Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ....

«Γόρδιος δεσμός» οι διαπραγματεύσεις

Ανυποχώρητη η τρόικα για τις αλλαγές στα εργασιακά -  Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια – Πολιτικές πρωτοβουλίες σχεδιάζει ο Α. Σαμαράς
«Γόρδιος δεσμός» οι διαπραγματεύσεις Σε σημείο μηδέν βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μετά την εμπλοκή στο ζήτημα των εργασιακών, αλλά και το βαθύ χάσμα που όπως φαίνεται χωρίσει και τους κυβερνητικούς εταίρουςΟι ισορροπίες πλέον είναι πολύ λεπτές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις, μετά την εμμονή της Δημοκρατικής Αριστεράς να προβάλλει το «όχι» στα εργασιακά, αλλά και την άρνηση των τροϊκανών να υποχωρήσουν σε ορισμένες απαιτήσεις τους.
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις λοιπόν των δανειστών, η λύση βρίσκεται στα χέρια των...

... πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης από τη μια καλείται να παρακάμψει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να πει ναι στις απαιτήσεις της τρόικας ψηφίζοντας και τα εργασιακά, ενώ από την άλλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αν παραμείνει το αδιέξοδο, καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θέτοντας τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη προ των ευθυνών τους.
Η εμπλοκή
Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της, γεγονός που έχει προκαλέσει και τη δυσφορία των δανειστών. Η τρόικα αδιάλλακτη δεν υποχωρεί και απάντησε αρνητικά σε τρία βασικά σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, στη διατήρηση του επιδόματος γάμου 10%, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και τη δυνατότητα να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις.
Στο σημείο αυτό είναι που η διαπραγμάτευση γίνεται «γόρδιος δεσμός», καθώς η διατήρηση του επιδόματος γάμου και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ήταν τα προαπαιτούμενα για τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.
Στο παιχνίδι μπλέχτηκε και το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι στιγμής κρατούσε ουδέτερη στάση, ή καλύτερα τη στάση «βλέποντας και κάνοντας». Χθες όμως η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, οι κκ. Φ.Σαχινίδης, Γ.Κουτρουμάνης, Χρ.Πρωτόπαππας και Π.Κουκουλόπουλος που επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ήταν στην ίδια γραμμή με τη ΔΗΜΑΡ, θέτοντας και εκείνοι με τη σειρά τους «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά.
Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ενστάσεις και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με επίκεντρο τη σχετική τροπολογία που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, που θεωρείται crash test για την κρίσιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση για το νέο πακέτο των μέτρων.
Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Σαμαράς
Παρά τον προβληματισμό που εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν σε όλους τους τόνους πως ο Α. Σαμαράς θα προχωρήσει μπροστά ακόμα και αν «πέσει».
Ωστόσο, αυτό που θέλουν να αποφύγουν στην κυβέρνηση είναι μια ψηφοφορία «θρίλερ», καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες μοιάζουν με «κινούμενη άμμο». Η στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν θα ψηφίσει εφόσον ενσωματωθούν τα εργασιακά όπως έχουν, ενδέχεται να επηρεάσει και τις κινήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τότε δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο η συμφωνία, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες, για μια πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, συνομιλώντας με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας και επιδιώκοντας έναν συμβιβασμό που θα άρει το αδιέξοδο με τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο κ. Σαμαράς θα επικοινωνήσει και σήμερα με τους κκ Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα έχει επαφές με τους ελεγκτές της τρόικας.
Νέα αναβολή στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Πέμπτη, αλλά τελικά, λόγω της εμπλοκής και των καθυστερήσεων από τα υπουργεία για τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί και ψηφιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και να γίνει η τελική συζήτηση και να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει η μάχη του Προϋπολογισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 ή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, ώστε τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup, της 12ης Νοεμβρίου για να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Όλα κρέμονται από μια κλωστή και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η τρικομματική κυβέρνηση τελειώνει, ενώ η υπομονή των πιστωτών έχει εξαντληθεί.
Aπό το Newsbomb.gr