωικός ιστός", είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και είχε εξηγήσει ότι για να δημιουργήσουν τους κλώνους, οι Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γενετικό υλικό των εγκεφαλικών κυττάρων των κατεψυγμένων ποντικών. 

   Αυτό στην ουσία, είχε καταρρίψει τη θεωρία που υποστήριζε ότι είναι αδύνατη η κλωνοποίηση έμβιων όντων από κατεψυγμένα κύτταρα εξαιτίας των βλαβών που επιφέρουν στο DNA τους οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Το νέο εύρυμα αναπτερώνει τις ελπίδες των επιστημόνων!
   Το νέο εύρυμα, αναπτερώνει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες των επιστημόνων, αν και θεωρούν πως το καθοριστικό στοιχείο θα είναι το συγκεκριμένο γενετικό υλικό να  παραμένει άθικτο και να μην έχει κατακερματιστεί. Αν καταφέρουν να βρουν έστω ένα κύτταρο με άθικτο τον πυρήνα, τότε οι ερευνητές είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τον πυρήνα αυτό μέσα σε ένα απύρηνο ωάριο ελέφαντα και στη συνέχεια στη μήτρα ενός θηλυκού ελέφαντα που έχει υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία (όπως στην ανθρώπινη εξωσωματική γονιμοποίηση).
   Πριν από λίγους μήνες, δημοσιεύματα του ξένου τύπου έκαναν λόγο για "κλωνοποίηση των μαμούθ, η οποία θα είναι εφικτή σε λίγοτερο από 4 χρονια"! Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο δρ Ακίρα Ιριτάνι, καθηγητης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, δήλωνε τότε  πανέτοιμος να προχωρήσει στο εγχείρημα, αξιοποιώντας την δοκιμασμένη τεχνική Ιαπώνων γενετιστων.   "Ολα τα άλλα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί και μένει μόνο να  βρεθεί ένα καλό δείγμα κατεψυγμένου μαμούθ", υποστήριζε ο δρ Ιριτάνι και πρόσθετε πως από την στιγμή που θα συμβεί αυτό, θα χρειαστεί λιγότερο από 4 χρόνια για να κλωνοποιήσει το μαμούθ χρησιμοποιώντας ως "παρένθετη μητέρα" ένα είδος αφρικανού ελέφαντα!
  Όπως όλα δείχνουν, το πολυπόθητο δείγμα ευρέθη!
pylestv