Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ....


Ήταν ένας καλός άνθρωπος, κεφάτος, με το χαμόγελο στα χείλη. Τον εκτελέσανε διότι ήταν αγύριστο κεφάλι κομουνιστής. Δεν είναι έτσι, όμως. Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν ο ορισμός του ιδεολόγου.
Πίστευε ότι αυτό είναι το σωστό, ότι με το κόμμα και την ιδεολογία του κομουνισμού ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Και ήταν έτοιμος, όπως έλεγε, και το εννοούσε, να θυσιάσει τη ζωή του για το μέγα παπανθρώπινο όνειρο, τον κομουνισμό.
«Η ζωή μου συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ» έλεγε. Το ΚΚΕ, βέβαια, δεν συνέδεσε την Ιστορία του με ανθρώπους τόσο αγνούς και τόσο μελετημένους, τόσο ρομαντικούς.
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα και πριν τελειώσει το γυμνάσιο ο Μπελογιάννης άρχισε να διαβάζει για το σοσιαλισμό, για τον Μαρξ, τον Λένιν.
Ο πατέρας του στην Αμερική, αυτός δούλευε στα χωράφια. Από τα 17 του μέλος της Νεολαίας του κόμματος. Πανεπιστήμιο Αθηνών, νομική, άτομο της κομματικής δράσης. Από τα 19 του μέλος του κόμματος και στη συνέχεια παίζει το γνωστό σενάριο, με δίκες, φυλακές, εξορίες.
Ήξερε αγγλικά ο Μπελογιάννης και στη φυλακή έμαθε μόνος του ρώσικα. Από το Ευαγγέλιο στη γλώσσα της πατρίδας του Ντοστογιέφσκι. Δραπετεύει από τη φυλακή, 1943, και γίνεται κομισάριος, δηλαδή εκπρόσωπος του κόμματος, στην 3η ταξιαρχία του 8ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, στην Σπάρτη.
Δικάστηκε και εκτελέστηκε 37 χρονών μ' άλλους τρεις συντρόφους του επί κυβέρνηση ΝικολάουΠλαστήρα, όχι δεξιάς. Σα σήμερα, 30 Μαρτίου, το 1952. Σάλος στην Ευρώπη, για τη δολοφονία, όπως χαρακτηρίστηκε. Στην εξορία που βρίσκεται, στον Άη Στράτη, ο κομουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποιήμα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο».
Στον τάφο του, στο Γ' Νεκροταφείο της Κοκκινιάς είχαν σκαλίσει ένα περιστέρι.
Πηγη apodytiriakias.gr