Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

KEΡΚΥΡΑ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ...

…την τριήμερη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.jpg      Οι Περιφερειάρχες της Ελλάδας είχαμε ένα τριήμερο σημαντικών συναντήσεων με πολιτικούς που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τα συμβάντα και μέλλοντα συμβάντα για τον τόπο μας και την Ευρώπη.

   Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να αποτυπωθούν μέρος αυτών των συζητήσεων που έγιναν για ενημέρωση των πολιτών.

    Στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου...
...γίνονται οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών, έδρα των Επιτρόπων της Ε.Ε. συναντηθήκαμε, παρουσία των Ευρωβουλευτών, Γ. Σταυρακάκη και Γ. Χατζημαρκάκη, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

   Ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι οι προθέσεις τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και το κάνουν δίνοντας χρήματα με χαμηλό επιτόκιο (ενώ οι αγορές δανείζουν με πολύ υψηλότερο) και μειώνουν το δημόσιο χρέος της Χώρας.
   Είναι ανάγκη βέβαια να υπάρξει πειθαρχία, προγραμματισμός, οργάνωση και ανάπτυξη.
   Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ξόδευε πολλά περισσότερα από ό, τι παρήγαγε, με αποτέλεσμα να δανείζεται μεγάλα ποσά που δεν πήγαιναν στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Εκτιμά, όμως, ότι δεν ωφελεί κανέναν να δείχνει με το δάκτυλο τον άλλο,    
αλλά οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ισχυρό.

Μετά από 2 χρόνια το χρέος αντί να μειωθεί εκτινάχθηκε!

   Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση είπα στον κ. Ρεν:  «Απορίας άξιον για μας είναι ότι η Ελλάδα πριν μπει στο μηχανισμό στήριξης χρωστούσε πολύ λιγότερα και μετά 2 χρόνια το χρέος εκτινάχθηκε! Προφανώς, η Ελλάδα έμεινε εντελώς απροστάτευτη στις επιθέσεις των αγορών, σε σημείο που το χρέος αυτό σήμερα να καθίσταται μη διαχειρήσιμο για πολλά χρόνια. Οφείλετε», είπα στον κ. Ρεν, να λάβετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η κοινωνία ως αριθμός μόνο αλλά ότι υπάρχουν και λαοί που σήμερα στη μέγιστη πλειονότητά τους απειλούνται με ανεργία, στέρηση βασικών αγαθών και φτώχεια. Και για να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα η Ευρώπη, πρέπει να γίνει πολιτικά ισχυρή.
   Η αντίληψη αυτή εδραιώνεται όλο και περισσότερο στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλων σχεδόν των παρατάξεων.

    Ο κ. Ρεν ζήτησε από τους περιφερειάρχες να συμβάλουν, γιατί πιστεύει ότι δια των Περιφερειών μπορεί να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις πολύ πιο αποτελεσματικές και πιο αξιόπιστες.

Παραγωγική και θετική η συνάντηση με τον Johannes Hank

  Η συνάντηση με τον κ. Hank ήταν επίσης πολύ θετική και παραγωγική. Σ’ αυτό συνέβαλε η προηγηθείσα συνάντηση μαζί του που είχε γίνει στην Αθήνα, στις 20 Σεπτεμβρίου, γεγονός που βοήθησε στη γνωριμία του με όλο το πλέγμα διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων.
   Ο Johannes Hank με διαβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει τις προτάσεις μας για αύξηση της συγχρηματοδότησης από το 85% που είναι σήμερα στο 95%.  Τα χρήματα αυτά θα τα μεταβιβάσει προς το τέλος του 2011, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα, αφού η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τη χρηματική συμμετοχή της για τα έργα.

   Επίσης, ο κ. Hank διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι μέρος των χρημάτων – περί τα 260 εκ. ευρώ – θα κατευθυνθούν για την ολοκλήρωση έργων που δεν ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2000 – 2006 (Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).    
   Θα έλθει δε στην Ελλάδα εντός των δυο προσεχών μηνών, προκειμένου να συναντηθεί μαζί μας για να εκτιμήσει την πορεία των έργων.

   Οι τοποθετήσεις των περιφερειαρχών στράφηκαν γύρω από τη μείωση του προσωπικού με τις οριζόντιες εφεδρείες, τις καθυστερήσεις εξαιτίας των απαλλοτριώσεων, τα πολυδαίδαλα νομοθετικά πλαίσια που διέπουν την εκτέλεση έργων, τις εγγυήσεις που δεν εξασφαλίζονται εύκολα – ιδιαίτερα σήμερα – από τις τράπεζες και την ανάγκη ενίσχυσης της Τεχνικής Βοήθειας.

Τι είπε για τα φράγματα στην Κέρκυρα και Παξούς

   Σχετικά με το μεγάλο έργο των φραγμάτων που του έθεσα, ο κ. Hank με παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που οφείλει να κινήσουν άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία.

