Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ "ΛΑΤΑΣ"....


Του Αλέκου Αυλωνίτη

Ιάκωβος Πολυλάς
Οι Κερκυραίοι λένε τον τενεκέ και λάτα. Δεν πιστεύω να μην το ξέρετε ε; 
Και όμως οι Κερκυραίοι είχαν το 1873 κόμμα που το έλεγαν «Κόμμα της Λάτας» δηλ. κόμμα του τενεκέ.
Θα μου πείτε ότι σας δουλεύω. Ελα όμως που αποτελεί ιστορικό γεγονός. Στις εκλογές του 1872 ο Ιάκωβος Πολυλάς ήταν υποψήφιος του κόμματος του Χαρ. Τρικούπη. Με το κόμμα του Βούλγαρη ήταν υποψήφιος ο Παραμυθιώτης. Μέγιστο μίσος μεταξύ των υποψηφίων και των κομμάτων. Τοπικά οι Κερκυραίοι πολιτικοί έδιναν δικό τους όνομα στα κόμματά τους. Ετσι τους Πολυλαδικούς τους έλεγαν...

... «Ρηγαίους» ,το κόμμα όμως του Παραμυθιώτη δεν βρήκα πως το έλεγαν. Ελα όμως που στις εκλογές του 1872 ο Πολυλάς κατατρόπωσε εκλογικά τον Παραμυθιώτη!!!! Τότε οι Κερκυραίοι προπαππούδες μας, όταν κέρδιζε το κόμμα τους, έβγαιναν τσι ρούγες και βαρούσαν τις λάτες και το ίδιο έκαναν όταν έκαναν συγκεντρώσεις οι αντίπαλοί τους. Οπου , λοιπόν , και αν πήγαινε ο Παραμυθιώτης και οι δικοί του τους βάραγαν τις λάτες. Γινόταν πανζουρλισμός. Τους κάνανε ρεντίκολο. (χαχαχα. Εδώ γελάνε). Να σκεφτείτε ότι κρεμούσαν τις λάτες τους επιδεικτικά στο σακάκι τους και βαράγανε όλοι μαζί. 
Στις επόμενες εκλογές του 1873 ο Παραμυθιώτης, αναλογιζόμενος την προ έτους ήττα του και το κάζο που έπαθε , εκφωνώντας τη κεντρική του ομιλία ,καθιέρωσε την λάτα ως το σύμβολο του κόμματός του και το κόμμα του το ονόμασε κόμμα της Λάτας. Εξω δε από το πολιτικό του γραφείο τοποθέτησε τεράστια επιγραφή : ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΑΣ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πάντα οι Κερκυραίοι ήταν πολιτικά πολύ μπροστά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λέτε να πρωτοτυπήσουμε ξανά στο μέλλον;