Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΚΛΟΓΕΣ...

Όλα στον αέρα για μέτρα και Κυβέρνηση – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και χωρίς ΔΗΜΑΡ;
 - Ανένδοτος ο Κουβέλης, ψάχνει συμβιβασμό ο Βενιζέλος, με κάλπες απειλεί ο Σαμαράς 
- Τα 15 λεπτά Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη
- Τα μέτρα πάνε στη βουλή για... ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση
- Προσπάθεια συμβιβασμού στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών
- Κανένα αποτέλεσμα και στην τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα -Τρόικας
- Έκλεισε η συμφωνία και για τα μέτρα, λένε Γερμανικά μέσα


Η εμφάνιση Σαμαρά, για πρώτη φορά μετά από σύσκεψη των Αρχηγών, ήταν από μόνη της ένα μήνυμα. Η πρόταση όμως του Πρωθυπουργού πως “θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε” είπε ακόμη περισσότερα.

Σε αυτή τη φράση φάνηκε η πλήρης ρήξη μερικά λεπτά πριν μεταξύ των τριών. Η επιμονή Κουβέλη να μην υπάρξει η παραμικρή συζήτηση για τα εργασιακά...

... έφερε την Κυβέρνηση σε πλήρες αδιέξοδο.

Αμέσως φάνηκε ότι ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο.

Η παραπάνω φράση έδειξε σε πολλούς ότι θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και εμμέσως πλην σαφώς καλούσε τους εταίρους είτε να στηρίξουν είτε να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη διαφάνηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να πάει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή, παρά την διαφωνία.

Κίνηση που προσδίδει στην ψήφιση των μέτρων μορφή ψήφου εμπιστοσύνης.

Εμφανέστατος ήταν και ο εκνευρισμός για τη στάση Κουβέλη του κ. Στουρνάρα που ανέφερε χαρακτηριστικά πως το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο μέρος των μέτρων έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και πως θα φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Από την πλευρά του Φ. Κουβέλη είναι ενδεικτικό ότι ενώ για τα εργασιακά ο κ. Βρούτσης κάθησε δίπλα του και του ανέλυσε ένα προς ένα τα μέτρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκείνος περίμενε να αποχωρήσει ο υπουργός και να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον Πρωθυπουργό, θέτοντας μάλιστα και θέμα για τη μείωση των εφάπαξ, κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί στην προηγούμενη σύσκεψη.

Εκεί λέγεται πως ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε έντονα.

Στο σημείο αυτό ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους. Κάτι που διεφάνη και αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε αφού είχε αποχωρήσει ο κ. Κουβέλης και επί 15 λεπτά συζήτησε με τον Α. Σαμαρά.

Εκεί άκουσε τον Αντώνη Σαμαρά να τον ρωτάει εαν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει τα μέτρα και να στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και εάν δεν το κάνει η ΔΗΜΑΡ.

Η απάντηση Βενιζέλου ήταν πως πρέπει πρώτα να αναζητηθεί συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη φράση “όσοι το τολμήσουμε”.

Ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ πως εκείνος θα προχωρήσει και εάν θέλει μπορεί να στηρίξει χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα όμως έτρεχε και η τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα – Τρόικας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στα εργασιακά και οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν προς το παρόν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group που ξεκινά την Πέμπτη την θέση ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμενε ότι την θέση της κυβέρνησης εκφράζει ο πρωθυπουργός και από τη στιγμή που αυτός δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία αυτή ισχύει.

Την ίδια ώρα όμως από γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδεται ότι ουσιαστικά έχει κλείσει όλο το πακέτο με τα εργασιακά τα οποία όμως φαίνεται να παίρνουν μια... παράταση χρόνου.Από το Newsit.gr