Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΟ !!!

                                              Του Αλέξανδρου Β. Καββαδία
Τμήμα μακρού οστού σε μορφή απολιθώματος που ανήκει πιθανότατα σε άκρο μεγάλου ζώου της προϊστορικής εποχής, ανασύρθηκε από την εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Κέρκυρας και συγκεκριμένα από την αρχαιολόγο Τζόια Προβατά κοντά στο Τάγιο της Λίμνης Κορισσίων.
Η ανεύρεση του συγκεκριμένου απολιθωμένου οστού ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον συγχωριανό μας Αριστείδη Καββαδία του Ερρίκου, ο οποίος στα τέλη του μήνα Αυγούστου, κινούμενος στα χνάρια του αρχαιολόγου...

... Δρα Α. Ντάρλα, ευρέθηκε μπροστά στο σημαντικό τούτο εύρημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχαιολόγος Α. Ντάρλας έχει ηγηθεί σε δυο ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή. Στη πρώτη έρευνα το 2000 είχε ανακαλύψει τμήμα κάτω γνάθου ιπποπόταμου, τμήματα οστού καθώς και ένα μικρό τέχνεργο. Στη δεύτερη ανασκαφή το 2002, ανακάλυψε 58 οστέινα κατάλοιπα και 156 λίθινα τέχνεργα, τονίζοντας την «ανάγκη εντοπισμού, διερεύνησης και προστασίας των αποθέσεων της περιοχής που περιέχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα».
Πραγματοποιήθηκε άμεσα αυτοψία από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Αργυρού, κάτοικο Λίνιας-Χλωμού η οποία επιβεβαίωσε τους χαρακτήρες του ευρήματος. Στην αυτοψία εκείνη ήταν ορατό τμήμα οστού μήκους 50 εκατοστών και 10 εκατοστών πλάτους (φωτ. 2). Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου και τη βοήθεια της αρχαιολόγου μας, συντάχθηκε και στάλθηκε άμεσα κείμενο στην εφορεία αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία κινήθηκε άμεσα, συλλέγοντας τελικά το οστό με ειδικό συνεργείο υπό την καθοδήγηση της κυρίας Τ. Προβατά, η οποία δήλωνε εντυπωσιασμένη στην όψη του οστού, σε συνδυασμό με τη προηγούμενη ανασκαφή του κ. Ντάρλα.
Το παρόν εύρημα, μετά την αποκάλυψή του, έχει συνολική διάσταση περίπου 1 μέτρο μήκος και 20 εκατοστά πλάτος στο πιο πλατύ σημείο του και πιθανότατα ανήκει σε μεγάλο ζώο που έζησε σε προϊστορικά χρόνια.
Πρόκειται να μεταφερθεί στην εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα για ταυτοποίηση και προσδιορισμό της ηλικίας και του είδους του ζώου που ανήκει.
Μέλημα του συλλόγου μας, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας είναι να παρακολουθήσουμε την πορεία της μελέτης των ευρημάτων με απαίτηση τελικά να εκτεθούν όλα τα προϊστορικά ευρήματα των Κορισσίων μπροστά στο Κερκυραϊκό κοινό, στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κέρκυρας. Αντίγραφα των ευρημάτων πρέπει να εκτίθενται και σε όλα τα σχολεία μας. Επίσης η έρευνα να μην είναι αποσπασματική, αλλά σε βάθος, να γίνει εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή τόσο στην εν λόγω τοποθεσία, που τόσα ενδιαφέροντα ευρήματα έχει φέρει στο φως, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες μέσα στη περιοχή των Κορισσίων.
Ήδη η εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα με αλληλογραφία που μας κοινοποίησε, προτίθεται να εισηγηθεί τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας από τον ανασκαφέα Δρα Α. Ντάρλα, γεγονός που χαιρετίζουμε ως τοπική κοινωνία.
*Ιατρός πνευμονολόγος, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων