Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ....


Φωτογραφία για Έπεσε από τα σύννεφα ο Στουρνάρας!Αιφνιδιασμένος από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ο νυν υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν το περίμενα. Ας περιμένουμε όμως τη Δικαιοσύνη να καταλήξει, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στον ραδιοσταθμό Alpha το πρωί της Τετάρτης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει και τον ίδιο στο κάδρο στο αίτημα για προανακριτική ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

«Σε μία Δημοκρατία καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα- δεν την έφερε κάποιος άλλος- σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλει στο κάδρο, ας με βάλει, δεν έχω αντίρρηση» «Είμαστε εντός στόχων, μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί - και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012.


«Ο προϋπολογισμός για το 2012 δεν πήγε άσχημα. Δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η ύφεση έφτασε περίπου το 6,5%. Επιβιώσαμε όμως. Δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας» δήλωσε και προχώρησε σε προβλέψεις: «Πιστεύω ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Όπως πιάσαμε τους στόχους του 2012, έτσι θα πιάσουμε και τους στόχους του 2013. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία έγινε διορθώνοντας τραγικά λάθη μιας δεκαετίας. Ξέρω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή περνούν πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε όμως προς το τέλος της προσαρμογής και αυτό πρέπει να μας δίνει ελπίδα. Δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος. Έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα 2 χρόνια με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τελειώνουμε. Άρα έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Συνολικά για τους στόχους του 2013 και την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Υπουργός ανέφερε:

«Υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας, αν και οι τελευταίες αναφορές τις τελευταίες μέρες του 2012, δίνουν μία πιο αισιόδοξη άποψη για τη διεθνή οικονομία το 2013, απ' ότι μερικούς μήνες πριν. Όσον αφορά στην Ελλάδα έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας, δεν έχω σταματήσει να το τονίζω αυτό. Πετύχαμε αρκετά με ό,τι είχαμε βάλει ως στόχους στο τραπέζι για το 2012. Πήραμε παραπάνω χρήματα από ότι περιμέναμε, έχουμε μεγάλη βοήθεια από τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, μείωση επιτοκίων, πάει αρκετά καλά ο προϋπολογισμός. Με ενημέρωσε πριν από λίγο ο κ. Σταϊκούρας ότι στο ενδεκάμηνο σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης έχουμε πλεόνασμα σε σχέση με σημαντικό έλλειμμα πέρσι. Άρα είμαστε εντός στόχων. Μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί - και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα.

Το 2013 έχουμε να εκπληρώσουμε ορισμένες υποχρεώσεις για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις
. Μέσα στον Ιανουάριο το βασικό είναι το «μίνι» φορολογικό. Θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια ομάδα εργασίας και το «μάξι» φορολογικό που θα κατατεθεί Απρίλιο- Μάιο και εκεί πραγματικά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη φοροδιαφυγή, καθώς και για το διοικητικό και ποινικό κομμάτι. Επίσης, θέλουμε να πάρουμε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, να δούμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2020 ή το 2025 και με τι μέσα θα πάμε εκεί που επιδιώκουμε.

Το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012. Ξεκαθαρίσαμε με τη δόση. Το 2013 θα μπουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία από αυτά που θα βγουν. Επομένως θα δούμε, για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο εξάμηνο το 2013 στοιχεία ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Παραμένω αισιόδοξος - αν και επιφυλακτικός. Είμαι ο πρώτος που δηλώνω ότι το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά. Είναι η χρονιά που θα αποδειχθεί εάν μπορέσουμε να ξεφύγουμε προς τον γκρεμό και να σωθούμε. Έχουμε όλα τα στοιχεία να γίνει αυτό και ελπίζω ότι το πολιτικό σύστημα θα επιδείξει πράγματι τη συναίνεση που πρέπει για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το βασικό στόχο.

Με ψυχρή λογική, διαβλέπω έντονα στοιχεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είτε δούμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είτε εξαγωγές, είτε εισαγωγές, είτε ανταγωνιστικότητα. Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Όμως αυτά τα αμιγώς τεχνικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για να πιάσουμε τον κόσμο και να του πούμε πόσο καλά πάμε. Ο κόσμος πράγματι βλέπει ακόμη ύφεση, μεγάλη ανεργία.

Οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί. Για να πάνε καλά οι άνθρωποι πρέπει να πάνε καλά και οι αριθμοί. Αυτό που λέγεται είναι ένας λαϊκισμός στην Ελλάδα, που ανάμεσα σε όλους τους μύθους έχουμε καλλιεργήσει και αυτόν.

