Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ;


Βρέθηκε ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία;

Δημοσίευση 02/02/2011 22:57 Ανανέωση 02/02/2011 22:58
Η καταδίωξη μιας ομάδας τυμβωρύχων οδήγησε στην ανακάλυψη μιας αρχαίας εκκλησίας έξω από την Ιερουσαλήμ, η οποία ενδέχεται να περιέχει τον τάφο του βιβλικού προφήτη Ζαχαρία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις ισραηλινές αρχές.
Η εκκλησία, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, καταστράφηκε από σεισμό πριν από περίπου 1.300 χρόνια και παρέμεινε θαμμένη μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όταν άνδρες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, οι οποίοι αναζητούσαν μια συμμορία τυμβωρύχων, πρόσεξαν τον παραστάτη μιας πόρτας που εξείχε από το έδαφος.
Οι κακοποιοί ξέφυγαν τότε, όμως συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα σε κοντινή τοποθεσία. Οι αρχαιολόγοι που ανέλαβαν τις ανασκαφές στο σημείο αποκάλυψαν τα ερείπια μιας εκκλησίας. Ο ναός έχει μέγεθος γηπέδου του μπάσκετ και περιείχε πεσμένες μαρμάρινες κολόνες και ένα σχεδόν ανέπαφο ψηφιδωτό πάτωμα, μήκους δέκα μέτρων.
Κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας εντοπίστηκε ένας θάλαμος που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ενδέχεται να είναι ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία, γνωστού από το ομώνυμο βιβλίο της Αγίας Γραφής που υπολογίζεται ότι γράφτηκε γύρω στα 520 π.Χ. Ορισμένοι ειδικοί βασίζουν τον ισχυρισμό αυτό, που πάντως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, σε ένα αρχαίο ψηφιδωτό, τον αποκαλούμενο "Χάρτη της Μάνταμπα".
"Εδώ και χρόνια δεν είχαμε κάνει κάποια τέτοια ανακάλυψη", είπε ο Αμίρ Γκάνορ, ο επικεφαλής της μονάδας Πρόληψης Εγκλήματος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. Ο Γκάνορ είναι ένας αρχαιολόγος που... οπλοφορεί. Η ομάδα του περνάει τον περισσότερο χρόνο της κυνηγώντας κακοποιούς, στήνοντας ενέδρες τις νύχτες ή καταζητώντας εμπόρους αρχαιοτήτων. Οι κλέφτες συχνά καταστρέφουν τους αρχαιολογικούς χώρους προτού προλάβει να επέμβει η ομάδα του Γκάνορ.
Στην περίπτωση αυτή όμως, μια ομάδα Παλαιστίνιων από τη Δυτική Όχθη που αναζητούσαν αρχαία νομίσματα αποκάλυψαν την τοποθεσία της εκκλησίας, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.
Ο αναπληρωτής του Γκάνορ, Σάι Μπαρτούρα, είπε ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη αφού η εκκλησία, η οποία λειτουργούσε από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα, έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Όπως και πολλές άλλες, έχει χτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιότερων κτηρίων της εποχής του δεύτερου Ναού του Σολομώντα. Περιλαμβάνει ένα υπόγειο συγκρότημα από θαλάμους και στοές που φαίνεται ότι τις χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι επαναστάτες που μάχονταν τους Ρωμαίους την εποχή της εξέγερσης του Μπαρ Κοχμπά, το 132 μ.Χ.
newsbomb

Κρυμμένοι στο δάσος

Μια φυλή σε άγρια κατάσταση αποκάλυψαν αεροφωτογραφίες στο Περού. Η γνησιότητά των εικόνων έχει επιβεβαιωθεί. Η απειλή της παράνομης υλοτομίας και το βίαιο παρελθόν που τους καταδιώκει 
Σειρά αεροφωτογραφιών μίας φυλής με ελάχιστες έως καθόλου επαφές με τον έξω κόσμο δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου οι απομονωμένοι πολιτισμοί του Αμαζονίου να προστατευθούν από τους παράνομους υλοτόμους που περνούν τα σύνορα από το Περού.
Στις φωτογραφίες διακρίνονται ενήλικες και παιδιά με τα πρόσωπα βαμμένα κόκκινα να δείχνουν και να κοιτούν έκπληκτοι το ελικόπτερο από τα οποίο λαμβάνονται οι φωτογραφίες.
Εκτιμάται πως οι άνθρωποι που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι απόγονοι μίας εκ των φυλών που υπέστησαν απίστευτες ωμότητες στα τέλη του 19ου αιώνα, με πολλούς να καταφεύγουν στις βαθύτερες κοιλότητες του δάσους για να προστατευτούν.
Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων (Funai) της Βραζιλίας, έναν κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των αυτοχθόνων, με την ελπίδα να προστατευτούν τα εδάφη τους και να διατηρήσουν την απομονωμένη ύπαρξή τους.
Η γνησιότητα των φωτογραφιών επιβεβαιώνεται και από την Coiab, μια οργάνωση των Ινδιάνων του Αμαζονίου. "Είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη αυτών των λαών, για αυτό και υποστηρίζουμε τη χρήση αυτών των εικόνων που το αποδεικνύουν" δήλωσε ο συντονιστής της οργάνωσης Marcos Apurina.
"Τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και ειδικότερα το δικαίωμά τους στη ζωή αγνοήθηκαν, συνεπώς είναι σημαντικό να τους προστατεύσουμε", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τo Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων, στην περιοχή της Βραζιλίας επιζούν 67 φυλές που δεν διατηρούν επαφές με τον έξω κόσμο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Στην τελευταία απογραφή της χώρας καταγράφηκαν 500.000 αυτόχθονες, οι οποίοι ζουν μεταξύ των 190 εκατομμυρίων υπόλοιπων Βραζιλιάνων.
Οι περισσότεροι αυτόχθονες της Αμερικής είναι απόγονοι Ασιατών που έφτασαν στην Αμερική πριν από 13 με 17 χιλιάδες χρόνια, διασχίζοντας μια γέφυρα ξηράς που συνέδεε τότε τη Σιβηρία με την Αλάσκα.
news247