Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ Η «ΔΩΔΩΝΗ»;

EΝΤΟΝΟ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΤΕΡΙΑ ΚΟΛΟΣΟ ΓΙΑ ΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ...
Τρώνε Ηπειρωτική φέτα στο Πεκίνο; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, όμως δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, αν, αληθεύουν τα σενάρια, που κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον Κινεζικού Ομίλου, για την εξαγορά της ΑΤΕ και για κάποιες θυγατρικές της, μέσα στις οποίες είναι και η «Δωδώνη»! Μια αποκάλυψη που αναμένεται να ταράξει τα νερά στην Ήπειρο, ξεσηκώνοντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που εκφράζει συνεχώς αντιρρήσεις για τις πιθανότητες πώλησης της εταιρίας σε μεγάλες πολυεθνικές.
Εξάλλου, πάγια θέση σχεδόν όλων των Ηπειρωτικών Φορέων (Αγροτικών Συν/σμών, βουλευτών, Περιφερειάρχη, κομμάτων κ.α.) είναι πως για το μέλλον της «Δωδώνης» τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχουν οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι.Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και δυο μήνες η εταιρία Reignwood, Κινεζικών και Ταϊλανδέζικων συμφερόντων, έχει αποστείλει την πρότασή της στην Ελληνική Κυβέρνηση. Επιδιώκει να μπει στην ελληνική τραπεζική αγορά, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΤΕ, ειδικά τώρα που εκείνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και ετοιμάζει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Κινέζοι έχουν ενδιαφερθεί για τα «φιλέτα» της ΑΤΕ, όπως η «Δωδώνη», αλλά και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία όμως υπάρχει ενδιαφέρον και από Τουρκική Τράπεζα!

ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ…
Κύκλοι από την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία δεν διαψεύδουν την είδηση, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Κινέζους, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει προχωρήσει αυτό το «φλερτ». «Οι Κινέζοι, πρώτα πρέπει να επισημοποιήσουν τη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας και μετά να εκφράσουν ενδιαφέρον για τις θυγατρικές» λένε, μεταξύ άλλων.Άλλοι, σημειώνουν, ότι δεν συμφέρει την ΑΤΕ να πουλήσει την Ηπειρωτική εταιρία, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού και υγιής είναι και κερδοφόρα. «Μόλις γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα γίνουν προσπάθειες από το κράτος να μείνει στον έλεγχό του η «Δωδώνη». Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, αν θα το καταφέρει» υπογραμμίζουν.Όλοι, όμως, παραδέχονται, ότι η εταιρία είναι «φιλέτο», κοσμεί την Ελληνική οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για αυτή, αφού, εκτός των άλλων, είναι κρατική και θα γίνει «μάχη», αν τυχόν βγει στο... σφυρί επίσημα, για το ποιος θα την πάρει.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...
Υπενθυμίζεται, ότι ο αγροτικός κόσμος στην Ήπειρο δηλώνει κάθετα αντίθετος με την προοπτική να πάει η «Δωδώνη» σε μη συνεταιριστικά χέρια. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν νέες αντιδράσεις, αν προχωρήσουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της εταιρίας, όμως κάποιοι σημειώνουν, ότι «πολλοί αυτόν τον δύσκολο καιρό ασελγούν σε βάρος της γαλακτοβιομηχανίας»!Να σημειωθεί, ότι πριν από περίπου ένα μήνα, είχε δει το φως της δημοσιότητας το ενδιαφέρον δυο ακόμη ξένων εταιριών, που δραστηριοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, της Arla και της Friesland. Και τότε, οι αντιδράσεις των συνεταιριστών στην Ήπειρο ήταν έντονες.Πάντως, αυτό που σημειώνεται από πολλούς είναι, ότι θα πρέπει άμεσα οι κτηνοτρόφοι, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της γαλακτοβιομηχανίας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αν πραγματικά δεν θέλουν να φύγει από Ηπειρωτικά χέρια.
Το μέλλον της «Δωδώνης», πάντως, αναμένεται να απασχολήσει έντονα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, που θα συνεδριάσει μεθαύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα και, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...
Στο μεταξύ, με μια σημαντική αποχώρηση συνοδεύτηκε η είδηση, ότι η ΖΩ-ΔΩ (πρώην ΕΛ.ΒΙ.Ζ.) πρόκειται να απορροφηθεί από τη «Δωδώνη». Ο Βασίλης Λύτης, μέλος για χρόνια του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας, παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΩ-ΔΩ και τη θέση του ανέλαβε ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της «Δωδώνης» Λευτέρης Κόντος.Για την αιφνιδιαστική αυτή παραίτηση του από ετών στελέχους του αγροτοκτηνοτροφικού μας κλάδου, δόθηκαν διάφορες ερμηνείες μέχρι και αυτή της ρήξης με τον Δ/ντα Σύμβουλο της «Δωδώνης».Όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η απορρόφηση (στα τέλη Απριλίου), η ΖΩ-ΔΩ θα λειτουργήσει ως τμήμα ζωοτροφών της «Δωδώνης», βάζοντας έτσι τέλος στα εφιαλτικά σενάρια για ξεπούλημα της εταιρίας σε μεγαλοοφειλέτη της!Μια εξέλιξη που ικανοποιεί, παράλληλα, πολλούς κτηνοτρόφους στην Ήπειρο, μιας και θα αγοράζουν ζωοτροφές σε χαμηλότερες τιμές, απ’ ότι τώρα, που, όπως τονίζουν, αυτές έχουν φθάσει στα ύψη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η Ν.Δ.
Αν και πηγές από την «Δωδώνη» σημειώνουν, ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι της ΖΩ-ΔΩ, προβληματισμό έχει προκαλέσει ήδη η χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων της «Νέας Δημοκρατίας», στην οποία γίνεται λόγος για απαξίωση της βιομηχανίας ζωοτροφών, αλλά και για αινιγματική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους, σε ότι αφορά το μέλλον τους.«Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας συρρικνώνεται επικίνδυνα λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.Παράλληλα, τονίζεται, πως «ο Πρόεδρος της μητρικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» κ. Παλαιοθόδωρος σε συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της ΖΩ-ΔΩ, δεν δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τίποτα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος της δραστηριότητας. Συγχρόνως υπάρχουν καταγγελίες για την επιλεκτική μετάταξη εργαζομένων της, φιλικά προσκείμενων στο Κυβερνών κόμμα, στην εταιρεία «Δωδώνη».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…
Τέλος, η παράταξη ζητά ξεκάθαρη απάντηση από το Δ.Σ. της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας και την ΑΤΕ, ενώ ρωτά, μεταξύ άλλων, «τι σκέπτονται για τη ΖΩ-ΔΩ; Είναι αναγκαίο να μην κλείσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να στείλουν στην ανεργία τριάντα οικογένειες σε μία περιοχή όπως αυτή της Ηπείρου όπου η ανεργία καλπάζει;»…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