Φίλος της Ευρώπης, φίλος της Ελλάδας ο Horst Reichenbach

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με τον κ. Horst Reichenbach, ο οποίος τόνισε ότι έρχεται στην Ελλάδα ως φίλος, διότι είναι φίλος της Ευρώπης. Έρχεται να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, μέσω της τεχνογνωσίας, προκειμένου να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας.
   Είναι στη διάθεση και των Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει τεχνική βοήθεια. Τόνισε ότι η Ομάδα Δράσης δεν είναι στην Τρόϊκα για την οποία υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις για την τακτική που ακολούθησε και από το αρνητικό αποτέλεσμα που προέκυψε αλλά η Ομάδα Δράσης ακολουθεί μεθοδολογία οργάνωσης και ζητάει τη συνεργασία μαζί της, για επανεκκίνηση της Οικονομίας.

   Πρότεινε συνάντηση στην Αθήνα σύντομα και πιστεύει ότι με το σχεδιασμό, με μείωση τη γραφειοκρατίας, με εδραίωση της ατομικής ευθύνης (και όχι με την τακτική του κανένας υπεύθυνος), οι αξιοποιήσεις και η ολοκλήρωση των έργων στο πνεύμα του ότι λέμε να γίνεται, εκτιμά ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί και θα ενισχυθεί η τρωθείσα αξιοπιστία.

Μαρία Δαμανάκη: «Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού»

   Αξιόλογη ήταν, επίσης, η συνάντηση με την Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη πολιτικής ανάπτυξη της αλιείας αλλά και άλλων δράσεων που έχουν σχέση με τα αλιευτικά καταφύγια (θαλάσσιο περιβάλλον) που, όπως είπε, με την αξιοποίηση προγραμμάτων και του θαλάσσιου πλούτου μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη.
   Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Χώρα μας έχει ως εξαγώγιμο προϊόν τα ψάρια που ιδιαίτερα καταναλώνονται στην Ευρώπη. Δεν μπορούν, όμως, να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού και ότι ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία δεν μπορεί να αλλάξει για τα προσεχή 2-3 χρόνια.

   Ιδιαίτερη, βέβαια, αναφορά έγινε εκ μέρους μου για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ψαράδες που αλιεύουν με τράτες και τις επέδωσα ειδικό υπόμνημα εκ μέρους αυτών.

Νέα Αγροτική Πολιτική

   Πολύ συζήτηση έγινε με τους Ευρωβουλευτές, Γιώργο Παπαστάμκο και Σπύρο Δανέλλη, για τη διαμορφούμενη νέα Αγροτική Πολιτική, μετά την απαξίωση του αγροτικού τομέα, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής.
   Τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει χάσει το παραγωγικό της δυναμικό, τον πρωτογενή τομέα και βρίσκεται σε αρνητικό ισοζύγιο. Οφείλει να επαναφέρει τη λογική επανάκτησης των προϊόντων μας με πολιτικές που δεν θα στηρίζονται σε ανεξέλεγκτες επενδύσεις αλλά στην οργάνωση από την καλλιέργεια – παραγωγή – τυποποίηση – προβολή προϊόντων – εμπορία, ώστε ο αγρότης να μη χάνει από την αξία του προϊόντος – την επιστροφή στη γη με κανόνες.

   Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν για την πολιτική της Ευρώπης από τη Μαριέττα Γιαννάκου, τη Ρόδη Κράτσα, τη Μαριλένα Κοπά, τη Συλβάνα Ράπτη και την Αννυ Ποδηματά.         

   Με τη διαμορφούμενη νέα προγραμματική περίοδο που οι περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν σύμφωνα με το ΑΕΠ της τριετίας 2006 – 2008, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται στη 2η κατηγορία με ΑΕΠ 89,77% και εξασφαλίζει σημαντική χρηματοδότηση.

   «Αυτό που αποκομίσαμε από τις επαφές μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας του πολίτες της Ευρώπης, διεκδικεί ρόλο μεγαλύτερο στην κατεύθυνση μιας ενωμένης πολιτικά και οικονομικά Ευρώπης».

Joseph Daul: «είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος και ότι όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα»

   Ο κ. Joseph Daul, Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος και ότι όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα.
Σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση θα έχουμε το Φεβρουάριο του 2012. Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο ούτε η Δημοκρατία ούτε η Ειρήνη ούτε το ξεπέρασμα της κρίσης που σήμερα κτυπάει στην καρδιά της Ε.Ε.

   Είναι ανάγκη για κοινή οικουμενική διαχείριση, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για ισχυρό ευρώ.
   Το πνεύμα αυτό αρχίζουν να το ασπάζονται όλο και περισσότεροι, που ήθελαν είτε έναν άξονα ισχυρών χωρών (Γαλλία – Γερμανία) είτε με το ένα πόδι στην ΟΝΕ, όπως η Βρετανία, όταν ο ανταγωνισμός και η γιγάντωση χωρών, όπως η Κίνα, Ινδία κ. ά.    Απειλούν να αφήσουν την Ευρώπη καθηλωμένη στο παρελθόν, κάνοντας βήματα μικρά και άτολμα.