Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΕΥΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ !


120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ποζάρει μπροστά στον φακό του διάσημου Ελληνοβρετανού Πλάτωνα Αντωνίου...
Όταν σε σημαδεύει μια Ηasselblad χειροποίητη, μεσαίου φορμά, επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, αξίας περίπου 30.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάτι καλό πρόκειται να σου συμβεί. Όταν μάλιστα την πανάκριβη αυτή φωτογραφική μηχανή κρατά ένας επαγγελματίας του είδους, ο 
κ. Πλάτων Αντωνίου, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να γίνεις ακόμα και εξώφυλλο στο... «Τime»
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου φωτογραφήθηκε προσφάτως σε στούντιο με μια μηχανή Ηasselblad, από τον ελληνοβρετανό φωτογράφο κ. Αντωνίου, ο οποίος εμφανίζεται ενθουσιασμένος από αυτή τη φωτογράφιση: «Είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος ο Πρωθυπουργός.Φωτογενής,υπάκουος
στις οδηγίες ενός φωτογράφου, ιδιοφυής, με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ» 
λέει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο κ. Αντωνίου. Ο «φωτογράφος των ηγετών», όπως τον αποκαλούν, σημάδεψε με τον φακό του σχεδόν όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δύο φορές τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, 
τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι , τον κ. Μπιλ Κλίντον, τον κ. Τόνι Μπλερ, 
τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αλλά και τον Μοαμάρ Καντάφι και τον Ούγκο Τσάβες... Συνολικά 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στάθηκαν πειθήνια μπροστά στη φωτογραφική του μηχανή. Φωτογραφίζει ηγέτες, και τους κάνει εξώφυλλο στο «Τime».

Η φωτογράφιση του κ. Παπανδρέου έγινε στο Νταβός. Ο φωτογράφος, ο οποίος έχει συναντηθεί με τους περισσότερους ηγέτες στον κόσμο, εντυπωσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και τον φωτογράφισε μάλιστα δύο φορές. Μια φορά όταν έφθασε στο Νταβός και μια όταν έφευγε, λέγοντάς του ότι φωτογραφίζει για λογαριασμό του περιοδικού «Τime». Τρία μόλις λεπτά κράτησε η πρώτη φωτογράφιση κατά την οποία ο πάγος έσπασε αμέσως όταν ο κ. Αντωνίου με σπασμένα ελληνικά του είπε ότι αγαπά την Πάρο, είναι φαν του Γιάννη Πάριου, ξεχωρίζει το τραγούδι του «Πιο καλή η μοναξιά» και ότι πήγε και στην Αντίπαρο. Και ο κ. Παπανδρέου ενθουσιάζεται με την Πάρο. Επιασαν λοιπόν συζήτηση για το νησί και τις παραλίες του, την ώρα που η πανάκριβη φωτογραφική μηχανή τον σημάδευε συνεχώς και ανφάς και προφίλ.
3.000 πορτρέτα διασημοτήτων
Γεννημένος στο Λονδίνο από πατέρα Αθηναίο, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνίου( που εργαζόταν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη) και μητέρα Αγγλίδα (ιστορικό τέχνης) ο 43χρονος σήμερα φωτογράφος μετακόμισε από πολύ μικρός στην Ελλάδα και μεγάλωσε σε ελληνικά νησιά ως την ηλικία των επτά ετών, οπότε επέστρεψε με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Σπούδασε στις κορυφαίες σχολές καλών τεχνών της Βρετανίας και έλαβε σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

Ενας από τους καθηγητές του, και όπως αργότερα αποδείχθηκε και μέντοράς του, ήταν ο Τζο Χάιντ, στέλεχος της βρετανικής «Vogue». Το 1992 ο κ. Αντωνίου έλαβε το βραβείο του περιοδικού ως καλύτερος, νεότερος ανερχόμενος φωτογράφος, καθώς και συμβόλαιο συνεργασίας με το συγκεκριμένο περιοδικό ειδικά για πορτρέτα. Συνολικά έχει κάνει πάνω από 3.000 πορτρέτα διασημοτήτων και τα περισσότερα έγιναν εξώφυλλα. Αγαπημένη του φωτογραφία είναι αυτή του Γουίνστον Τσόρτσιλ που κάνει το σήμα της νίκης. Εφυγε από το Λονδίνο το 1998, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και για πολλά χρόνια εργαζόταν στο περιοδικό «George», ενώ συνεργάστηκε με πλήθος ακόμη μεγάλων εντύπων.
                    Ελλάδα, Βeatles και «Τime»
Στην Ελλάδα ήταν άγνωστος. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να τον «ψάξει» για να μάθει ποιος είναι όταν έλαβε το e-mail του με το οποίο ζητούσε να φωτογραφίσει τον Πρωθυπουργό και μάλιστα στο Νταβός. Τον κ. Παπανδρέου άλλωστε συνοδεύει σε κάθε του ταξίδι ο έμπιστος φωτογράφος, διαπιστευμένος στο πρωθυπουργικό γραφείο, κ. Β.Φίλης: «Δεν έχω ως τώρα φωτογραφίσει κανέναν άλλον έλληνα πολιτικό» παραδέχεται ο κ. Αντωνίου και αναφέρει ότι κρατά αποστάσεις από την πολιτική: «Η Ελλάδαόμως είναι στην ψυχή μου. Πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε, διότι εάν συμβεί κάτι στην Ελλάδα τότε θα επηρεαστεί όλος ο κόσμος» λέει και κάνει λόγο για το «real greek spirit» που εκπέμπει σήμερα η Ελλάδα σε όλον τον κόσμο.

Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι εμφανής σε κάθε του κουβέντα, όπως και η αγάπη του για τους... Βeatles. Την 5χρονη κόρη του την έχει βαφτίσει Απολλωνία και τον 3χρονο γιο του... Jude, «από την επιτυχία των Βeatles, “ Ηey Jude”», όπως λέει υπερηφάνως. Εδώ που τα λέμε, με τους Βeatles έσπασε τον πάγο και κατά τη φωτογράφιση το 2007 του Πούτιν. Αυτή η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Τime», στο τεύχος «Ο άνθρωπος της χρονιάς» και μάλιστα κέρδισε και το πρώτο βραβείο στο World Ρress Ρhoto Contest.
                 Ο Πούτιν είναι ωραίος τύπος...
«Δεν ένιωσα κάποιον φόβο ή κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα όταν πήγα να φωτογραφίσω τον Πούτιν», είχε πει τότε: «Μπορώ να πω μάλιστα ότι γρήγορα άρχισε να με κερδίζει και ομολογώ ότι μου άρεσε. Το πρώτο που τον ρώτησα ήταν αν του άρεσαν οι Βeatles.Μου είπε ότι ήταν φαν τους και τον ρώτησα ποιο τραγούδι τους του αρέσει περισσότερο.Μουείπε το “Υesterday”. Τότε τον πλησίασα,του έσφιξα το χέρι και του είπα “Είσαι πολύ ωραίος τύπος”. Δεν ξέρω εάν έσπασα το πρωτόκολλο, το σίγουρο είναι όμως ότι αυτό λειτούργησε γιατί έσπασε τον πάγο. Από την εμπειρία μου μαζί τουμπορώ να πω ότι ως άνθρωπος και χαρακτήρας με εντυπωσίασε και θεωρώ ότι πρόκειται για χαρισματικό άνθρωπο.Βέβαια είχα μόλις 8 λεπτά στη διάθεσή μου για να τον φωτογραφίσω,αλλά το τελικό αποτέλεσμα όπως φάνηκε με δικαίωσε».
Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ...

Το βιβλίο του«Η Δημοκρατία του Πλάτωνος»έχει κάνει αξιόλογες πωλήσεις και παρ΄ ότι δεν ομιλεί καλά τα ελληνικά (καταλαβαίνει όμως τα περισσότερα) λέει υπερηφάνως ότι«η καρδιά μου είναι ελληνική,αλλά το μυαλό μου βρετανικό» , επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι δεν ανακατεύεται με την πολιτική.Και ίσως αυτό να του βγήκε σε καλό,αφού όπως αποκαλύπτει όταν πήγε σε μια ασιατική χώρα οι δικτάτορες εκεί τον καταδίωξαν,αλλά μπόρεσε και τους ξέφυγε.Ηταν ίσως η μοναδική φορά που ένιωσε να κινδυνεύει.Αλλά αυτό είναι πλέον παρελθόν.Θυμάται όμως ότι «πέρασε καλά» στη φωτογράφιση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:«Εχει αίσθηση του χιούμορ καιείναι συμπαθής.Ηταν σοβαρός όσο χρειαζόταν και με υποδέχθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο».
«Θέλω άλλα τρία λεπτά μαζί του»
Δεν γνωρίζει εάν και η φωτογράφιση που έκανε στον κ. Παπανδρέου θα δημιουργήσει κάποια συζήτηση. Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι ο κ. Αντωνίου δεν φωτογραφίζει τυχαίως ηγέτες και γνωρίζει πολύ καλά το timing για να το κάνει. Αφού έκανε τη δουλειά του και ολοκλήρωσε την αποστολή του, ήθελε κατόπιν κάτι περισσότερο από τον έλληνα Πρωθυπουργό. Σε κάποια στιγμή πλησίασε στο Νταβός τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Β. Παπαγεωργίου και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να φωτογραφίσει για άλλη μία φορά τον κ. Παπανδρέου: « Με ενθουσίασε. Θέλω άλλα τρία λεπτά μαζί του» είπε και το αίτημά του μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και πάλι πόζαρε στον φακό του κ. Αντωνίου.
Νίκος Χασαπόπουλος