Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Ομάδα αρχαιολόγων από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας που έκαναν έρευνα σε έναν αρχαίο χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρήκαν ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό που θα μπορούσε να είναι ο άγνωστος τάφος του Μ. Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με το World Daily News, το μαυσωλείο βρίσκεται στην περιοχή Κολ Ελ Ντικά, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, περίπου 60 μέτρα από το τζαμί Νεμπί Ντανιέλ, όπου η αραβική παράδοση λέει πως βρίσκεται ο τάφος του στρατηλάτη.

Το άρθρο αναφέρει πως ο τάφος του Αλεξάνδρου ήταν ...


...σπουδαίο «προσκύνημα» καθώς το επισκέπτονταν ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Γάιος Οκτάβιος («Οκταβιανός Αύγουστος») που λέγεται ότι τοποθέτησε λουλούδια στον τάφο και ένα χρυσό διάδημα το μουμιοποιημένο κεφάλι του Αλεξάνδρου.

Το μνημείο σφραγίστηκε τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. –ίσως για να προφυλαχθεί από τους χριστιανικούς διωγμούς και την καταστροφή των «παγανιστικών» μνημείων, μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Φέρει σημεία της επιρροής όλων των πολιτισμών του μακεδονικού βασιλείου, οι επιγραφές είναι στα ελληνικά, ωστόσο περιέχει και αιγυπτιακά ιερογλυφικά που αναφέρουν πως ο τάφος ανήκει στον «Βασιλέα των Βασιλέων, Κατακτητή του Κόσμου, Αλέξανδρο τον Γ'».


Σε γυάλινη σαρκοφάγο περιέχονται 37 οστά που θεωρείται ότι ανήκουν σε ενήλικο άνδρα και η ομάδα των αρχαιολόγων τα εξετάζει μέσω της ανάλυσης με άνθρακα προκειμένου να διαπιστώσει την ηλικία τους. Επειδή το μνημείο έχει συληθεί δεν περιλαμβάνονται σπουδαία αντικείμενα.

Πηγή Nooz.gr