Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...

…του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και παράλληλα τη συμπαράστασή του σε ένα ακόμα χειμαζόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου και μέσα σε ένα ορυμαγδό γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση προσπαθεί να...

... εκποιήσει το μείζονα φορέα δημιουργίας, συσσώρευσης και διοχέτευσης πνευματικού πλούτου της χώρας, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεν φτάνει που η πολιτική υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας, απαξίωσης των πτυχίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξαθλίωσης του επαγγελματικού μέλλοντος των νέων έχει οδηγήσει σε ακατάσχετη εκροή προς το εξωτερικό του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να ευτελίσει και τους φοιτητές που επιμένουν να πιστεύουν στην παραγωγική ικανότητα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μειώνεται ολοένα και περισσότερο η χρηματοδότησή τους με άμεσο και φυσικό επακόλουθο την περαιτέρω απομείωση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών. Η επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και η χρέωση των επιστημονικών συγγραμμάτων είναι αλλαγές που έρχονται να εξουθενώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομικά και ηθικά εξαντλημένη ελληνική οικογένεια.
Και μέσα – ή μήπως πάνω – από όλα αυτά αναδύεται και η εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα στα πανεπιστήμια. Η ύπαρξη 4 επιφανών(!) ιδιωτών στα 11μελη συμβούλια των Ιδρυμάτων, η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου του μοναδικού εκπροσώπου των φοιτητών και η δυνατότητα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από ιδιώτες επενδυτές δημιουργούν μία απροκάλυπτη και, κατά τα ευκόλως εννοούμενα, επικίνδυνη σχέση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου με τον τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό τομέα.
Η ιστορία έχει διδάξει πως η μετατροπή της πανεπιστημιακής παιδείας σε προνόμιο των «ολίγων και εκλεκτών» είναι το πρωτεύον όχημα μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η πνευματική και μορφωτική αδρανοποίηση της νεολαίας, ώστε το έργο των εκάστοτε κυβερνώντων για διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού να συναντήσει τις μικρότερες δυνατόν αντιδράσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις απέναντι σε αυτές τις αντιδημοκρατικές κι επικίνδυνες μεθοδεύσεις, όπως πάντοτε μέχρι τώρα έχει πράξει σε όλες τις πολιτικές που πλήττουν βάναυσα τον Έλληνα εργαζόμενο, φοιτητή, άνεργο, συνταξιούχο.
Για το Δ/Σ του ΕΚΚ