Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

TΡΑΠΕΖΕΣ:EXOYN TΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Η Commerzbank AG ανέφερε πως τα κέρδη της έπεσαν κατά 93% στο δεύτερο τρίμηνο, αφού έσβησε το 25%, ή αλλιώς τα €760 εκατομμύρια από την αξία του χαρτοφυλακίου της με ελληνικό χρέος.
Έτσι, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους από την...
... ελληνική κρίση.
Η Commerzbank, στην οποία το κράτος ελέγχει το 25% (συν μια μετοχή), ανέφερε πως η κρίση χρέους της Ευρώπης και αλλού, απειλεί τους στόχους της για το 2011 και 2012, ειδικά αν η κατάσταση χειροτερέψει.
Πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου, οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες ήθελαν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του αυξανόμενου ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble είχε προτείνει οι ιδιώτες να δεχτούν ανταλλαγή ομολόγων, που θα οδηγούσε στην επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Τότε, ο επικεφαλής της Commerzbank  Martin Blessing πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να μειωθεί κατά 30% και πως οι ιδιώτες θα έπρεπε να συνεισφέρουν σε αυτό.
Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank AG, ανέφερε μια χρέωση €155 εκατομμυρίων στα ελληνικά ομόλογά της, και μείωσε την έκθεσή της στην Ελλάδα κατά €450 εκατομμύρια.
Η αγγλική Bank of Scotland Group PLC έκανε τη μεγαλύτερη μείωση, όπως έκανε και η γαλλική Societe Generale.