Εγώ είμαι εδώ για λέω στον κόσμο την αλήθεια και θα την λέω. Βεβαίως και μπορώ να πω ότι εάν το πρόγραμμά μας πάει καλά δεν θα έχουμε νέα μέτρα. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει.

Η οικονομία το 2013 θα πάει καλύτερα από το 2012. Άρα από τη στιγμή που το 2012 «βγήκε», θα «βγει» και το 2013.

Έχει αλλάξει το κλίμα
. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους είναι εντυπωσιακή. Κάποιος αναλυτής έγραψε ότι ήταν το καλύτερο απρόσμενο νέο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει αισιοδοξία. Κάποιος βέβαια μπορεί να πει ότι αυτό ακόμη δεν έχει μεταφραστεί σε χρήματα στην τσέπη του κόσμου. Πρέπει να περιμένουμε λίγο. Η Ελλάδα είναι ενταγμένη σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τουλάχιστον οι προσδοκίες αρχίζουν και βελτιώνονται πολύ για τη χώρα μας. Για να μεταφραστεί αυτό σε βελτίωση της ευημερίας του κόσμου πρέπει να περάσει λίγος χρόνος».

Για το φορολογικό και τη φοροδιαφυγή ο κ. Στουρνάρας σημείωσε:

-«Έχουμε να καλύψουμε τα επόμενα 2 χρόνια ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 13,5 δισ. ευρώ και έχουμε κάνει μια δίκαιη κατανομή. Περίπου 11 δισ. θα προέλθουν από δαπάνες και τα υπόλοιπα από έσοδα».

-«Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, το Νοέμβριο πήγαν αρκετά καλύτερα από ότι περιμέναμε και αυτό έχει σημασία. Προσπαθούμε εξάλλου να τα εξοφλήσουμε τώρα, δηλαδή ό,τι χρωστάει το Δημόσιο σε ιδιώτες, προσπαθούμε με τη δόση που έχουμε πάρει να τα εξοφλήσουμε μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013, αρκεί βέβαια τα Υπουργεία να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία».

-«Η φοροδιαφυγή, αλλά και η φοροαποφυγή, είναι ένα μείζον θέμα γι αυτό και το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, βάζει και τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, από το 2015 και τους αγρότες. Δεν μπορούμε μέσα σε μερικούς μήνες να διορθώσουμε τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά».

-«Το κράτος πρέπει να ελέγξει τα πάντα, να γίνονται φορολογικοί έλεγχοι. Όταν θέλεις να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή το κάνεις με δύο τρόπους: πρώτον με ελέγχους, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να μην πιαστεί αυτός που φοροδιαφεύγει, και δεύτερον με τις κατάλληλες ποινές. Αν κάποιος γνωρίζει ότι ακόμη και να πιαστεί δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή έχει μεγάλο κίνητρο να φοροδιαφύγει. Αυτό το δεύτερο το κοιτάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα».

Για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ως το τέλος της τετραετίας ανέφερε:

«Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, τρίμηνο με το τρίμηνο, θα έχουμε ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Βέβαια δεν θα είναι αρκετός για να μετατρέψει όλο το 2013 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όμως σαφώς ο κόσμος θα δει τις συνθήκες στην αγορά να βελτιώνονται. Κεφαλαιοποιούμε τις τράπεζες. Η ΕΤΕπ αρχίζει επιτέλους ύστερα από ένα χρόνο και δίνει δάνεια προς την Ελλάδα. Έχουμε το ΕΣΠΑ, άρα έχουμε όπλα μπροστά μας. Πρέπει να επιταχύνουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα φέρει ξένα κεφάλαια. Η ανεργία θα μειωθεί εάν πάμε καλά στα υπόλοιπα, δεν μειώνεται με "διαταγές"».

Για την τοποθέτηση επιτρόπων στις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας είπε:

-«Θα γίνει σύντομα. Πρώτα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και κατόπιν το ΤΧΣ θα βάλει τους επιτρόπους. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ήδη επίτροποι στις τράπεζες. Δεν με ανησυχεί ότι θα υπάρχει δυσκολία (στη δανειοδότηση επιχειρήσεων). Οι τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά που ξέρουν και έκαναν πάντα. Θα δίνουν τα δάνεια τώρα με λίγο μεγαλύτερη προσοχή στις δυνητικές επισφάλειες.

-«Για να υπάρξει ομαλή δανειοδότηση ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας είναι η ρευστότητα. Η ρευστότητα είχε στεγνώσει τελείως, κυρίως γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα βγούμε από το ευρώ, με αποτέλεσμα ο κόσμος να παίρνει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν γυρίσει περίπου 8-9 δισ. σε καταθέσεις. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία».


Πηγή: tovima