Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Ν’ αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα το Κοργιαλένειο Ίδρυμα Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι

   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, στο Αργοστόλι, ζητεί να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι  στο Κοργιαλένειο ίδρυμα και καλεί το Δ.Σ, του Ιδρύματος να συναινέσει για να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα το Ίδρυμα, καθώς επίσης και να διερευνηθεί η εξασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.
    Το θέμα εισηγήθηκε ο...
...Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Μαντζουράτος, ενώ τις θέσεις των εργαζομένων εξέφρασε η Κατερίνα Μαραβέγια.

Τι είναι το Κοργιαλένειο Ίδρυμα

   Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του μεγάλου Κεφαλλήνα ευεργέτη, Μαρίνου Κοργιαλένεια, λειτουργεί στο Αργοστόλι από το 1924.

Διασώζει τον αρχειακό πλούτο της Κεφαλονίας: Ιστορία, Παράδοση, Πολιτισμός
Προωθεί την επιστημονική έρευνα με ειδικές εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες και ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις, που φιλοξενεί.
Παρέχει μόρφωση, παιδεία και εκπαίδευση.

   Στις αίθουσες του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου ζωντανεύει η εικόνα της αστικής τάξης της Κεφαλονιάς, που γεύεται τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού.
   Τα πολυτελή ενδύματα, τα αργυρά σκεύη, τα κρύσταλλα, οι πορσελάνες, τα κοσμήματα και όλα τα αξεσουάρ, γυναικεία και ανδρικά, καθώς και τα αυθεντικά έπιπλα εποχής μαρτυρούν μια εκλεπτυσμένη κοινωνία με ευρωπαϊκή κουλτούρα, που αγαπά το θέατρο και τη μουσική, που κινείται με κομψότητα, χάρη και άνεση, που ξεχωρίζει την ποιότητα, που χαίρεται και επιδιώκει το ωραίο.

   Παράλληλα αναδεικνύεται ο ρωμαλέος κόσμος της υπαίθρου με τις αγροτικές ασχολίες, το μόχθο της καθημερινότητας και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού, θεματοφύλακας θεσμών και αξιών και της πλούσια λαϊκής παράδοσης της Κεφαλονιάς με τις πανάρχαιες ρίζες.

   Εκτός από τα νομίσματα, τις προσωπογραφίες, τους πίνακες, τα αυθεντικά έπιπλα εποχής, τους χάρτες και το πλούσιο αρχειακό υλικό, ιδιαίτερης αξίας είναι το τμήμα εκκλησιαστικής τέχνης. Στους θησαυρούς του Μουσείου περιλαμβάνονται ξυλόγλυπτα τέμπλα και φορητές εικόνες ιστορημένες με την επτανησιακή τεχνοτροπίας στη ζωγραφική, αποτέλεσμα,των επιδράσεων της Κρητικής Σχολής και της Αναγέννησης.

   Σε χωριστές αίθουσες εκτίθενται οι πολύτιμες συλλογές Σπυρίδωνος Σπυρ. Χαροκόπου, Φραγκίσκου και Στεφάνου Βαλλιάνου δωρεές των ιστορικών οικογενειών του νησιού. Αποτελούνται από έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας, ξυλόγλυπτα, κεραμεικά, γλύπτα, διάφορα αντικείμενα τέχνης, σπάνια βιβλία ειδώλια και άλλες αρχαιότητες.

   Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 1966. Το Κοργιαλένιο Δ.Σ υιοθέτησε την πρωτοβουλία της πρωτοπόρου Ελένη Κοσμετάτου για την ίδρυση του προσφέροντας το χώρο. Το έργο ολοκληρώθηκε με τη δωρεά του Κεφαλλήνα ευεργέτη Εύαγγελου Μπασιά και η Ελένη Κσμετάτου διατέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας για μια δημιουργική 40ετία.

   Στόχος του Μουσείου: η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστική κληρονομίας και παράδοσης της Κεφαλονιάς και των στοιχειών, που μαρτυρούν τον επτανησιακό πολιτισμό με την ιδιαιτερότητα αυτό του κοινωνικού χώρου κυρίως κατά την περίοδο της Ξενοκρατίας (1204-1864), καθώς και την εικόνα του νησιού προς των σεισμών του 1953.

   Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι το επίκεντρο των πνευματικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, στυλοβάτης και δημιουργός πολιτισμού.