Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ:ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ....

                                   …των 28 φοιτητών 
Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε η σύλληψη των 28 φοιτητών που εστιάζονται στην πεποίθηση ότι πρόκειται για επιχείρηση τρομοκρατίας των διαμαρτυρόμενων πολιτών και θεωρούν ότι είναι εντελώς αβάσιμη.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Χτες το μεσημέρι φοιτητές της παράταξης ΜΑΣ και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κα Νταηρούση, από την οποία ζήτησαν να σταματήσει η δίωξη των φοιτητών που συνελήφθησαν χθες. Εξέφρασαν την ανησυχία τους και με αφορμή την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι σχηματίστηκε δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας, σε βάρος είκοσι οχτώ (28) φοιτητών του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας για διατάραξη οικιακής ειρήνης στο κτίριο της Ιονίου ακαδημίας όπου στεγάζεται η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τους φοιτητές που συναντήθηκαν μαζί της, η εισαγγελέας τους δήλωσε ότι χθες εξέφρασε την προφορική σύμφωνη γνώμη της για την επέμβαση της αστυνομίας αλλά σήμερα θα δώσε εντολή να σταματήσουν οι διώξεις.
Το Εργατικό κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική προσαγωγή φοιτητών στην Ασφάλεια επειδή συνεδρίαζαν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου για την επικείμενη κατάργηση του προγράμματος φοίτησής τους για ένα 6μηνο σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τέτοιες ενέργειες είναι αντιδημοκρατικές και αναρωτιόμαστε από πότε οι συσκέψεις και οι Γενικές Συνελεύσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα. Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στους φοιτητές και τονίζουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την διατήρηση των δημοκρατικών ελευθερίων στην χώρα μας.
Τα κόμματα και οι παρατάξεις
Η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικούς φορείς και τις φοιτητικές παρατάξεις.
Στην πρύτανη του Ιονίου πανεπιστημίου αποδίδει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόσκληση στην αστυνομία να επέμβει και να συλλάβει τους φοιτητές. Την κατηγορεί για κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, απέναντι σε φοιτητές που απλά ζητούσαν συνάντηση μαζί της. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι η αστυνομία ανταποκρίθηκε με «ιδιαίτερο ζήλο» και «αντιμετώπισε τους φοιτητές περίπου ως εγκληματίες, πήρε φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς όμως να μπορέσει να στοιχειοθετήσει καμία κατηγορία εναντίον τους, εφόσον δεν υπήρξε κανένα αδίκημα, ούτε καν πρόθεση κατάληψης του χώρου ή πρόκληση ζημιών». Εκτιμά ότι «πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη δείγμα της κυβερνητικής τακτικής, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το λαό και παράλληλα να τον αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας καταγγέλλει την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αναίτια αστυνομική επέμβαση στον πανεπιστημιακό χώρο.
ΚΚΕ
Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσαγωγή των φοιτητών και «κάθε προσπάθεια χτυπήματος των αγώνων του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος». Υπογραμμίζει ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος επέμβασης της αστυνομίας διότι οι φοιτητές ζήτησαν να συναντηθούν με την πρύτανη για την κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού και δεν ενόχλησαν στο παραμικρό» και κατηγορεί την πρύτανη ότι κάλεσε την αστυνομία. Το ΚΚΕ τονίζει ότι σήμερα γίνεται πραγματικότητα αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει από καιρό. Ότι δηλαδή «τα αντιλαϊκά μέτρα πηγαίνουν χέρι – χέρι με την καταστολή και την τρομοκρατία».
 ΚΝΕ
Η Γραμματέας της ΚΝΕ Κέρκυρας δηλώνει τη στήριξη της οργάνωσης στους φοιτητές που συνελήφθησαν και ζητά να σταματήσουν οι διώξεις. Η κυρία Ευτυχία Καραβασίλη διευκρινίζει ότι επρόκειτο για μια διαμαρτυρία των φοιτητών σχετικά με το θέμα της κατάργησης του εξαμήνου εξωτερικού και καταγγέλλει την ένταση της κρατικής καταστολής. Καλούν την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει για να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
Η παράταξη ΜΑΣ κατηγορεί την πρύτανη ότι κάλεσε την αστυνομία και στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η πρύτανης ξεπέρασε κάθε όριο εμπαιγμού αρνούμενη ότι έχει σχέση με την αστυνομία.
ΕΠΑΜ
Από την πλευρά του το ΕΠΑΜ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ν .Δένδια ότι «μετέτρεψαν τις τελευταίες μέρες το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας σε στρατοκρατούμενη περιοχή, πριν από μπλόκο κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής». Επισημαίνει ότι φυλάσσονται επί 24ώρου βάσης τα γραφεία των «κομμάτων, των βουλευτών και οι εγκαταστάσεις των Μέσων ενημέρωσης. Θεωρεί ότι η «επιχείρηση» της αστυνομίας στόχευε στη δημιουργία φόβου στους πολίτες και στο να σταματήσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε αντίδραση ειδικά των νέων. Ενημερώνει ότι «οι δυνάμεις του Ε.Πα.Μ μαζί με άλλες συλλογικότητες και άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της ασφάλειας στις Αλυκές απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών» και κατηγορεί την αστυνομία ότι σε απάντηση παρέταξε διμοιρία των ΜΑΤ. Επίσης καταδικάζουν την πρύτανη και την καλούν να ζητήσει συγγνώμη από την πανεπιστημιακή κοινότητα ή να παραιτηθεί. Καλούν τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου ως καθ’ ύλην αρμόδιο να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Εισαγγελικές Αρχές ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο αντιδημοκρατικό γεγονός τουλάχιστον στο νησί μας.

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε η σύλληψη των 28 φοιτητών που εστιάζονται στην πεποίθηση ότι πρόκειται για επιχείρηση τρομοκρατίας των διαμαρτυρόμενων πολιτών και θεωρούν ότι είναι εντελώς αβάσιμη.

Εrt.gr