Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ...

...Η συνάντησή του με τους Αντιδημάρχους!
Συνάντηση με τους Αντιδημάρχους Οθωνών κ. Αναστάσιο Κασσίμη και Μαθρακίου κ. Σπύρο Αργυρό είχε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. κ. Στέφανος Γκίκας.

Κατά την συνάντηση οι κ.κ Αντιδήμαρχοι ενημέρωσαν τον κ. Γκίκα για τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες Οθωνών και Μαθρακίου, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για γενικότερα θέματα που απασχολούν το Νομό μας. Συζητήθηκαν τα θέματα των λιμενικών υποδομών, της θαλάσσιας συγκοινωνίας, της ύδρευσης, των ελικοδρομίων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της έλλειψης πόρων, καθώς και...
... τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Μετά την συνάντηση ο κ. Γκίκας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :

«Στη συνέχεια της επίσκεψής μου στην Ερείκουσα και την εκεί συνάντησή μου με τον Αντιδήμαρχο Ερείκουσας κ. Σπύρο Αργυρό, είχα σήμερα την χαρά να συναντηθώ με τους νέους Αντιδημάρχους Οθωνών και Μαθρακίου κ.κ. Αναστάσιο Κασσίμη και Σπύρο Αργυρό, στους οποίους ευχήθηκα καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους. Συζητήσαμε σε βάθος για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Διαπόντια νησιά και τους ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Ξεκινώντας από την κοινότητα των Οθωνών, θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον λιμένα των Οθωνών μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, αφού και η μελέτη υπάρχει και οι απαραίτητοι πόροι είναι διαθέσιμοι. Αυτό που απαιτείται είναι η θετική γνωμοδότηση από τον ΟΛΚΕ, για την κατασκευή δηλαδή του μικρού προστατευτικού φράγματος μήκους 15 μέτρων που κρίνεται απαραίτητο.
Οι υπολειπόμενες παρεμβάσεις για την τοποθέτηση των τεσσάρων σημαντήρων από την Υπηρεσία Φάρων ήδη δρομολογούνται. Μάλιστα έχω επικοινωνήσει τόσο με την ΥΦ όσο και με την ΥΥ  για να συντομευτούν οι χρόνοι.

Ένα θέμα που επίσης απασχολεί την κοινότητα Οθωνών, είναι το θέμα του ελικοδρομίου το οποίο έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας». Επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες εκεί υποδομές να έχουν υποστεί φθορές και το όλο έργο να απαξιώνεται . Θα πρέπει η  Υ.Π.Α., σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να επανεκκινήσει το θέμα της πιστοποίησης του ελικοδρομίου των Οθωνών, που αποτελεί άλλο ένα δείγμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της αναποτελεσματικότητας του Κράτους.
Επίσης το θέμα της ύδρευσης της νήσου είναι εξίσου σημαντικό, η κατασκευή δηλαδή ανεξάρτητου δικτύου ύδρευσης το οποίο με μια ταχύρυθμη μελέτη - μέσω ΔΕΥΑΚ -  θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να υλοποιηθεί σύντομα.

Αντίστοιχα είναι και τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα Μαθρακίου, με πρώτο και σοβαρότερο το θέμα του λιμένος όπου απαιτείται η άμεση εκβάθυνσή του, καθότι είναι πλέον αδύνατη η πρόσβαση σκαφών. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι Αύγουστος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού. Όμως και το θέμα της ύδρευσης και συγκεκριμένα η επάρκεια του ποσίμου ύδατος, απασχολεί το Μαθράκι και κατά την άποψη μου, η λύση μπορεί να προέλθει με την προμήθεια ειδικών αφαλατωτών, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Βεβαίως μου μεταφέρθηκε και η ανησυχία των κατοίκων του Μαθρακίου για την έλλειψη ελικοδρομίου στο νησί. Θεωρώ ότι η κατασκευή Ε/Δ μπορεί και πρέπει να δρομολογηθεί.

Τέλος – και αυτό αφορά όλα τα Διαπόντια – εκφράστηκε η αγωνία των κατοίκων για την μετακίνηση επί τρίμηνο των αγροτικών γιατρών από τα νησιά, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με συνέπεια την ουσιαστική έλλειψη γιατρού επί τρίμηνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιατρική περίθαλψη των κατοίκων. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο, ειδικά στις μικρές ακριτικές νησιωτικές περιοχές, να εξασφαλίζει την διαρκή παραμονή του αγροτικού γιατρού.

Συζητήσαμε όπως ήταν φυσικό και τα πολλά προβλήματα που έφερε η εφαρμογή του «Καλλικράτη»  στα Διαπόντια. Επανέλαβα στους κ. Αντιδημάρχους την θέση μου, ότι δηλαδή το σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων θα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό Δήμο. Μόνον έτσι θα διασφαλίζεται η σωστή χρηματοδότηση των νήσων, γιατί τώρα τα χρήματα που προορίζονται για τα νησιά διαχειρίζονται από τον Δήμο της Κέρκυρας, και δεν είναι βέβαιο – λόγω των χρεών που κληρονόμησε η παρούσα δημοτική αρχή – ότι καταλήγουν αυτούσια στα νησιά. Συνεπώς η πρόταση, οι χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από την ΣΑΤΑ να δεσμεύονται σε ειδικό κωδικό για κάθε μια Δημοτική Κοινότητα των Διαποντίων, με βρίσκει σύμφωνο.

Ανέφερα στους κυρίους Αντιδημάρχους, ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, θα προωθήσω τα δίκαια αιτήματα των ακριτών μας.».